Γιατί οι τράπεζες προχωρούν στην έκδοση ομολόγων - Τα μερίσματα, τα δάνεια και η ρευστότητα
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί οι τράπεζες προχωρούν στην έκδοση ομολόγων - Τα μερίσματα, τα δάνεια και η ρευστότητα

Με τέσσερις νέες εκδόσεις από την αρχή του χρόνου και 6 έξι συνολικά με αυτές του περασμένου Νοεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν το τελευταίο διάστημα 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία το ένα δισ. ευρώ στο τέλος του 2023.

Έχουν ουσιαστικά καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου για τον τελικό στόχο του 2026, έναντι του οποίου απομένουν ακόμα νέες εκδόσεις περί τα 3,9 - 4,3 δισ. ευρώ, που απαιτούν οι εποπτικές αρχές για λόγους ασφαλείας κι έχουν μειώσει το μέσο επιτόκιο δανεισμού.

Αυτό που επιτυγχάνουν οι τράπεζες είναι να διασφαλίζουν τώρα τα μερίσματα για τους μετόχους τους και να αυξάνουν τη ρευστότητά τους για να δώσουν δάνεια καθώς μέχρι τον Ιούνιο, θα έχουν μηδενίσει τα δάνεια από την ΕΚΤ με το πρόγραμμα TLTRO.

Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα προγράμματα δανεισμού της ΕΚΤ όπως το τακτικό MRO, αλλά για την ώρα δεν το χρειάζονται, εκτός αν προκύψουν άλλοι λόγοι, όπως κάποιος στόχος για μεγάλη εξαγορά κλπ.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και των γνωστών απαιτήσεων των αρχών, οι τράπεζες πρέπει να κινηθούν μέχρι το 2026, σε ένα εύρος δείκτη MREL περίπου 27% έως 27,78% που είναι αυτήν τη στιγμή ο «μάξιμουμ» στόχος για την Eurobank δεδομένου του αναπτυξιακού χαρακτήρα της τράπεζας, που υποχρεώνει σε αυξημένη κάλυψη έναντι αυξημένων περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού.

Η τράπεζα μάλιστα είναι έτοιμη για πιθανή άνοδο στην επόμενη κατηγορία των μεγάλων συστημικών τραπεζών στην Ευρώπη, βάσει των assets, με την εξαγορά της Ελληνικής στην Κύπρο.

Εδώ έχει συμβεί ακριβώς το αντίθετο απ' ό,τι με την Alpha Bank. Η τράπεζα μείωσε τα ρίσκα της με το deal που έκανε στη Ρουμανία και απελευθέρωσε κεφάλαια. Χωρίς να χάσει ουσιαστικά τα περιουσιακά στοιχεία αφού βρέθηκε με ποσοστό 9,9% σε μία μεγαλύτερη οντότητα, η ευθύνη όμως για τη διαχείρισή τους βαραίνει τώρα την UniCredit, οπότε η Alpha Bank, έχοντας ήδη αυξημένο δείκτη είναι πιο άνετη για τις εκδόσεις της. Τα όρια των MREL μπορεί να διαφοροποιηθούν λιγάκι.

Οι νέες εκδόσεις των τελευταίων περίπου 3 μηνών, έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από πριν, καθώς ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για ομόλογα senior ή Tier2 και από το αν πρόκειται για 5ετείς ή 10ετείς τίτλους, έχουν όλες μειωμένα επιτόκια, από 4,5% έως 7,37% έναντι 7%-11,8% που υποχρεώθηκαν να πληρώσουν οι τράπεζες στο αντίστοιχο διάστημα 2022-2023.

Ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος εκείνη με άνοδο των επιτοκίων και με μεγάλες αναταράξεις στην αγορά ομολόγων και οι εκδόσεις ήταν ευτυχώς λιγότερες, παραμένουν όμως πανάκριβες. Τώρα το μέσο κόστος χρηματοδότησης έχει πλέον σαφώς μειωθεί, με τις τράπεζες να έχουν και τη δυνατότητα ανάκλησης ομολόγων νωρίτερα, για να μη βαρύνει μέχρι τη λήξη τους, το ακριβό επιτόκιο.

Οι τελευταίες εκδόσεις περιλαμβάνουν:

  • το τελευταίο senior ομόλογο της Alpha Bank 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,125%, συγκρινόμενο με παλαιότερη αντίστοιχη έκδοση με επιτόκιο 7% προς ανανέωση άλλου ομολόγου, με λήξη το Νοέμβριο 2025,
  • το τελευταίο senior ομόλογο της ΕΤΕ τον Ιανουάριο, 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5%,
  • το ομόλογο Tier2 της Eurobank 300 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο με επιτόκιο 6,375% και
  • το αντίστοιχο Tier2 της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιανουάριο με επιτόκιο 7.375% για 500 εκατ. ευρώ, με παράλληλη ανάκληση παλαιότερου αντίστοιχου ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Ακόμα έχουν εκδοθεί δύο senior ομόλογα 500 εκατ. ευρώ έκαστο στην εκπνοή του Νοεμβρίου 2023, με επιτόκιο 6,875% για την Πειραιώς και 5,875% για την Eurobank.

Όλες οι άλλες παλαιότερες εκδόσεις ομολόγων των ελληνικών τραπεζών που δεν αναφέρονται παραπάνω, περιλαμβάνονται στον πίνακα της ΤτΕ παρακάτω: