Οι δημογραφικές αλλαγές στην αγορά εργασίας της Ευρωζώνης επηρεάζουν το ποσοστό ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,9 εκατοστιαίες μονάδες από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, πέφτοντας στο 6,3% τον Οκτώβριο του 2024, το χαμηλότερο επίπεδό του από τη δημιουργία του ευρώ.
Η μείωση αυτή σημειώθηκε παρά τη σημαντική αύξηση του μεγέθους του εργατικού δυναμικού, το οποίο αυξήθηκε κατά 3,5% μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2024. Η αύξηση αυτή οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο εργατικό δυναμικό εκτός ΕΕ, στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και στους εργαζόμενους με τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι ομάδες αυτές αυξήθηκαν κατά 24,7%, 9,9% και 7,9% αντίστοιχα και αυξήθηκαν όχι μόνο όσον αφορά τα αντίστοιχα μεγέθη τους αλλά και όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής τους.
Ο βαθμός στον οποίο οι δημογραφικές μεταβολές στο εργατικό δυναμικό μπορούν να επηρεάσουν τα ποσοστά ανεργίας ποικίλλει ανάλογα με τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των εν λόγω ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών κινδύνων ανεργίας που ενέχουν τα επαγγέλματά τους και η διάρκεια της απασχόλησής τους.
Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι με μεγαλύτερη διάρκεια απασχόλησης έχουν συχνά μεγαλύτερη προστασία από απολύσεις βάσει της εργατικής νομοθεσίας. Επιπλέον, οι έμπειροι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο συχνά βρίσκουν νέες θέσεις εργασίας ταχύτερα μετά την ανεργία τους.
Τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και η εθνικότητα, μπορούν επομένως να επηρεάσουν την πιθανότητα απασχόλησης ή ανεργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το παρόν πλαίσιο διερευνά το ρόλο των παραγόντων της προσφοράς εργασίας στην αύξηση του ποσοστού ανεργίας και, πιο συγκεκριμένα, τη δυνητική συμβολή των δημογραφικών εξελίξεων.
Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία τρίμηνα. Ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώνεται αργά από τις αρχές του 2023, ο αριθμός των ανέργων έχει μειωθεί σημαντικά, κατά περίπου 1,0 εκατομμύρια εργαζόμενους (8,7%), από το τέταρτο τρίμηνο του 2021, που αντιστοιχεί σε περίπου 0,6% του εργατικού δυναμικού κατά την περίοδο αυτή.
Ωστόσο, τα ποσοστά ανεργίας συνέχισαν να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των δημογραφικών ομάδων. Το τρίτο τρίμηνο του 2024, τα εποχικά προσαρμοσμένα ποσοστά ανεργίας για τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας και για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους (εργασία εντός και εκτός ΕΕ) ήταν 4,4% και 12,7% αντίστοιχα.
Επομένως, οι μετατοπίσεις στη δημογραφική σύνθεση του εργατικού δυναμικού μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στις μεταβολές του ποσοστού ανεργίας.