Αψηφώντας την αντίσταση του Βερολίνου, ο επικεφαλής της Unicredit Αντρέα Ορσέλ έκανε νέα κίνηση τη Δευτέρα με στόχο την απόκτηση της Commerzbank. Χρησιμοποίησε παράγωγα ώστε να αυξήσει το ποσοστό της ιταλικής τράπεζας στη γερμανική στο 21%, ενώ περιμένει το πράσινο φως της ΕΚΤ για να υπερβεί το όριο του 9,9%.
Ο Ορσέλ, διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, θέλει να σχηματίσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης εξαγοράζοντας την Commerzbank. H προσπάθεια του αποτελεί τεστ για την αποφασιστικότητα της Ευρωζώνης να υπερβεί τα συνοριακά εμπόδια ώστε να γίνει παγκόσμιας εμβέλειας παίκτης στον τραπεζικό χώρο.
Η κλιμάκωση της προσπάθειας του Ορσέλ, η κίνηση του να διπλασιάσει το ποσοστό της Unicredit, πιθανότατα θα κλιμακώσει τις τριβές με τη γερμανική κυβέρνηση που δείχνει να μη θέλει το deal.
Αργά την Παρασκευή το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» το σχέδιο αποεπένδυσης της κρατικής συμμετοχής στην Commerzbank μέχρι νεωτέρας και ότι η στρατηγική της τράπεζας είναι να παραμείνει ανεξάρτητη.
Η αντίδραση του Ορσέλ δεν άργησε. Τη Δευτέρα η Unicredit γνωστοποίησε ότι αγόρασε παράγωγα που θα της δώσουν ποσοστό 11,5% στη γερμανική τράπεζα, πέρα από το 9% που ήδη κατέχει. Αυτό ουσιαστικά μπορεί να την καταστήσει τον μεγαλύτερο μέτοχο της Commerzbank και να δρομολογήσει εξαγορά.
«Η Unicredit πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική αξία που μπορεί να ξεκλειδωθεί στην Commerzbank, είτε ως κομμάτι της Unicredit ή ως ανεξάρτητης τράπεζας προς όφελος της Γερμανίας και των μετόχων της τράπεζας», ήταν η επίσημη ανακοίνωση της Unicredit.
Με τις μετοχές των δύο τραπεζών να σημειώνουν απώλειες, -0,8% η Commerzbank και -2% η Unicredit, υπήρξε παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Antonio Tajani να στηρίζει τη στρατηγική της Unicredit, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ενιαία αγορά.
«Το να είμαστε υπέρ της Ευρώπης μόνο στις λέξεις αφήνει κάτι ελλειμματικό», δήλωσε.
Ο CEO της Unicredit έπιασε τη γερμανική κυβέρνηση στον ύπνο, κάνοντας καλύτερη προσφορά από τον ανταγωνισμό για ποσοστό 4,5% που πωλούσε το κράτος, έχοντας ήδη αγοράσει άλλο ένα 4,5% στο χρηματιστήριο.
Η έκπληξη βρίσκει τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας όχι στην πιο σταθερή του φάση με τα τρία πολιτικά κόμματα να διαφωνούν συχνά και να χάνουν μερίδιο προς όφελος του ακροδεξιού AfD. H κατάσταση μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση ενός συμπαγούς μετώπου στην επέλαση της Unicredit.
Μαέστρος των deals στον χώρο της επενδυτικής τραπεζικής, ο Ορσέλ ενεπλάκη σε μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες τραπεζικών συγχωνεύσεων τις τελευταίες δεκαετίες.
Έχει δηλώσει ότι δεν θα έκανε κίνηση αν γνώριζε ότι δεν θα ήταν καλοδεχούμενος και ότι δεν προτίθεται να κινηθεί επιθετικά γιατί η όποια συμφωνία χρειάζεται ευρεία συναίνεση.
Το ποσοστό του 9% που ήδη κατέχει η Unicredit στην Commerzbank την καθιστά τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο με τη γερμανική κυβέρνηση να διατηρεί ένα 12%. Αν δώσει την έγκριση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι νέες αγορές μέσω παραγώγων θα την κάνουν τον μεγαλύτερο μέτοχο.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς η ΕΚΤ πρέπει να εγκρίνει τα ποσοστά ιδιοκτησίας όταν αυτά υπερβαίνουν τα όρια του 10%, 20%, 30% κοκ. Η Unicredit έχει ήδη αιτηθεί την έγκριση να αυξήσει τη συμμετοχή της μέχρι το 29,9%.
Θα εξασκήσει τα δικαιώματα που της δίνουν τα παράγωγα που αγόρασε, αποκτώντας πρόσθετες μετοχές στην Commerzbank, εφόσον η ΕΚΤ δώσει το πράσινο φως.
Η Unicredit έχει καλύψει τα ρίσκα για το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης της στη γερμανική τράπεζα ώστε να μπορεί να αποφασίσει ελεύθερα «είτε να διακρατήσει τη συμμετοχή της, ή να την πουλήσει σε τιμή που δεν θα πέσει κάτω από συγκεκριμένο όριο ή να την αυξήσει», ανακοίνωσε η τράπεζα.
Η Unicredit δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη έκθεση του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη συγκεντρωτισμού στο ευρωπαϊκό banking και ότι η ενδεχόμενη εξαγορά της Commerzbank συνάδει με το πνεύμα της έκθεσης.