Έντονη κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο φέρνει ο Σεπτέμβριος με μεγάλα νέα που θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, αλλά ακόμα περισσότερο στο ΧΑ, καθώς δημιουργείται ένα ισχυρό τραπεζικό μπλοκ, που αρχίζει και θυμίζει κάπως από πλευράς συμμετοχών, τον κλάδο στο Χρηματιστήριο πριν την κρίση.
Στις 4 συστημικές τράπεζες και την Optima Bank, έρχεται να προστεθεί ο 5ος τραπεζικός πόλος από τη συγχώνευση και τη δημιουργία νέας υγιούς και μεγαλύτερης τράπεζας που θα προκύψει από τις Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας. Ήδη τη σχετική έγκριση έδωσε χθες η ΤτΕ. Και η είδηση αυτή είναι η σημαντικότερη συγκριτικά για την καθημερινή οικονομική δραστηριότητα όσον αφορά την πραγματική οικονομία, καθώς δημιουργεί μία νέα επιλογή στις συναλλαγές και το δανεισμό σε ιδιώτες και ΜμΕ.
Όμως η κινητικότητα δεν σταματά εδώ καθώς στο ταμπλό του ΧΑ επανέρχεται μετά από 11 χρόνια η Τράπεζα Κύπρου, που θα διαγράψει τις μετοχές της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και θα εισαχθεί στο ΧΑ. Η Τράπεζα Κύπρου σπεύδει για να εισαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, καθώς θέλει να προλάβει τη διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζα από το ΤΧΣ που έρχεται για να ολοκληρώσει τις αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο.
Στο μεταξύ «τρέχουν» τα επιτελεία Attica και Παγκρήτιας Τράπεζας καθώς προηγούνται χρονικά στην ατζέντα κι έχουν ήδη δώσει μεγάλο αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες τη συγχώνευσης και το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σφιχτό.
Την ερχόμενη εβδομάδα στις 3 Σεπτεμβρίου, Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα έχουν συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των μετόχων τους που θα εγκρίνει το σχέδιο συγχώνευσης. Η Attica έχει συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση το πρωί, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκρήτιας στο Ηράκλειο Κρήτης που θα εγκρίνει και τη χρήση 2023, ενώ θα υποβληθεί προς έγκριση και στο σχέδιο συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα φθάσει τα 2.653.219,35 ευρώ, διαιρούμενο σε 53.064.387 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ εκάστη. Σύμφωνα με την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, για κάθε 34,23 μετοχές της Παγκρήτιας, κάθε μέτοχός της θα πάρει 1 μετοχή της Attica Bank.
Η συγχώνευση σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο είναι η επόμενη σημαντική φάση, καθώς θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος στην οποία το ΤΧΣ θα εισφέρει ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ, ο e-ΕΦΚΑ περίπου 48 εκατ. ευρώ και η Thrivest Holdings με τους ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 200 εκατ. ευρώ, καθώς και το σύνολο των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας. Το ΤΜΕΔΕ θα συμμετέχει με 12 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η «καθαρή» οικονομική συμμετοχή του Δημοσίου θα είναι περίπου 423 εκατ. ευρώ καθώς η Attica Bank θα εξοφλήσει το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ προς το δημόσιο.
Στις 13 Σεπτεμβρίου παίρνει σειρά η Τράπεζα Κύπρου καθώς εκείνη την ημέρα συγκαλείται η Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πρέπει να εγκρίνουν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% την πρόταση για διαγραφή των μετοχών από την αγορά του Λονδίνου και την εισαγωγή τους στο ΧΑ.
Μετά την έγκριση του ΧΑ οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με την τιμή διαπραγμάτευσης να ξεκινά από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης στο ΧΑΚ την Παρασκευή στις 20 Σεπτεμβρίου.
Η Τράπεζα Κύπρου, με εξαιρετικά χαρακτηριστικά και με μεγάλη απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 18%, έχει πρόθεση διανομής μερίσματος του 50% των φετινών κερδών. Τρεις μεγάλοι μέτοχοι μειοψηφίας πρόκειται να διαθέσουν σε διεθνείς επενδυτές τις μετοχές τους και κατέχουν σωρευτικά, ποσοστό περίπου 20% των μετοχών της τράπεζας.
Ειδικότερα, CarVal Investors και Caius Capital ανέθεσαν στη Jefferies το την πώληση των μετοχών τους. Η CarVal κατέχει το 9,11% και η Caius Capital το 5,43%. Η υπό εκκαθάριση Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου κατέχει επίσης το 4,83% και ο εκκαθαριστής προανήγγειλε διαδικασία πώλησης. Μεταγενέστερα θα πρέπει να αναμένονται και άλλα πακέτα πώλησης μετοχών από μεγάλους μειοψηφούντες μετόχους.
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου το μπαράζ εξελίξεων από τον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να κορυφωθεί με τη διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ. Το Ταμείο διαθέτει ποσοστό 18% μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα διατεθεί το σύνολο των μετοχών ή πακέτο έως 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με ένα σενάριο, εξετάζεται η διάθεση μετοχών 8%-10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ.
Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν με τη συνδρομή των συμβούλων του ΤΧΣ, καθώς η προηγούμενη διάθεση μετοχών της τράπεζας υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένη και άνοιξε το δρόμο και για την απομετοχοποίηση του δημοσίου στις άλλες τράπεζες.
Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η πρόοδός της είναι εξαιρετική, οι ξένοι μέτοχοι είναι ευχαριστημένοι αλλά το πιθανό ατού για μία μεγάλη διάθεση μετοχών μπορεί να κρύβει ο οίκος Moody’s σε περίπτωση που αποφασίσει τελικά κι αυτός να αποδώσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στην οικονομία της χώρας, λίγες ημέρες πριν τη διάθεση των μετοχών. Αυτό μπορεί να δώσει νέα ώθηση στις εξελίξεις.