Μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη κι εξέλιξη του αγροδιατροφικού κλάδου, δίνουν οι ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς σε αγρότες, αγροτικούς συνεταιρισμούς και αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς μόνο πέρυσι οι νέες εκταμιεύσεις έφθασαν τα 400 εκατ. ευρώ, με τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Ποσό που σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Τραπεζικής της Πειραιώς, Άλκιβιάδη Αλεξάνδρου, η τράπεζα φιλοδοξεί να ξεπεράσει φέτος.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας μεγάλη τεχνογνωσία κι εμπειρία στο συγκεκριμένο κλάδο όπου έχει ηγετική παρουσία, εξελίσσει και προσαρμόζει το πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής, από το οποίο επωφελήθηκαν περισσότεροι από 40.000 παραγωγοί σε όλη τη χώρα και περισσότερες από 420 επιχειρήσεις ή αγροτικοί συνεταιρισμοί με συνολικές χρηματοδοτήσεις άνω του ενός δισ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στις εξαγωγές της χώρας, με τις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν να κάνουν εξαγωγές αξίας 1,5 δισ. ευρώ με περισσότερα από 50 συμβατικά και βιολογικά αγροτικά προϊόντα τους που υποστηρίζονται από αυτό, να ταξιδεύουν σε 75 χώρες.
Η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύει τους νέους αγρότες και την καινοτομία και προεξοφλεί την επιχορήγηση επενδυτικών σχεωδίν που παρέχει το Δημόσιο (60%) χορηγώντας επιπλέον δάνειο στο 20% του ποσού της επένδυσης, με το νέο αγρότη να καταβάλει συμμετοχή 20% ο ίδιος.
Η Πειραιώς προωθεί νέα χρηματοδοτικά μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και υποστηρίζει σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων των συνεργατικών σχημάτων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 150 εκατ. ευρώ που κατατέθηκαν τη διετία 2022 -2023 προς έγκριση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υπαγωγή τους στις δράσεις του Ταμείου.
Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο χρηματοδοτικής στήριξης, επιχειρώντας την πλήρη κάλυψη των αναγκών των αγροτών των αγροτικών επιχειρήσεων και των αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, σύμφωνα με λεπτομέρειες που έδωσαν ο κ. Αλεξάνδρου και οι συνεργάτες του: ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών, Ιωάννης Χανιωτάκης, ο Διευθυντής Επιχειρηματικών Κέντρων Αγροτικού Τομέα Γιώργος Αβατάγγελος, ο Διευθυντής Συμβολαιακής Τραπεζικής Βασίλης Γαϊτανάρος, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα Θανάσης Δεδούσης και τα στελέχη της Αγροτικής Τραπεζικής Ανδρέας Πέρρος, Νίκος Ντζιαχρήστας, Νίκος Δεδούσης και Θανάσης Λιοδήμος.
Με την ευκαιρία του νέου σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και των ευκαιριών που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα χρηματοδοτικά προγράμματα, επιχειρεί να αυξήσει την καθαρή πιστωτική της επέκταση συμβάλλοντας στην απορρόφηση των κονδυλίων για την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα όμως, ενισχύει πολλαπλώς τον κλάδο, με μεγάλη ευελιξία σχεδιάζοντας προγράμματα και εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες που στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο, καθώς είναι η μοναδική τράπεζα στην Ελλάδα, με εξειδικευμένη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Τραπεζικής.
Τι σχεδιάζει για το 2024 στον κλάδο, η Πειραιώς
Έχουν σχεδιαστεί στοχευμένες δράσεις ώστε να ενταχθούν νέες εταιρείες και να διευρυνθεί η πελατειακή βάση, με αύξηση του αριθμού παραδοτέων Καρτών Συμβολαιακής.
Η τράπεζα επιχειρεί να ενισχύσει την παραγωγή σε υφιστάμενα αγροτικά προϊόντα, αλλά και σε νέα που εμφανίζουν ταχεία διάδοση και έχουν κυρίως εξαγωγικό χαρακτήρα.
