Το αργότερο έως τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, ολοκληρώνεται η πρώτη πράξη αποεπένδυσης του ΤΧΣ με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Eurobank, η οποία εκτιμάται ότι εκτός απροόπτου θα αποκτήσει η ίδια τις μετοχές της, δηλαδή 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Εκτός απροόπτου γιατί οι μετοχές θα καταλήξουν στη Eurobank δηλαδή, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές από όλο το φάσμα της αγοράς. Αν πάντως συμβεί το απρόοπτο, με την εμφάνιση την τελευταία στιγμή ενδιαφερόμενου, μόνον θετικό μπορεί να είναι καθώς, θα προσφέρει μεγαλύτερο premium στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες συγκλίνουν με τις εκτιμήσεις, ότι δηλαδή θα ήταν δύσκολο να εμφανιστεί άλλος ενδιαφερόμενος για τόσο μικρό τμήμα μετοχών της τράπεζας, το οποίο δεν προσφέρει μοχλό ελέγχου στη διοίκηση. Ενώ το premium με τιμή 1,80 ευρώ ανά μετοχή, περίπου 23% πάνω από την τελευταία τιμή (που κατά σύμπτωση ήταν και η προηγούμενη υψηλότερη τιμή οκταετίας όταν δημοσιοποιήθηκε η προσφορά της Eurobank), δεν ευνοεί μία νέα πρόταση από θεσμικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με τις πηγές της αγοράς, όποιο fund θα ήθελε να αποκτήσει κάπου 50 εκατ. μετοχές της Eurobank είχε την ευκαιρία να το κάνει όλες τις προηγούμενες ημέρες με τιμές μεταξύ 1,40 και 1,52 ευρώ. Υπήρχαν ευκαιρίες για αγορές σε εκείνα τα επίπεδα τιμών.
Αυτό ασφαλώς δεν μπορεί να ακυρώσει την προσπάθεια του ΤΧΣ και την επιτυχία του Διευθύνοντος Συμβούλου Ηλία Ξηρουχάκη, ένα τίμημα 93,74 εκατ. ευρώ για τις 52.080.673 μετοχές της τράπεζας. Και δεν ακυρώνει ασφαλώς ούτε την επιτυχία της Eurobank να γίνει η πρώτη απολύτως ιδιωτική συστημική τράπεζα καταβάλλοντας ένα premium που αντιστοιχεί με το προφίλ που έχει διαμορφώσει.
Αλλά αν συμβεί το θετικό απρόοπτο και υπάρξει ανώτερο τίμημα τότε η Eurobank έχει δυνατότητα να αντιπαρατεθεί προσφέροντας έως και 1,90 ευρώ που είναι το όριο που έχουν εγκρίνει οι μέτοχοι στη Γενική Συνέλευση ή μπορεί να μην το κάνει εφόσον υπάρχει ιδιώτης επενδυτής αποφασισμένος να πληρώσει ακριβότερα από τις τιμές που προσφέρει η αγορά αυτή την περίοδο.
Το ΤΧΣ παρακολουθεί τις αγορές
Μετά την Eurobank σειρά θα έχει εκτός απροόπτου και πάλι η ΕΤΕ, αλλά για το πότε ακριβώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση. Πληροφορίες από το Ταμείο θέλουν τον κ. Ξηρουχάκη να περιμένει οπωσδήποτε τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας και με δεδομένο ότι το Ταμείο παρακολουθεί την ΕΤΕ, όπως και τις άλλες τράπεζες που είναι μέτοχος και έχει εικόνα για την πρόοδό της, η οποία δεν αποδίδεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό, επηρεάζοντας το προσδοκώμενο τίμημα αυτήν την περίοδο.
Η ΕΤΕ έχει ήδη εντυπωσιάσει φέτος, ενώ έχει δημιουργήσει μεγάλο πλεόνασμα κεφαλαίου. Η τράπεζα είναι σε θέση να αξιοποιήσει πλεονάζοντα κεφάλαια τόσο για να ικανοποιήσει τους μετόχους της, όσο και για να επενδύσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις με τρόπο που θα αποφέρει σημαντικές αποδόσεις, ακόμα και στην περίπτωση που η καθαρή πιστωτική επέκταση των τραπεζών στην Ελλάδα συνεχίσει να κινείται με αργούς ρυθμούς.
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί η πιθανότητα αναβάθμισης και ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Standard & Poor’s που είναι ο οίκος με το υψηλότερο προφίλ διεθνώς μαζί με τη Moody’s.
Σε κάθε περίπτωση όμως το Ταμείο έχει υιοθετήσει στη στρατηγική του την παρακολούθηση της αγοράς. Σύμφωνα με το ΤΧΣ «η προσέγγιση αποεπένδυσης του Ταμείου προσαρμόζεται συνεχώς στις εξελίξεις της αγοράς και επικαιροποιείται βάσει της επικοινωνίας με την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα».
Όπερ σημαίνει σύμφωνα με πληροφορίες ότι το κατάλληλο timing θα παίξει ρόλο στη διαδικασία αποεπένδυσης, εφόσον υπάρξει παράθυρο νηνεμίας μετά την ταραχή του Σεπτεμβρίου. Εάν για παράδειγμα, ο Οκτώβριος δικαιώσει τη φήμη του (την πραγματική φήμη του όχι αυτή που τον θέλει μόνιμα πτωτικό), ως ο μήνας που οι αγορές αλλάζουν πορεία η οποία είναι πτωτική εδώ και μήνες.
Στα πλαίσια αυτά επίσης δεν μπορεί να αποκλεισθεί η κρούση επενδυτή για άλλη τράπεζα οπότε αν υπάρχει συγκεκριμένη σοβαρή πρόταση, ασφαλώς το Ταμείο δεν θα αδιαφορήσει και θα κινητοποιηθεί άμεσα. Διαφορετικά το Ταμείο θα εκκινήσει την περίπτωση της Εθνικής με το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται μέχρι στιγμής να θέλει διάθεση 15% των μετοχών σε ξένους επενδυτές και επιπλέον 5% των μετοχών της ΕΤΕ στην Ελλάδα.