Οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές του κόσμου και μεταξύ αυτών και οίκοι όπως οι BlackRock, Fidelity και η νορβηγική Norges που διαχειρίζοντα τρισ. δολάρια, αλλά και 7.247 ιδιώτες Έλληνες επενδυτές αγόρασαν το 22% των μετοχών του ΤΧΣ. Πρόκειται για το πλέον «έξπυπνο χρήμα» που συμμετείχε στη μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Οι ιδιώτες απέκτησαν το 2,64% των συνολικών μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Η ποιότητα των διεθνών επενδυτών χαρακτηρίζεται από κύκλους του ΤΧΣ ως εξαιρετική, καθώς η πλειονότητα είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%).
Μαζί τους συμμετέχουν μερικοί από τους ισχυρότερους, επιτυχημένους και πλέον ικανούς Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες οι οποίοι αποτελούν τον ορισμό του χαρακτηρισμού «έξυπνο χρήμα».
Όσον αφορά τους Έλληνες μικροεπενδυτές ειδικότερα, απέκτησαν 1,72 μετοχές για κάθε μία που διατέθηκε. Ωστόσο είχαν ζητήσει πολύ περισσότερες καταθέτοντας κεφάλαια όχι μόνο με ακριβότερη κατά 2,64% τιμή μετοχής (στο ανώτατο όριο τιμής), αλλά ζητώντας και 41.487.034 εκατ. μετοχές όταν αρχικά προσφέρονταν 27,44 εκατ. μετοχές για όλη την ελληνική διάθεση. Με άλλα λόγια οι Έλληνες ιδιώτες αναγνώρισαν την ποιότητα της ΕΤΕ και τις προοπτικές της και ζήτησαν περίπου τριπλάσιες μετοχές από όσες απέκτησαν τελικά.
Το 2,64% της Εθνικής σε Έλληνες μικροεπενδυτές
Επρόκειτο να διατεθούν αρχικά για όλη την ελληνική πλευρά 27.441.455 μετοχές, σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές- τουλάχιστον το 15% της έκδοσης. Με τις επιπλέον μετοχές 2% της Εθνικής αναλογικά θα έφθαναν τις 30.185.600 μετοχές για την ελληνική διάθεση. Τελικά, διατέθηκαν με τις επιπλέον μετοχές, 40.247.467 μετοχές μέσω ελληνικής διάθεσης που αντιστοιχούν στο 20% της συνολικής έκδοσης.
Οι Έλληνες ιδιώτες απέκτησαν το 60% από αυτές, που αντιστοιχούν σε 24.148.480 μετοχές (δηλαδή το 60% των μετοχών που διατέθηκαν στην ελληνική προσφορά). Συνολικά 16.098.987 μετοχές δηλαδή το 40% των μετοχών που διατέθηκαν στην ελληνική προσφορά και το 1/10, έναντι αυτών που πήραν οι ξένοι θεσμικοί, κατανεμήθηκαν σε Έλληνες ειδικούς επενδυτές και θεσμικούς. Αυτοί πήραν συνολικά 160.989.867 μετοχές.
Συμμετείχαν λοιπόν και απέκτησαν μετοχές καταβάλλοντας πάνω από 1 δισ. ευρώ (1.066.557.870,2 δισ. ευρώ για την ακρίβεια), μερικοί από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους παγκοσμίως και μερικοί από τους επιφανέστερους Έλληνες επιχειρηματίες όπως και κάποιοι ικανότερους ιδιώτες επενδυτές από ελληνικής πλευράς.
Όλοι απέδειξαν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, τις προοπτικές της και τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου και της Εθνικής Τράπεζας ειδικότερα. Η ΕΤΕ θα τους ανταμείψει πολλαπλώς και μάλιστα ξεκινώντας σύντομα, με μερίσματα και ανάπτυξη για την οποία διαθέτει όλα τα εφόδια και μία πολύ ικανή διοίκηση για να τα αξιοποιήσει καταλλήλως.
Οι 7.247 Έλληνες ιδιώτες επενδυτές που δεν ανήκουν στην κατηγορία των θεσμικών και ειδικών επενδυτών πέτυχαν με τις μετοχές που διέθεσε το ΤΧΣ και απέκτησαν το 2,64% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο κέρδος με την επιστροφή ιδιωτών Ελλήνων επενδυτών από τη διαδικασία αυτή.
Υπερκάλυψη 9,5 φορές του μεριδίου των ξένων θεσμικών
Το τίμημα των 1,067 δισ. ευρώ, αποτελεί τη μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης μετοχών. Πηγές του ΤΧΣ επισημαίνουν, ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση από το 2017 και είναι η καλύτερη συναλλαγή στην Ευρώπη όσον αφορά την υπερκάλυψη και κυρίως την μικρότερη δυνατή έκπτωση στην τιμή.