Η Συμβολαιακή Τραπεζική ως καινοτόμο πρόγραμμα χρηματοδότησης της πρωτογενούς παραγωγής, στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας και τον συναλλακτικό εκσυγχρονισμό της αγροτικής οικονομίας. Παράλληλα συμβάλλει στην ολιστική ανάπτυξη ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου στον αγρο-διατροφικό τομέα.
Ενόψει του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, θα υλοποιηθούν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και τη βελτίωση της παραγωγικότητας.
Μέσω επενδυτικών δανείων και δανείων έναντι επιχορήγησης, η Τράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει όλα τα υγιή επενδυτικά σχέδια για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την αναβάθμιση και ανάδειξη της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.
-Συμφώνησε τη συμμετοχή της στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης προϊόντων για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σχεδόν όλων των κλάδων δραστηριότητας της οικονομίας, περιλαμβανομένων και των αγροτών, με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης και καινοτόμου οικονομίας. Θα διαθέσει επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης και πιο στοχευμένα προϊόντα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη, την περιβαλλοντική και την ψηφιακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των καινοτόμων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που υιοθετούν τις αρχές της αειφορίας. Ειδική μέριμνα θα δοθεί στη στήριξη μικρότερων και νεοσύστατων επιχειρήσεων, με εξειδικευμένο προϊόν.
-Αναβαθμίζει περαιτέρω τις ψηφιακές υπηρεσίες και προς τους αγρότες, που θα μπορούν να πραγματοποιούν σειρά εργασιών χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία τους σε κατάστημα. Σχεδιάζει την ενδυνάμωση των εναλλακτικών καναλιών της με προσφορά νέων εφαρμογών και υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών.
-Η κλιματική κρίση προκαλεί αστάθεια στον πρωτογενή τομέα. Η Τράπεζα Πειραιώς προωθεί ως μία απάντηση, την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων υπό κάλυψη. Η γεωγραφική θέση της χώρας και ο μικρός κλήρος ευνοούν την ανάπτυξη της Θερμοκηπιακής Γεωργίας. Μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες της Τράπεζας Πειραιώς στον Αγροδιατροφικό Τομέα είναι ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων υποδομών και η δημιουργία νέων σύγχρονων θερμοκηπίων, καθώς θα βοηθήσουν στην ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής και στην αύξηση της παραγωγικότητας με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στους φυσικούς πόρους (νερό, έδαφος, ενέργεια). Επενδύσεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τα Σχέδια Βελτίωσης, αλλά και τα εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς.
-Μία ακόμη επιλογή για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι τα Agri-PVs, τα οποία προωθούνται σε επίπεδο ΕΕ. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ήδη στο στάδιο εκπόνησης Υπουργικής Απόφασης για ανάπτυξη καινοτόμων αγροβολταϊκών συστημάτων, τα οποία συνδυάζουν παραγωγή ενέργειας και αγροτική παραγωγή στην ίδια έκταση. Επένδυση που στοχεύει σε μείωση του κόστους παραγωγής και στη δημιουργία συμπληρωματικών εσόδων και η τράπεζα διαθέτει το κατάλληλο χρηματοοικονομικό εργαλείο για την επένδυση.
-Η συνεργασία αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα παραγωγών και μικρότερων αγροτικών επιχειρήσεων, καλύτερη πρόσβαση στην αγορά (π.χ. μέσω συγκέντρωσης της προσφοράς, κοινής διανομής) και εξασφαλίζει καλύτερη διαπραγμάτευση, με αγοραστές προϊόντων τους και προμηθευτές. Οι Ομάδες Παραγωγών είναι σχήματα που υποστηρίζει ενεργά η ΚΑΠ, τόσο κατά την ίδρυσή τους, όσο και στα υπόλοιπα στάδια της δραστηριότητάς τους (Κοινή Οργάνωση Αγορών & Επιχειρησιακά Προγράμματα, μέτρα Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.λπ.).
