Το αναπτυξιακό «στόρι» των ελληνικών τραπεζών - Γιατί κινούνται με διψήφια κερδοφορία

Το αναπτυξιακό «στόρι» των ελληνικών τραπεζών - Γιατί κινούνται με διψήφια κερδοφορία

Με πολύ μεγάλο πλεονέκτημα ανάπτυξης για μεγάλες νέες χρηματοδοτήσεις και πιστωτική επέκταση έχουν βρεθεί διεθνώς οι ελληνικές συστημικές τράπεζες και μπορούν έτσι να προσελκύσουν μεγάλους ξένους επενδυτές. Θα το καταφέρουν καθώς στοχεύουν όχι μόνον στα δάνεια για επενδύσεις με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με πολλά μικρότερα δάνεια. Ειδικά αν μειωθούν τα επιτόκια από το καλοκαίρι και μετά, όπως είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ισχυρά στοιχεία που παραθέτει το Liberal.gr, επιβεβαιώνουν όχι μόνο τη μέχρι τώρα πρόοδό τους, αλλά και τις σοβαρές προοπτικές που διαθέτουν για να επαναλάβουν μία καλή χρονιά και φέτος με ανταγωνιστική κερδοφορία και μερίσματα, χάρη και στις αποσκευές που διαθέτουν. 

Τα στοιχεία αυτά ενδιαφέρουν και αξιοποιούνται ήδη σε παρουσιάσεις για τις οποίες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο ΧΑ και τις ελληνικές τράπεζες με τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου να πυκνώνει σε αυτήν τη φάση τις επαφές που κάνει Λονδίνο, ενόψει του placement του ΤΧΣ.

Οι συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα για να αξιοποιήσουν καθώς, παρά τα καθαρά κέρδη 2,82 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023, κινητοποιούσαν μόλις το 59,24% των καταθέσεων τους έναντι 104,44% μέσου όρου στα κεφάλαια των συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών. Κάτι που δίνει τη μικρότερη σχέση δανείων προς καταθέσεις πανευρωπαϊκά, ενώ λειτουργούσαν με καθαρό περιθώριο NIM 3,20% στο ίδιο διάστημα, ένα από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ, με μέσο NIM στην Ευρώπη, το 1,23% στο εννεάμηνο του 2023.

Πρόκειται για μεγάλο περιθώριο ΝΙΜ με το οποίο δούλευαν στο εννεάμηνο, το οποίο μετά από μείωση επιτοκίων μπορεί να μειώνεται σταδιακά, αλλά θα παραμένει μεγάλο ενώ τα κέρδη θα ενισχύονται με διάθεση φθηνότερων, πλην όμως περισσότερων δανείων χάρη στο πλεόνασμα κεφαλαίου, αυξάνοντας την πιστωτική επέκταση των τραπεζών σε ασφαλέστερο μελλοντικά περιβάλλον, μικρότερων επισφαλειών.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν, το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο καταθέσεων ως βασικό πυλώνα φθηνής χρηματοδότησης (πίσω μόνο από τη Σλοβενία), με 57,85% συν 41,5 δισ. ευρώ σε «ρεζέρβες» από καταθέσεις στην ΕΚΤ και απαιτήσεις που ήδη αφήνουν στη χειρότερη περίπτωση 4% από το DFR της ΕΚΤ.

Αυτά τα κεφάλαια μπορούν να κινητοποιήσουν με καλύτερη απόδοση οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κορυφώσει το διαθέσιμο χρήμα και πρέπει να δανειστούν ακριβά για να δώσουν νέα δάνεια. Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν.

Με το δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη ρευστότητας LCR πανευρωπαϊκά στο 211% για τις ελληνικές τράπεζες, έναντι μέσου όρου 158,8%, οι συστημικές έχουν μεγάλο «οπλοστάσιο», για να αναπτυχθούν ενισχύοντας έτσι και την ελληνική οικονομία. Στα συν επίσης η χρήση ασφαλίστρων που κάνουν από πέρυσι αξιοποιώντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μέσα, με τα οποία έχουν «κλειδώσει» χαρτοφυλάκια δανείων και αποδόσεις για κάθε ενδεχόμενο. Ένα επιπλέον συν, τα αναμενόμενα μερίσματα.

Αυτά είναι στοιχεία που ενδιαφέρουν τους μεγάλους επενδυτές, καθώς πιστοποιούν τα πλεονεκτήματα που έχουν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες για να προσελκύσουν μεγάλα κεφάλαια ξένων επενδυτών που θα ποντάρουν στο στοίχημα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Φθηνότερες 18% οι ελληνικές τράπεζες: Γιατί η NBG Securities ανέβασε στόχους

Ανθεκτικότητα της κερδοφορίας που αναμένεται για το 2024 και την προοπτική διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023», επισημαίνει η Εθνική Χρηματιστηριακή. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους λέει η NBG Securities σε έκθεσή της σημειώνοντας τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.

Θέτει υψηλότερες τιμές στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις στο εννεάμηνο πέρυσι. «Η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να είναι η κορυφαία επιλογή μας, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς πιστεύουμε ότι παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη έναντι των άλλων ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι οι δείκτες τους συγκλίνουν γρήγορα στα ευρωπαϊκά επίπεδα», λέει η NBG Securities που δίνει για όλες σύσταση «outperform», υπεραπόδοσης, έναντι της αγοράς.

Οι νέες τιμές στόχοι είναι:

  •  Τα 2 ευρώ για την Alpha Bank από 1,95 ευρώ πριν, 
  •  Για την Eurobank τα 2,10 ευρώ από 1,70 ευρώ πριν και 
  •  Για την Τράπεζα Πειραιώς τα 4,50 ευρώ από 3,90 ευρώ πριν, με τις συστάσεις να είναι «outperform».

Η NBG σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με τιμή στο 0,74 της ενσώματης λογιστικής αξίας (έναντι 0,91 για τις ευρωπαϊκές) με έκπτωση 18%.

Η NBG δίνει προσδοκώμενο πολλαπλασιαστή κερδών το 2024, 4,2 για την Τράπεζα Πειραιώς και από 5,1% έως 5,9% στις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες και διψήφια εκτιμώμενη απόδοση κεφαλαίων RoTE το 2024, από 10,4% έως 14,8% με μέσο δείκτη απόδοσης 12,2%. Εκτιμά ότι η Πειραιώς κινείται για απόδοση RoTE 14,3% φέτος και 12,4% το 2025.