Το καλύτερο οργανικό τρίμηνο όλων των εποχών!
Shutterstock
Shutterstock
Τράπεζες

Το καλύτερο οργανικό τρίμηνο όλων των εποχών!

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συνέχισαν το σερί των εξαιρετικών οργανικών επιδόσεων και στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 και παρά το γεγονός ότι οι ρυθμοί έπεσαν, κατάφεραν να αυξήσουν το προ προβλέψεων αποτέλεσμα στα 1,91 δισ. ευρώ ή 7,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Πρόκειται για την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση που έχει καταγραφεί μετά το 2010 (ίσως και όλων των εποχών) με βασικό χαρακτηριστικό την έλλειψη σημαντικών μη επαναλαμβανόμενων εγγραφών που οφείλονται σε κέρδη από trading ή στις πωλήσεις θυγατρικών. 

Οι συστημικές τράπεζες μπορούν να ελπίζουν σε μια καλή συνέχεια αφού η υψηλή λειτουργική συνεισφορά συνδυάστηκε με μια προληπτική αύξηση των προβλέψεων ή επιβαρύνσεων για μελλοντικές τιτλοποιήσεις/πωλήσεις πακέτων προβληματικών δανείων ενώ ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων ήταν εξαιρετικά χαμηλός.

Αν και τα νούμερα δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα με τα προηγούμενα τρίμηνα λόγω της απενοποίησης της θυγατρικής της Alpha Bank στη Ρουμανία, δείχνουν τις τάσεις που θα επικρατήσουν στα επόμενα δύο τρίμηνα, μέχρι δηλαδή να δούμε αντιστροφή της τάσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Όλα όσα είδαμε το 2023 επιβεβαιώνουν (και με το παραπάνω) τους στόχους που τέθηκαν στο ξεκίνημα της περυσινής χρονιάς και βάζουν τις βάσεις για ένα εξίσου ισχυρό 2024. Πιο αναλυτικά:

  • Τα έσοδα από τόκους κατέγραψαν μια από τις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών στα 2,17 δισ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης του επιτοκίου αναφοράς από την ΕΚΤ. Δεν είναι η υψηλότερη επίδοση είναι όμως από τις πιο ποιοτικές. Τα έσοδα αν και επιβαρύνθηκαν από υψηλότερο κόστος καταθέσεων (~50 εκατ. ευρώ) είχαν συνεισφορές από το ενήμερο κομμάτι του δανειακού χαρτοφυλακίου (~56 εκατ. ευρώ) και από τα χρεόγραφα αυξάνοντας κατά 0,8% το έσοδο από τόκους σε επίπεδο τριμήνου. Η μεταβολή αυτή δείχνει ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά στην καταγραφή του υψηλού και τη σταθεροποίηση του σχετικού εσόδου. Το επιτοκιακό περιθώριο βελτιώθηκε στο 2,82% στο δ’ τρίμηνο ενώ η χρονιά έτρεξε με 2,7%. 

  • Οι προμήθειες ωστόσο στο δ’ τρίμηνο έφθασαν για πρώτη φορά, μια ανάσα από τα 500 εκατ. ευρώ (493 εκατ. ευρώ). Είναι εντυπωσιακή η αύξηση του εσόδου από προμήθειες καθώς σε σχέση με το 2022 που επίσης είχαμε ρεκόρ οι τράπεζες έφεραν 110 εκατ. ευρώ περισσότερα κλείνοντας τη χρονιά στα 1,87 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση των εσόδων των προμηθειών επί του σταθμισμένου ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 0,61% στη χρονιά με τη χρονιά να ξεκινάει από το 0,55% και να κλείνει στο 0,64%

  • Το οργανικό κόστος αυξήθηκε στα 912 εκατ. ευρώ από 863 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο σε μια μάλλον αναμενόμενη κίνηση προσαρμογής των μισθολογίων με τον πληθωρισμό αλλά και των αναβαθμίσεων των συστημάτων πληροφορικής που σημαίνουν υψηλότερες αποσβέσεις. Ο λόγος των εσόδων προς οργανικό κόστος διαμορφώθηκε στο άκρως ικανοποιητικό 32,3% και σε ετήσια βάση στο 34%. 

  • Το κόστος απομειώσεων στο δ’ τρίμηνο αυξήθηκε στο 0,9% από 0,79% στο γ’ τρίμηνο αντανακλώντας μια πιο συντηρητική στάση. Οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις υποχώρησαν στο 4,1%, χαμηλότερο μέγεθος από τότε που εφαρμόστηκε η διευρυμένη μέτρηση των καθυστερήσεων ενώ η κάλυψη βρίσκεται στο 66% με αρκετές επιμέρους διακυμάνσεις ωστόσο.

  • Η καθαρή κερδοφορία του τριμήνου μετά τα έκτακτα (316 εκατ. ευρώ) που παραδοσιακά καταγράφονται στο τέλος της χρονιάς διαμορφώθηκε σε 806 εκατ. ευρώ ενώ στο σύνολο της χρήσης οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έδειξαν καθαρή κερδοφορία 3,6 δισ.ευρώ. 

  • Τα υπό έγκριση μερίσματα διαμορφώνονται σε 860 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται τον Μάιο και οι Τράπεζες έχουν ανακοινώσει διαφορετικό ποσοστό διανομής από τα καθαρά τους κέρδη, ενδεχομένως λόγω και της διαφορετικής στάθμισης της αναβαλλόμενης φορολογίας στα εποπτικά τους κεφάλαια.

Αποτιμησιακά οι συστημικές τράπεζες διαπραγματεύονται 0,82 φορές την ενσώματη καθαρή τους θέση και 6,2 φορές τα καθαρά κέρδη του 2023. Τα επιχειρηματικά πλάνα που παρουσίασαν οι διοικήσεις διαπνέονται από συγκρατημένη αισιοδοξία και έχουν ρίσκο θετικών αναθεωρήσεων.

Λόγοι επομένως για περισσότερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον υπάρχουν, ο βηματισμός ωστόσο των τιμών θα συμβαδίζει με την πρόοδο που θα δείξουν τα επιχειρηματικά πλάνα καθώς και με την ικανότητα των ισολογισμών να παρουσιάσουν ανάλογες οργανικές βελτιώσεις που θα συντηρήσουν τους υψηλούς βαθμούς απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και στη φετινή χρήση.

Τα κέρδη των εισηγμένων ελληνικών τραπεζών

Πως διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις των 4 συστημικών τραπεζών