Για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο πληθωρισμός μπορεί να ήταν υψηλότερος απ' ό,τι ανέμεναν τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο, το ερώτημα παραμένει αν πρόκειται για τον επιθανάτιο ρόγχο του τέρατος πριν ανοίξει ο ορίζοντας για τον στόχο του 2%.
Αν και με ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο στο 2,6% και με τον δομικό πληθωρισμό στο 3,1% υπάρχουν λόγοι να είναι επιφυλακτική, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αδιαφορεί για την πτωτική δυναμική που καταγράφουν οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ.
Η επιβράδυνση του πληθωρισμού πήρε χρόνο, αλλά η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στον δομικό για έβδομο συνεχή μήνα δείχνει σταθερή πτωτική τάση. Ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρήσει στο 2,2% ακόμη και αυτόν το μήνα, σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων.
Με βάση τις ενδείξεις αυτές σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε παγκόσμια πληθωριστική έξαρση, πολλοί εκτιμούν ότι η ΕΚΤ που θα δημοσιοποιήσει τις νέες προβλέψεις της στις 7 Μαρτίου θα βρεθεί σύντομα στο σημείο αλλαγής πλεύσης στη νομισματική πολιτική.
Τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο ήρθαν σε μια εβδομάδα με μικτά μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία. Μία ημέρα πριν από τα στοιχεία της Ευρωζώνης, η Fed στις ΗΠΑ ανακοίνωνε ότι ο δείκτης υποκείμενου πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά έδειξε σημαντική άνοδο.
Αντίθετα, η σύνοδος του G20 έληξε με τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνούν στο ανακοινωθέν ότι ο πληθωρισμός «έχει αποκλιμακωθεί στις περισσότερες οικονομίες» και ότι μπορεί να δούμε ταχύτερο του αναμενόμενου αποπληθωρισμό.
Παρόλο που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υπερέβη τη μέση εκτίμηση του 2,5% των οικονομολόγων, υπήρχαν ενθαρρυντικά σημάδια για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ.
Τα εθνικά στοιχεία στις τέσσερεις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ έδειξαν αξιοσημείωτη επιβράδυνση του πληθωρισμού - όπως συνέβη στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ισπανία -ή στην περίπτωση της Ιταλίας σταθερή υποχώρηση κάτω από το 2%.
Το σημαντικό για την ΕΚΤ ήταν ότι ένα μέρος της επιβράδυνσης του πληθωρισμού οφείλεται στην υποχώρηση των πιέσεων στον κλάδο των υπηρεσιών, ένα κομμάτι στο «καλάθι» όπου η ΕΚΤ έχει μεγαλύτερη επιρροή.
Με τα στοιχεία αυτά να βαίνουν στη σωστή κατεύθυνση, οι τελευταίες αμφιβολίες της ΕΚΤ έχουν να κάνουν με τους μισθούς. Σειρά συλλογικών μισθολογικών συμβάσεων βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις την περίοδο που διανύουμε, που σημαίνει ότι θα πάρει εβδομάδες για να βεβαιωθούν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εδραιωθεί ένας ταχύτερος ρυθμός πληθωρισμού.
Μέχρι τώρα οι ενδείξεις υπήρξαν ενθαρρυντικές. Στο τέταρτο τρίμηνο οι μισθοί αυξήθηκαν 4,5%, λιγότερο από το 4,7% του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Οι αξιωματούχοι στις βόρειες χώρες της ευρωζώνης, όπως στη Γερμανία, είναι πιο επιφυλακτικοί,όμως, ακόμα και οι δηλώσεις τους δείχνουν ότι το αφήγημα έχει πλέον στραφεί στο πότε θα υπάρξει μείωση στο κόστος χρήματος με την πρώτη κίνηση στο μέτωπο των επιτοκίων να αναμένεται ευρέως τον Ιούνιο.
«Μπορεί να φαίνεται δελεαστικό, αλλά είναι πολύ νωρίς για μειώσεις επιτοκίων», δήλωνε πρόσφατα ο επικεφαλής της Bundesbank Joachim Nagel.
Αντίθετα, οι συνάδελφοί του στο νότο της ευρωζώνης πιέζουν ώστε η ΕΚΤ να είναι έτοιμη να κινηθεί. «Μπορεί να έχουμε στοιχεία τον Μάρτιο που θα μας πουν ότι πρέπει να αρχίσουμε τη συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων», αντικρούει ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Mario Centeno.
Στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ οι αξιωματούχοι της μάλλον θα είναι σιωπηλά σίγουροι ότι η θεραπεία σοκ, η άνευ προηγουμένου νομισματική σύσφιξη που αποφάσισαν εδώ και ένα χρόνο, έφερε αποτελέσματα.
«Η διαδικασία αποπληθωρισμού αναμένεται ότι θα συνεχιστεί», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde στις 26 Φεβρουαρίου. «Το συμβούλιο όμως πρέπει να είναι βέβαιο ότι οδεύουμε προς τον στόχο του 2% σε διατηρήσιμη βάση» προσέθεσε με νόημα.