Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη Πέμπτη, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ υποδέχτηκε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με μια έκπληξη. Τους αφαίρεσε τα κινητά τηλέφωνα και τα επέπληξε για τις διαρροές σημαντικών πληροφοριών πριν τις αποφάσεις πολιτικής.
Ήταν μια άνευ προηγουμένου, τολμηρή κίνηση από τη σιδηρά κυρία της ΕΚΤ στην προσπάθειά της να βάλει φραγή στις διαρροές από το διοικητικό συμβούλιο, ένα ζήτημα που μαστίζει την προεδρία της όπως συνέβαινε και με την προεδρία του προκατόχου της Mario Draghi.
Η Λαγκάρντ είχε δεσμευτεί ότι θα προσπαθούσε να χτίσει ένα consensus για τις αποφάσεις της ΕΚΤ όταν ανέλαβε την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας προς το τέλος του 2019. Όμως, βρήκε εμπόδιο στα «γεράκια» της ΕΚΤ που θεωρούσαν την πολιτική της κεντρικής τράπεζας πολύ χαλαρή σε μια περίοδο που η ευρωζώνη αντιμετώπιζε τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ιστορία της.
Όταν τα μέλη του 26μελούς διοικητικού συμβουλίου προσέρχονταν στην πρώτη ημέρα των συνεδριάσεων της ΕΚΤ, τους ζητήθηκε να παραδώσουν τα κινητά τους καθώς θα έπαιρναν τις τελικές αποφάσεις για την επιλογή της Claudia Buch στην ηγεσία του SSM, του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ για το τραπεζικό σύστημα.
Τα κινητά τους επεστράφησαν μετά την επιλογή της 57χρονης οικονομολόγου Buch, αντιπροέδρου της γερμανικής Bundesbank, για την προεδρία του SSM (Single Supervisory Mechanism) που εποπτεύει πάνω από 100 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης.
H Buch προτιμήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη από την άλλη υποψήφια για το αξίωμα, την υποδιοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας Margarita Delgado.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η απόφαση να παραδοθούν τα κινητά πάρθηκε γιατί η επιλογή του σημερινού προέδρου του SSM Andrea Enria το 2018 είχε διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης πριν από το επίσημο ανακοινωθέν.
Η κίνηση της Λαγκάρντ πάντως ήρθε μια ημέρα μετά το αποκλειστικό του πρακτορείου ότι η ΕΚΤ θα αύξανε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό αυτήν την εβδομάδα, κάτι που έστρωσε το χαλί για την αύξηση επιτοκίων της Πέμπτης. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και οι αγορές περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα κρατούσε τα παρεμβατικά της επιτόκια αμετάβλητα, αλλά πολλοί άλλαξαν γνώμη μετά το αποκλειστικό του πρακτορείου.
Η Λαγκάρντ καυτηρίασε τη διαρροή στο ξεκίνημα του διημέρου των συνεδριάσεων της ΕΚΤ.
Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ κληρονόμησε ένα διχασμένο διοικητικό συμβούλιο από τον προκάτοχο Draghi, o οποίος είχε αποξενώσει τα «γεράκια» των χωρών του βορρά της ευρωζώνης με την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που εφάρμοσε και το τραχύ του στυλ στον τρόπο που διοικούσε.
Η Λαγκάρντ προσπάθησε να διαμορφώσει μια πιο αρμονική ατμόσφαιρα στο διοικητικό συμβούλιο και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε. Όμως, την προσπάθειά της αυτή βοήθησε και ο υψηλός πληθωρισμός τα δύο τελευταία χρόνια που στένεψε πολύ τα περιθώρια για διαφωνία και ανάγκασε την ΕΚΤ να προβεί σε σειρά επιτοκιακών αυξήσεων.
Με την άνοδο του κόστους δανεισμού αυξήθηκαν όμως και οι επιφυλάξεις των αξιωματούχων για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.
Την περασμένη Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι μια «δυνατή πλειοψηφία» στο διοικητικό συμβούλιο στήριξε την τελευταία αύξηση επιτοκίων σε σύγκριση με ολόκληρο το ΔΣ που ήταν σύμφωνο για την αύξηση του Ιουλίου.
Λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη καθηκόντων το 2019, η Λαγκάρντ μάζεψε το διοικητικό συμβούλιο σε ένα γερμανικό κάστρο όπου δεσμεύτηκε ότι θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο για να ακούει τις απόψεις των συναδέλφων της και να μην προτρέχει με τις αποφάσεις πολιτικής πριν να έχουν εκφραστεί οι αξιωματούχοι, όπως συνήθιζε να κάνει ο προκάτοχος της Mario Draghi.
Σε αντάλλαγμα ζήτησε από τα μέλη του ΔΣ να μην κατακρίνουν τις αποφάσεις πολιτικής αφού παρθούν και να μη διαρρέουν τις εσωτερικές διαφωνίες στα μέσα ενημέρωσης.