Επιστροφή έως 30% των κερδών στους μετόχους και πιστωτική επέκταση
Π. Μυλωνάς (ETE)

Επιστροφή έως 30% των κερδών στους μετόχους και πιστωτική επέκταση

Εντυπωσιάζουν τα ισχυρά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας της οποίας τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στο 1,25 ευρώ συντρίβουν ήδη από το εννεάμηνο, τους στόχους του 2023-2025 για EPS άνω του 1,10 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση των κόκκινων δανείων στο 3,6% στην Ελλάδα και την πλεονάζουσα ρευστότητα να ξεπερνά τα 7,4 δισ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα όπως είπε ο CEO του Ομίλου Παύλος Μυλωνάς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, στοχεύει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για οργανική ανάπτυξη στην Ελλάδα και για επιστροφές στους μετόχους που θα φθάσουν το 20%-30% από τα κέρδη της φετινής χρονιάς με μέρισμα και αγορές ιδίων μετοχών.

Η Εθνική έχει δημιουργήσει τόσο ισχυρά μεγέθη, που όπως επισήμανε η διοίκηση στους αναλυτές, δεν έχει πλέον νόημα να προχωρήσει σε συναλλαγές κόκκινων δανείων για να τα μειώσει περαιτέρω μετά την τελευταία συναλλαγή, αφού αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί χωρίς επιπλέον κόστος μέσω της οργανικής ανάπτυξης. Η ΕΤΕ έχει τα κεφάλαια για να αυξήσει την οργανική κερδοφορία της.

Απόδειξη για αυτό αποτελεί η αυξημένη καθαρή πιστωτική επέκταση 5% από πέρυσι στο εννεάμηνο έναντι σωρευτικού στόχου 7% για το διάστημα 2023-2025 με τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 600 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και συνολικά σε 28 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο μετά από εκταμιεύσεις που έφθασαν στα 1,9 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά δεν προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης μέσω νέων δανείων ακόμα και η εκτίμηση για την κορύφωση των καθαρών εσόδων από τόκους, μετατοπίζεται τώρα μεταξύ τετάρτου τριμήνου φέτος και πρώτου τριμήνου του 2024. Αλλά κι αυτό φαίνεται ότι είναι υπό αίρεση, καθώς τα επιτόκια της ΕΚΤ που αυξήθηκαν επηρεάζοντας θετικά το τρίτο τρίμηνο με αυξημένες εκταμιεύσεις, θα μείνουν υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα. 

Τουλάχιστον για το ορατό μέλλον η διοίκηση της ΕΤΕ βλέπει περισσότερες εκταμιεύσεις νέων δανείων με ισχυρή μάλιστα ζήτηση για μεγάλα εταιρικά δάνεια που είναι στην αναμονή για το τέλος του έτους. 

Στο τρίτο τρίμηνο οι εκταμιεύσεις νέων δανείων αυξήθηκαν κατά 40% με δάνεια κυρίως από ΜμΕ, τη ναυτιλία και τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων (project finance) και η εικόνα αυτή συνεχίζεται στο τέταρτο τρίμηνο. 

Τα μεγέθη και τα αποτελέσματα της ΕΤΕ διαμορφώνουν πολύ ισχυρή εικόνα καθώς είναι πολύ δυνατά σε όλο το εύρος με οργανικά κέρδη μετά φόρων 855 εκατ. ευρώ και απόδοση ιδίων κεφαλαίων σχεδόν 18% στο εννεάμηνο και με μείωση του δείκτη κόκκινων δανείων στο 3,6% στην Ελλάδα που είναι πλήρως καλυμμένα στο 94% της αξίας τους.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αυξήθηκαν 73% σε ετήσια βάση και 6% σε τριμηνιαία βάση, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) παρέμεινε σε ανοδική τροχιά, ανερχόμενο σε 322 μονάδες βάσης στο τρίτο τρίμηνο 2023

Βουτιά έκανε το κόστος πιστωτικού κινδύνου στις 66 μονάδες βάσης στο εννεάμηνο, έναντι στόχου περί των 80 μονάδων βάσης.

Αλλά εκεί που εντυπωσιάζει η ΕΤΕ είναι ασφαλώς στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) που φθάνει το 17,8% στο εννεάμηνο έναντι στόχου για πάνω από 15% φέτος (20,8% στο τρίμηνο χωρίς προσαρμογή με την πλεονάζουσα ρευστότητα). 

Επίσης τα ίδια κεφάλαια είναι πολύ υψηλά με το δείκτη CET1 στο 17,9%, και με το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να διαμορφώνεται στο 20,3%.

Ο δείκτης CET15 αυξήθηκε περίπου κατά 60 μονάδες βάσης λόγω ισχυρής οργανικής κερδοφορίας. Φυσικά με την ΕΤΕ να έχει σχεδόν δύο εκατοστιαίες μονάδες αυξημένα κεφάλαια MREL πάνω από το στόχο για το 2024 μετά την επιτυχή έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) 500 εκατ. ευρώ δεν σχεδιάζεται τίποτα για φέτος και είναι άνετη για του χρόνου χωρίς να έχει προτεραιότητες για έκδοση ομολόγων και ειδικά για ομόλογο AT1, ούτε που υπάρχει σκέψη.