-Οι Διεπαγγελματικές οργανώσεις είναι τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που συνιστώνται από τους εκπροσώπους του συνόλου ή αντιπροσωπευτικού μέρους των νομικών οντοτήτων του αγροδιατροφικού κλάδου. Ο θεσμός των Διεπαγγελατικών Οργανώσεων είναι ευρέως διαδεδομένος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάζεται με το σύνολο των αναγνωρισμένων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και υποστηρίζει εμπράκτως τη λειτουργία τους.
-Η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει τη λειτουργία των περίπου 450 Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ), δηλαδή των οργανισμών που διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος των συλλογικών έργων άρδευσης. Υπολογίζεται ότι μέσω των έργων που διαχειρίζονται ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, αρδεύεται το 45% της καλλιεργήσιμης έκτασης. Η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να συνδράμει και να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των Οργανισμών, με στόχο και για ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων.
Οι δράσεις της Τράπεζας Πειραιώς το 2023 και η στήριξη των πληγέντων
-Συμμετείχε ενεργά στο εξειδικευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤ, «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» προσφέροντας χρηματοδοτήσεις με ελκυστικούς όρους, ευέλικτες διαδικασίες, γρήγορη εκταμίευση και υψηλά ποσοστά εγκρίσεων,
-Συνέχισε να αξιοποιεί το «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης» σε συνεργασία με το EIF, για την υλοποίηση επενδύσεων στην αγροτική παραγωγή.
-Προσέφερε το νέο προϊόν «Αγροκίνηση», το οποίο αφορά σε χρηματοδότηση για την ενίσχυση της ρευστότητας και για την κάλυψη αναγκών μονιμότερου χαρακτήρα.
-Υποστήριξε τις επενδύσεις που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αφορούν σε επιχορηγούμενα προγράμματα. Συνεχίζει να προσφέρει εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα για ΑΠΕ
-Παρότι σε όλη τη διάρκεια του 2023 βρισκόμασταν σε περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων χορηγήσεων, δεν προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων διατηρώντας σταθερό το βασικό επιτόκιο χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα (ΒΕΑ).
-Είχε ενεργό συμμετοχή στη στήριξη των κατοίκων της Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, με συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών της σε ομάδες εργασίας για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, καθώς και χρηματοδοτήσεις με ειδικούς όρους, που σχετίζονται με την ανασύσταση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, μετά τις θερινές καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο με στόχο τη διατήρηση της μελισσοκομίας στην περιοχή προχώρησε σε χορηγία 20 τόνων μελισσοτρόφων.
-Μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, λόγω Daniel και Elias, αντίστοιχα και με στόχο την στήριξη των πληγέντων των περιοχών, παρείχε στους αγρότες τη δυνατότητα αναστολής της υποχρέωσης καταβολής δόσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.
-Επιπρόσθετα, παρείχε και συνεχίζει να παρέχει ρευστότητα μέσω χρηματοδοτήσεων με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών τρεχουσών αναγκών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ώστε να προχωρήσουν σε παραγωγή, την άμεση αποκατάσταση ζημιών, την αντικατάσταση ζωικού πληθυσμού και γεωργικού εξοπλισμού, με εξειδικευμένα προϊόντα, μειωμένο προνομιακό επιτόκιο 4,6% και μηδενικά έξοδα αξιολόγησης.
-Ειδικά, για τους νέους αγρότες, προκειμένου να μην εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη των εκμεταλλεύσεών τους, προσφέρει το ίδιο προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα αξιολόγησης, για χρηματοδοτήσεις που συνδέονται με την υλοποίηση επενδύσεων επιχορηγούμενων Σχεδίων Βελτίωσης εντός του 2024. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, προτίθεται να στηρίξει ενεργά την υλοποίηση των δράσεων του ΥπΑΑΤ για το Μέτρο 5.2, μέσω του οποίου οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ να ανασυστήσουν τις κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις (εγκαταστάσεις και ζωικό κεφάλαιο).