Έξοδο στις αγορές ετοιμάζει η Alpha Bank με στόχο την άντληση κεφαλαίων 300 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να προσμετρηθούν στα κεφάλαια της τράπεζας και έδωσε σχετική εντολή στη Citi και σε Barclays, JP Morgan, Bank of America και Nomura.
Η Alpha Bank γίνεται έτσι η δεύτερη ελληνική τράπεζα που βγαίνει νωρίς στις αγορές φέτος μετά τη Eurobank. Η Alpha εκμεταλλευόμενη το κλίμα μετά την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους από τη Fitch, η οποία έχει φέρει σε απόσταση μίας βαθμίδας το αξιόχρεο από 3 διαφορετικούς μεγάλους οίκους, κινείται γρήγορα τώρα για να αυξήσει τα κεφάλαιά της, με μία κίνηση η οποία αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ομίλου.
Ο τίτλος θα είναι ένα διαρκές ομόλογο (perpetual) AT1 με δυνατότητα ανάκλησης μετά τη συμπλήρωση 5,5 ετών από την έκδοσή του. Το ενδιαφέρον στον τίτλο είναι η ρήτρα write-down που προσφέρει στους θεσμικούς επενδυτές ως κάλυψη στην περίπτωση που ο δείκτης κεφαλαίων του ομίλου CET 1 υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο των 5,125%.
Βεβαίως, αυτό το επίπεδο που τίθεται ως ασφάλεια για τους επενδυτές, τίθεται θεωρητικά και μόνον αφού πρέπει να σημειωθούν πλήθος απίθανων δεινών για να συμβεί, για μία τράπεζα η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της παρουσίασής της έχει μεγάλη επάρκεια κεφαλαίων με στόχο για δείκτη FL CET 1στο 13,5% φέτος. Ο δείκτης εκτιμάται ότι θα ανεβεί κι άλλο στο 15% το 2024.
Η καταγραφή write down είναι ένας λογιστικός όρος που χρησιμοποιείται όταν μειώνεται η λογιστική αξία ενός περιουσιακού στοιχείου (συνήθως όταν υποχωρεί κάτω από τη «δίκαιη» τιμή του). Η συναλλαγή να σημειωθεί ότι θα βαθμολογηθεί από τη Moody's.
Με τη συναλλαγή αυτή η Alpha Θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της ενώ εκτιμάται ότι θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των κεφαλαίων της και θα διαφοροποιήσει το επενδυτικό της προφίλ με τη χρήση του ομολόγου ΑΤ 1.
Βεβαίως το ομόλογο θα ενισχύσει τον στόχο MREL της τράπεζας ο οποίος για το 2026 είναι στο 26,87%, ενώ στο εννεάμηνο του 2022 και πριν την τελευταία έκδοση της χρονιάς πέρυσι με το senior ομόλογο, είχε διαμορφωθεί στο 20,44%.