Ξεπέρασε ήδη πολλούς από τους στόχους που έθεσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με κέρδη ανά μετοχή (EPS) 0,55 ευρώ στο εννεάμηνο και απόδοση (RoaTBV) στο 15,4% και το κτίσιμο κεφαλαίων να συνεχίζεται παράλληλα με την κερδοφορία με δείκτη ιδίων CET1 ήδη στο 12,9% και συνολικό δείκτη κεφαλαίων στο 17,6% υπολογισμένους μαζί με μέρισμα 10% από τα κέρδη της χρονιάς, όπως είπε ο CEO του Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου στους αναλυτές των οίκων.
Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της στον τομέα του asset management στα 8,5 δισ. ευρώ με τριμηνιαία αύξηση 4% όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου που απέδωσε το γεγονός σε αναδιάρθρωση και εξαγορά στον κλάδο που έκανε ο Όμιλος, καθώς και στη διάθεση νέων προϊόντων και άφησε να εννοηθεί ότι η Πειραιώς θα συνεχίσει να αναπτύσσει το τμήμα αυτό.
Ωστόσο, η διοίκηση δεν θέλει στο εννεάμηνο, να κάνει θετική αναθεώρηση μεγεθών για το σύνολο του έτους, αν κι έχει επιτύχει επίσης ιστορικό ρεκόρ μείωσης του κόστους με το δείκτη κόστους ως προς το οργανικό έσοδο να υποχωρεί στο τρίτο τρίμηνο στο 29%.
Επί του θέματος αυτού, ο CFO του Ομίλου Θεόδωρος Γναρδέλης εξήγησε ότι προτιμούν μία πιο συντηρητική προσέγγιση, αν και δεν υπάρχει αρνητική επίπτωση από τα επιτόκια, ούτε στο κόστος από μεταφορά καταθέσεων σε προθεσμιακές (χαμηλό beta), ούτε στα κόκκινα δάνεια τα οποία μάλιστα μειώνονται. Αντιθέτως παρατηρείται εξυγίανση και «θεραπεία» κόκκινων δανείων με πολλά πλέον να λειτουργούν ως δάνεια δεύτερου σταδίου που σημαίνει εξυπηρετούνται με κάποια καθυστέρηση, αλλά μικρότερη των 90 ημερών.
Ειδικά τα δάνεια η Τράπεζα Πειραιώς περιμένει ότι το 4ο τρίμηνο θα είναι τρίμηνο θεραπευμένων δανείων και επίσης τρίμηνο καθαρής πιστωτικής επέκτασης. Στο μεταξύ η Τράπεζα μείωσε τα κόκκινα δάνεια (ΜΕΑ) με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο 5,5% με αυξημένο δείκτη κάλυψης 57% από 49% πέρυσι το Σεπτέμβριο.
Το θέμα είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς επιτυγχάνει καθαρή πιστωτική επέκταση φέτος με επιπλέον νέα δάνεια 830 εκατ. ευρώ στο εννέαμηνο, με θετική συνεισφορά από απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης έχοντας χρηματοδοτήσει περίπου 50 ελληνικές επιχειρήσεις ως τώρα, από τις οποίες τα 2/3 είναι ΜμΕ.
Με αυτόν τον τρόπο το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αυξήθηκε κατά 1% τριμηνιαίως και κατά 4% ετησίως, φτάνοντας στα 29,4 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Υπάρχει επίσης σημαντική ζήτηση για το επόμενο τρίμηνο.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν 9% από το προηγούμενο τρίμηνο φθάνοντας τα 531 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μια απορία εδώ μια και οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυξημένα περιθώρια margin και τα έσοδα από τόκους είναι υψηλά δεδομένου και της μικρής μεταφοράς καταθέσεων σε προθεσμιακές και του μικρού κόστους. Το γεγονός απασχόλησε του αναλυτές και για την Πειραιώς, που επιτυγχάνει κορυφαίες επιδόσεις, αλλά η διοίκηση δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσει ότι φθάσαμε στην κορύφωση.
Ο κ. Γναρδέλης υποπτεύεται περισσότερο ένα «πλάτωμα στην κορυφή» και σταθερή απόδοση με περιθώρια άνω του 2% για του χρόνου, αλλά θέλει να βγάλει από τώρα το πόρισμα για την τράπεζα. Η τράπεζα θα εκπονήσει στρατηγική (ήδη κάνει αντιστάθμιση) και παρακολουθεί επίσης την πορεία του euribor.
Τέλος, η αύξηση των κεφαλαιακών δεικτών και η κάλυψη των αναγκών για MRΕL ενόψει 2024 βοηθούν την τράπεζα να διαμορφώνει τη στρατηγική της και πιθανόν προς τον Ιούνιο του 2024 να προχωρήσει σε μία ή δύο εκδόσεις για το 2025.