Αντιμέτωποι με νέα αύξηση του κόστους χρηματοδότησης θα βρεθούν σε λίγες μέρες οι δανειολήπτες κυρίως επιχειρηματικών δανείων, αλλά και οι ιδιώτες με καταναλωτικά δάνεια, μετά τη νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης μόλις αυτή ενεργοποιηθεί από τις ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες.
Η αύξηση ήρθε παρά το γεγονός ότι η αμερικανική Fed αποφάσισε μία ημέρα πριν να κάνει μία στάση μετά από διαδοχικές αυξήσεις και παρά το γεγονός επίσης ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Η αύξηση του κόστους του χρήματος στην Ελλάδα επηρεάζει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις, καθώς όλοι οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, εφόσον εξυπηρετούν κανονικά το δανεισμό τους περιλαμβάνονται σε πρόγραμμα που προβλέπει σταθερή τη διατήρηση των επιτοκίων euribor στο 2,85%. Ειδικό πρόγραμμα προστασίας προβλέπεται επίσης για τους ευάλωτους δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια το οποίο μειώνει την αύξηση των επιτοκίων στο ήμισυ.
Αντίθετα, δύσκολα είναι τα πράγματα για τις επιχειρήσεις, ειδικά όσες δεν κατάφεραν να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε σταθερά. Το μέσο επιτόκιο των υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών είχε ήδη αυξηθεί κατά 15 μονάδες βάσης, στο 5,56%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,86% τον προηγούμενο μήνα.
Το μέσο επιτόκιο στα νέα δάνεια από τον περασμένο μήνα, έχει αυξηθεί κατά 41 μονάδες βάσης, στο 6,36% και το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων κατά 14 μονάδες βάσης στο 7,57%. Τέλος το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο έχει αυξηθεί από τον προηγούμενο μήνα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 5,56%, ενώ το μέσο επιτόκιο των δανείων λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει αυξηθεί κατά 37 μονάδες βάσης, στο 6,05%.
Από την άλλη πλευρά μεγαλώνει το περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και προθεσμίας το οποίο προκαλεί δυσαρέσκειες και προκάλεσε πρόσφατα και την κριτική του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος σχολίασε σχετικά το ζήτημα σε συνέντευξή του.
Στο θέμα είχε τοποθετηθεί και η ένωση Ελληνικών Τραπεζών σύμφωνα με την οποία στις προθεσμιακές καταθέσεις έως ένα έτος το επιτόκιο στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά έξι μ.β. και ανήλθε στο 1,22% (Μάρτιος 2023: 1,16%) στους ιδιώτες και κατά 40 μ.β. στις επιχειρήσεις και ανήλθε στο 1,87% (Μάρτιος 2023: 1,47%).
Για διάρκειες άνω του ενός έτους, που βάσει των εποπτικών οδηγιών για τους δείκτες ρευστότητας στην Ευρωζώνη είναι οι επιθυμητές διάρκειες στην Ελλάδα, το επιτόκιο ανήλθε στο 1,71%. «Ο μέσος όρος της Ευρωζώνης για τις προθεσμιακές καταθέσεις σε ιδιώτες άνω του ενός έτους ανήλθαν στο 2,29%.
Ειδικά για τα κράτη μέλη της νότιας Ευρώπης πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τις λοιπές χώρες. Για παράδειγμα στην Ισπανία το επιτόκιο για προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών, διάρκειας μέχρι ενός έτους, διαμορφώθηκε στο 1,33%, ενώ στην Πορτογαλία στο 0,95%. Για προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας μεγαλύτερης του έτους τα επιτόκια ανήλθαν στο 1,64% και 1,24% για Ισπανία και Πορτογαλία αντίστοιχα.