Ευρωπαϊκές Vs ελληνικές τράπεζες: Τι δείχνει το «κρας τεστ» για δάνεια, κερδοφορία και έσοδα

Ευρωπαϊκές Vs ελληνικές τράπεζες: Τι δείχνει το «κρας τεστ» για δάνεια, κερδοφορία και έσοδα

Τη μεγάλη πρόοδο που έχει καταγράψει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα πιστοποιούν τα στατιστικά στοιχεία του SSM για τις 109 ευρωπαϊκές τράπεζες που εποπτεύει. Οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις στους βασικούς δείκτες και «κλειδώνουν» υπεραξίες για τους μετόχους, αφήνοντας πίσω οριστικά τα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης.

Για το σύνολο του 2024 οι συστημικές τράπεζες πέτυχαν καθαρά κέρδη 4,37 δισ. ευρώ, όταν τα 109 πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη έφεραν 179,84 δισ. ευρώ. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο χαμηλό του 59%, όταν στην Ευρώπη ξεπερνά το 100%, παρά το γεγονός της σημαντικής πιστωτικής επέκτασης που ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ. Στην ουσία ο εν λόγω δείκτης καταδεικνύει το μεγάλο περιθώριο για νέα δάνεια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, κάτι που περιλαμβάνεται άλλωστε και στα επικαιροποιημένα business plans που έχουν ανακοινώσει.

Την ίδια στιγμή το επιτοκιακό περιθώριο βρίσκεται πάνω από το 3% που είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ που διαμορφώθηκε το 2024 στο 1,6%. Οι εγχώριες τράπεζες βρέθηκαν πέρυσι στην έκτη θέση με τις χώρες που έχουν το μεγαλύτερο επιτοκιακό περιθώριο μετά την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Σλοβενία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το κόστος δανεισμού το 2021 ήταν 5,2%, ενώ το 2024 διαμορφώθηκε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 0,5%. Κάτι που είναι λογικό, καθώς το κόστος δανεισμού ήταν ιδιαιτέρως αυξημένο την τελευταία δεκαετία εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου αθέτησης πληρωμών. Ωστόσο, πλέον οι τράπεζες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, έχουν αλλάξει σελίδα και η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται.

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία έχει το χαμηλότερο μετά την Πορτογαλία δείκτη κόστους προς έσοδα. Διαμορφώθηκε στο 35,1%, όταν το 2021 ήταν στο 66%. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της κερδοφορίας και των οργανικών εσόδων μετά την αλλαγή πλεύσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την αύξηση των επιτοκίων. Στη Γερμανία ο δείκτης είναι 61,6%, στην Ισπανία 43,6%, στη Γαλλία 67,6% και ο μέσος όρος των τραπεζών στην Ευρωζώνη διαμορφώνεται στο 53,8%.

Τα εντυπωσιακά μεγέθη που ανακοίνωσαν οι συστημικές τράπεζες το 2024 αποτυπώνονται με τον πιο σαφή τρόπο στα στοιχεία του SSM. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων, λόγω υψηλής κερδοφορίας, το 2024 έφτασε το 13%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 10,5%. Σημειώνεται πως η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ήταν αρνητική έως το 2021, περίπου -21%. Παράλληλα, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έφτασε στο 19,9%, όταν ο μέσος όρος των τραπεζών στην Ευρώπη τοποθετείται στο 20,2%.

Τέλος, ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» των τραπεζών τα περασμένα χρόνια, τα γνωστά κόκκινα δάνεια, φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν και συγκλίνουν με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν υποχωρήσει στο 2,2%, όταν ο μέσος όρος είναι 1,6%. Σε αυτήν τη θεαματική μείωση συνέβαλε το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» με τιτλοποιήσεις άνω των 75 δισ. ευρώ από το 2018.