Η συμφωνία για την απόκτηση του μεριδίου 17,3% της Pimco στην Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου από τη Eurobank ανοίγει το δρόμο για την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου της κυπριακής τράπεζας, καθώς αποχωρεί με ένα πακέτο 167,9 εκατ. ευρώ, ο μεγαλύτερος ιδιώτης και ξένος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, έχοντας συμφωνήσει να πουλήσει με 2,35 ευρώ ανά μετοχή τη συμμετοχή του, έναντι 2,15 ευρώ της τελευταίας τιμής μετοχής στο ΧΑΚ, που είναι και η υψηλότερη τιμή 52 εβδομάδων από τα 0,93 ευρώ τον περασμένο Αύγουστο.
Η Eurobank με το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας με την Pimco, θα ελέγχει πλέον το 46,5% των μετοχών της Ελληνικής και όπως είχε εμμέσως πλην σαφώς προαναγγείλει (και ήταν γνωστό στην Κύπρο ήδη με την απόκτηση προοδευτικά ποσοστού κοντά στο 30%) και ανακοίνωσε επισήμως τώρα, θα προχωρήσει με την έγκριση των αρχών σε δημόσια πρόταση εξαγοράς προς όλους τους μετόχους, αφού με την υπέρβαση του ποσοστού 30% υποχρεούται βάσει του νόμου.
Η Eurobank με την εξαγορά μεγαλώνει σημαντικά τα μεγέθη της στην Κύπρο η οποία παρουσιάζει όπως και η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές τράπεζες σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της θυγατρικής της Eurobank στην Κύπρο ήταν 50 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο φέτος και απέφεραν συνολικά 91 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Η προσαρμοσμένη μέση ετήσια απόδοση με την οποία τρέχει η θυγατρική έφθανε τα 27,6% έναντι περυσινής απόδοσης κεφαλαίων 16,6%!
Σύμφωνα με πληροφορίες η Eurobank δεν εξετάζει πάντως καθόλου την περίπτωση εξόδου της Ελληνικής από το ΧΑΚ, ενώ αντίθετα δεν αποκλείεται το αντίθετο, δηλαδή η περίπτωση έμμεσης εισαγωγής της θυγατρική της στην Κύπρο μέσω συγχώνευσης, καθώς έχει εντελώς διαφορετικό και απολύτως συμπληρωματικό προφίλ με την Ελληνική, διαμορφώνοντας έτσι μεγάλη πληρότητα τραπεζικών υπηρεσιών.
Τυπικώς αν υποβάλει η Eurobank πρόταση με τιμή μεγαλύτερη από τα 2,35 ευρώ τότε είναι υποχρεωμένη επίσης να αναπροσαρμόσει αντίστοιχα το τίμημα και για τις μετοχές της Pimco.
Η Eurobank διαμορφώνει από καιρό σχέσεις εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας με τους μετόχους της Ελληνικής που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, η οποία το τελευταίο διάστημα βίωσε τις δυσαρμονικές σχέσεις μεγαλομετόχων με τη διοίκηση του Γερμανού CEO Όλιβερ Γκάτζκε. Ο τελευταίος κλείνοντας δύο χρόνια στην Ελληνική αλλά έχοντας φθείρει έντονα τις σχέσεις του από νωρίς, έγινε γνωστό την 1η Αυγούστου ότι παραιτήθηκε και τέθηκε σε ιδιότυπο καθεστώς αδείας.
Η γνωστοποίηση της παραίτησης έγινε αφορμή για αναλυτές της αγοράς να εκτιμούν ότι επίκεινται μετοχικές εξελίξεις, με την τράπεζα να ανακοινώνει ότι προσωρινά καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο CFO της τράπεζας, Αντώνης Ρούβας. Τελικώς ήρθε η αναμενόμενη εξαγορά με την Eurobank να προχωρά στη συμφωνία με την Pimco.
Πως έφθασε στο 46,5% της Ελληνικής η Eurobank
Με τρία βήματα έφθασε στο 30% της Ελληνικής η Eurobank , πριν συμφωνήσει με την Pimco για να βρεθεί στο 46,5% της τράπεζας.
Αρχικά απέκτησε ποσοστό 9,9% από το αμερικανικό Third Point Hellenic Recovery Fund, στη συνέχεια απέκτησε το 13,4% της Ελληνικής Τράπεζας από την Wargaming, που εκτιμάται ότι είναι σε φάση αποεπένδυσης από την τράπεζα έχοντας και υπόλοιπο ποσοστό και στη συνέχεια, απέκτησε το 3,2% των μετοχών που είχε στην κατοχή της η Senvest Management.
Σύμφωνα με το μετοχολόγιο της τράπεζας και πριν την επίσημη ολοκλήρωση της συναλλαγής τα ποσοστά στην Ελληνική διαμορφώνονται ως εξής:
- Στο 29,2% είναι η Eurobank,
- Στο 23,5% ιδιώτες μέτοχοι
- Στο 21,3% η Δήμητρα Επενδυτική,
- Στο 17,3% το μερίδιο της Poppy Sarl (PIMCO) και
- Στο 6,8% το Wargaming Group