Με τη μικρότερη έκπτωση ανά μετοχή (2,57%) έναντι του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου σε αντίστοιχες συναλλαγές τα τελευταία 10 χρόνια (10,3%). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην προηγούμενη ιδιωτικοποίηση στην Ιρλανδία με την πώληση μεριδίου της AIB για 3,4 δισ. Ευρώ το 2017 η έκπτωση έφθασε το 43%.
Σχολιάζεται ιδιαίτερα επίσης η εξαιρετική ποιότητα διεθνών και Ελλήνων επενδυτών, από τους οποίους το 88% των κεφαλαίων που εισήλθαν είναι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί επενδυτές και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια
Από το ΤΧΣ αναφέρουν ότι πρόκειται για την πλέον πετυχημένη διάθεση μετοχών μέσω Δημόσιας Προσφοράς των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με από-επένδυση σε ποσοστό 22% του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα.
Θυμίζουν ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών καλύφθηκε πλήρως για πρώτη φορά μόλις 20 λεπτά μετά το άνοιγμα του στις 13 Νοεμβρίου, δίνοντας τον τόνο της ζήτησης και της όρεξης των επενδυτών να τοποθετηθούν στην ΕΤΕ. Η τελική υπερκάλυψη, πάνω από 8 φορές μεσοσταθμικά για το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο, επιβεβαίωσε την ισχυρή πρόθεση του επενδυτικού κοινού να βάλει στο χαρτοφυλάκιο του τις μετοχές της Εθνικής.
Το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε 9,5 φορές, προσελκύοντας κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ (35%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47%), με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Εξαιρετική χαρακτηρίζεται και η ποιότητα των διεθνών επενδυτών καθώς η πλειονότητα είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές (64%) και θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια (27%).
Το γεγονός ότι επενδυτές από ώριμες και ανταγωνιστικές αγορές έσπευσαν να τοποθετηθούν δυναμικά σε ελληνική τράπεζα, είτε για πρώτη φορά είτε ξανά μετά από πολλά έτη απουσίας, επιβεβαιώνει την ολική επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.
Η μεγαλύτερη αποεπένδυση με μικρό discount- ρεκόρ μόλις 2,57%
Το ΤΧΣ εκτιμά ότι κέρδισε το στοίχημα των αγορών και της ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, με τρεις επιτυχημένες συναλλαγές από-επένδυσης σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών, που αποτελεί ιστορικά σημαντικό επίτευγμα για τα δεδομένα της χώρας μας και της ελληνικής οικονομίας.
Η μακρόχρονη και συστηματική δουλειά που έχει προηγηθεί σε συνεργασία με όλες τις συστημικές τράπεζες, για την πλήρη εξυγίανση τους και την επιστροφή τους σε ανάπτυξη και κερδοφορία, κατέστησε εφικτό αυτό το “σερί” από-επενδύσεων που συνολικά εισφέρει στα κρατικά ταμεία περίπου 1,45 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ισχυρό ελληνικό ενδιαφέρον για τοποθέτηση στην Εθνική Τράπεζα οδήγησε σε τροποποίηση των ποσοστών διάθεσης και τελικά στην ελληνική αγορά διατέθηκε το 20% από το σύνολο των μετοχών προς πώληση αντί του 15% που είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Σε ευρωπαϊκή κλίμακα, η τελική έκπτωση ανά μετοχή, που διαμορφώθηκε στο 2,57%, αποτελεί τη μικρότερη έκπτωση σε σύγκριση με προηγούμενες αντίστοιχες συναλλαγές (Fully Marketed Offerings – FMOs), που κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 10,30%.
Η έκπτωση του 2,57% αποτελεί την καλύτερη επίδοση και στην ευρωπαϊκή αγορά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων -ακόμα και σε συναλλαγές μέσω της διαδικασίας του Accelerated Book Building (ABB)- που η εμπειρία έχει δείξει ότι πραγματοποιούνται με χαμηλότερη έκπτωση συγκριτικά με τα FMOs, καθώς η μέση έκπτωση ανά μετοχή σε αντίστοιχες διαθέσεις μετοχών διαμορφώθηκε στο 3,20% τα τελευταία τρία χρόνια (2021-2023).
Η από-επένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα είναι μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ που εκτελείται μέσω Δημόσιας Προσφοράς από το 2017, καθότι η προηγούμενη αφορούσε τη διάθεση μετοχών από την ιρλανδική κυβέρνηση η οποία προέβη στην πώληση μεριδίου 29% που κατείχε στην AIB για 3,4 δισ. Ευρώ, με έκπτωση 43%.