Πολύ θετικές ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των οίκων στις ανακοινώσεις της Τράπεζας Πειραιώς για το πλάνο του 2023. Η Morgan Stanley δίνει σύσταση για αυξημένο βάρος στα χαρτοφυλάκια και τιμή- στόχο τα 2,24 ευρώ, ενώ η Axia δίνει σύσταση για αγορές και τιμή στόχο τα 2,5 ευρώ.
Η Deutsche Bank πιο συγκρατημένη συστήνει hold και η τιμή στόχος είναι στα 1,8 ευρώ. Όλοι υπογραμμίζουν τη μεγάλη βελτίωση και τους υψηλούς στόχους για φέτος.
Να σημειωθεί ότι σε κέρδη άνω των 560 εκατ. ευρώ στοχεύει φέτος η Πειραιώς, με διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων (10%). Με την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων η Πειραιώς προγραμματίζει να δώσει νέα δάνεια τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ όσα και φέτος, με τα οποία θα αποδώσουν 16%-19% αυξημένα έσοδα από τόκους.
Τα δάνεια εκτιμάται ότι θα κατευθυνθούν κυρίως σε αναπτυξιακά έργα και επιχειρήσεις καθώς και σε ΜμΕ, ενώ μικρό εκτιμάται ότι θα παραμείνει το μερίδιο των δανείων για τους καταναλωτές.
Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο εκτιμάται ότι θα φθάσει τις 200 μονάδες βάσης (2%) και θα παραμείνει σε αυτό το εύρος και το 2024 μετά τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ και τις αλλαγές στις καταθέσεις με περισσότερο κεφάλαια (περίπου 30%) να «μετακομίζουν» σε καταθέσεις προθεσμίας.
Η τράπεζα προγραμματίζει νέα εθελουσία έξοδο, τρέχει την ψηφιοποίηση και φέτος προγραμματίζει τη νέα της ψηφιακή τράπεζα, ενώ έχει μειώσει στα 5,5 δισ. ευρώ το υπόλοιπο των δανείων της ΕΚΤ από τα TLTRO με προγραμματισμό να κλείσει το σύνολο του δανεισμού της στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
Το χθεσινό investors call παρακολούθησαν 195 αναλυτές και άνθρωποι της αγοράς από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και φυσικά τη χώρα μας, συμμετοχή που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες της διοίκησης της τράπεζας, η οποία αρχίζει και βρίσκει σχετικά πιο ισορροπημένη χρηματιστηριακή αποτίμηση, ενόψει και των σημαντικών προοπτικών που έχει με στόχευση αν η κατάσταση το επιτρέψει να είναι έτοιμη για τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023 στο τέλος της χρονιάς, όπως προέκυψε από την τοποθέτηση του CEO Χρήστου Μεγάλου.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των ξένων οίκων
Ειδικότερα μετά την ενημέρωση των επενδυτών χθες οι πρώτες εκτιμήσεις των οίκων για την Τράπεζα Πειραιώς είναι οι εξής:
*Η Morgan Stanley δίνει σύσταση overweight με τιμή στόχο για τη μετοχή στα 2,24 ευρώ.
Το guidance λέει ο οίκος προηγείται 10% από τις προβλέψεις του για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2023. Υψηλότερα των εκτιμήσεων είναι η στόχευση για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) άνω του 2% αλλά ο στόχος για αύξηση των δανείων κατά 1,7 δισ. ευρώ.
Ο οίκος επισημαίνει τη σταθερή μείωση του κόστους της τράπεζας και τη συμβολή που έχει στην επίτευξη των στόχων (κόστος προς βασικό έσοδο μικρότερο από 42% ως αποτέλεσμα συνεχών προσπαθειών για τη μείωσή του).
Η Morgan Stanley επισημαίνει ακόμα τη μείωση του δείκτη NPE κάτω του 6%, (χαμηλότερο του 6,5% που προέβλεπε για το 2023). Τονίζει τέλος ότι η Πειραιώς αναμένει κεφαλαιακή επέκταση του περίπου 100 μονάδων βάσης το 2023, που συνεπάγεται κεφαλαιακό δείκτη CET 1 περίπου 12% για το 2023.
*Από την πλευρά της, η Deutsche Bank έχει στην μετοχή της ελληνικής τράπεζας σύσταση «hold» με την τιμή στόχο στα 1,8 ευρώ.
Η διοίκηση της Πειραιώς, λέει, περιέγραψε τις εκτιμήσεις της για τους οικονομικούς στόχους του 2023. Συνολικά, οι νέοι στόχοι συνεπάγονται σημαντική επιτάχυνση των κερδών (απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 10% έναντι της εκτίμησης του οίκου για 8%).
Συνολικά, τα βασικά μηνύματα μπορεί να θεωρηθούν θετικά, επιβεβαιώνοντας την καλή δυναμική κερδών, με τη μόνη προειδοποίηση να είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο κόστος κινδύνου (CoR).
*Η Axia δίνει για τη μετοχή σύσταση αγοράς και βάζει τιμή στόχο στα 2,5 ευρώ.
Η ανάλυση δίνει έμφαση στο υψηλότερο από το αναμενόμενο καθαρό έσοδο από τόκους (NII) το οποίο εκτιμάται σε 1,55-1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή 8% πάνω από τη μέση εκτίμηση.
Βασικά στοιχεία από την παρουσίαση ήταν:
(α) χαμηλότερο από το αναμενόμενο κόστος (-2% σε ετήσια βάση),
(β) επέκταση δανεισμού 1,7 δισ. ευρώ και
(γ) συντηρητικό κόστος κινδύνου 120 μονάδες βάσης, καθώς η διοίκηση αντιμετωπίζει προσεκτικά τα μη ασφαλή ανοίγματα.
Η μετοχή έχει τη δεύτερη καλύτερη απόδοση μεταξύ τραπεζών της ΕΕ από την αρχή της χρονιάς (+30%), αλλά:
(α) εξακολουθεί να τελεί υπό διαπραγμάτευση με χαμηλές αποτιμήσεις
(β) η διάθεση της συμμετοχής του ΤΧΣ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως άλλος καταλύτης της χρονιάς.