Πώς επηρεάζουν οι δασμοί ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες
DBRS

Πώς επηρεάζουν οι δασμοί ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες

Σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid διαμορφώνεται το κόστος κινδύνου (cost of risk, CoR) για τις ελληνικές αλλά και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, εν όψει των επιπτώσεων της δασμολογικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ. 

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από έρευνα του οίκου αξιολόγησης Morningstar DBRS σε 50 ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε, καθώς η μεταβλητότητα της αγοράς παρέμεινε υψηλή και η DBRS αναμένει ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους κινδύνου (COR) των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα.

Άλλωστε, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αναμένουν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, οι αναλυτές της DBRS αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά σε σύγκριση με το περιβάλλον εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που είχε σημειωθεί προηγουμένως. Κατά την άποψή των αναλυτών του οίκου, το περιβάλλον επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, απαιτώντας υψηλότερες προβλέψεις το 2025,

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, ο μέσος όρος κόστους κινδύνου στο παραπάνω δείγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν 31 μονάδες βάσης για το οικονομικό έτος 2024, δείχνοντας μια σταθερότητα σε σχέση με τις 30 μονάδες βάσης για το πρώτο εξάμηνο του 2024 και  βελτιωμένος από 39 μονάδες βάσης  το 2023 και 36 μονάδες βάσης το 2022. Σύμφωνα με τους αναλυτές της DBRS, τα επίπεδα αυτά είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά των 107 μονάδων βάσης που παρατηρήθηκαν το 2020, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας. 

Στην έρευνα οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες ανέφεραν επίπεδα COR το 2024 παρόμοια με αυτά του πρώτου εξαμήνου του 2024, με το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος να αναφέρει χαμηλότερα επίπεδα COR απ' ό,τι το 2023.

Οι τράπεζες στην Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο παρουσίασαν κάποια επιδείνωση των επιπέδων COR το 2024 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2024, αν και τα επίπεδα παρέμειναν είτε ευθυγραμμισμένα είτε λίγο χαμηλότερα από αυτά του μέσου όρου για το 2023.

Οι ελληνικές τράπεζες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της έρευνας αναφορικά με την πορεία του CoR στις ελληνικές τράπεζες. 

Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα και την Ισπανία συνέχισαν να έχουν τα υψηλότερα μέσα επίπεδα COR, ακολουθούμενες από τη Γερμανία. 

Όπως σημειώνει η DBRS, οι τράπεζες στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία πέτυχαν τη μεγαλύτερη μείωση του COR από το 2023. 

Η μεγαλύτερη μείωση επιτεύχθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, κατά 90 μονάδες βάσης, παρόλο που η τράπεζα είχε πρόσθετες προβλέψεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 για περαιτέρω μείωση κινδύνου. 

Η Alpha Bank, η οποία ανέφερε αύξηση του COR στο πρώτο εξάμηνο του 2024, κυρίως λόγω του αντίκτυπου της πώλησης συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, κατάφερε να διατηρήσει τα επίπεδα COR του 2024 ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι στο 2023, υποστηριζόμενα από μια σημαντική ώθηση της αύξησης των δανείων στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 που επηρέασε τον παρονομαστή του δείκτη COR. 

Παράλληλα, οι μειώσεις των επιπέδων COR στις τράπεζες στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία το 2024 σχετίζονταν σε μεγάλο βαθμό με την αποδέσμευση προβλέψεων σε ορισμένες τράπεζες. 

Για τις ισπανικές τράπεζες, το υψηλότερο μέσο επίπεδο CoR οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα στην Banco Santander και την BBVA σε σύγκριση με το υπόλοιπο δείγμα ισπανικών τραπεζών, αντανακλώντας τη διεθνή έκθεσή τους στις αναδυόμενες αγορές. Εξαιρώντας την BBVA και την Santander, ο μέσος όρος COR των ισπανικών τραπεζών βελτιώθηκε σε σύγκριση με το 2023. 

Στη Γερμανία, οι τράπεζες ανέφεραν επιδείνωση των μέσων επιπέδων COR το 2024 σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2024, λόγω του υψηλότερου COR στην DZ Bank, σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των υψηλότερων προβλέψεων για καταναλωτικά δάνεια, εμπορικά ακίνητα (CRE) και εταιρικά ανοίγματα.

Αντιθέτως, επισημαίνουν οι αναλυτές της DBRS, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι τράπεζες στη Δανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία συνέχισαν να υπεραποδίδουν των υπόλοιπων τραπεζών με πολύ χαμηλά μέσα επίπεδα κόστους κινδύνου. 

Επιπλέον, οι τράπεζες στην Ιρλανδία ανέφεραν πολύ χαμηλά μέσα επίπεδα COR το 2024 σε σύγκριση με το Α' εξάμηνο του 2024 και το 2023, αν και αυτό σχετιζόταν σε μεγάλο βαθμό με την αποδέσμευση προβλέψεων, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί σε κάποιο βαθμό το 2025. 

Ακόμη, οι τράπεζες στην Πορτογαλία συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα COR, κάτι που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις σημαντικές αποδεσμεύσεις προβλέψεων στην Caixa Geral de Depósitos (CGD), αν και οι υπόλοιπες πορτογαλικές τράπεζες βελτίωσαν επίσης τα επίπεδα κόστους κινδύνου από το 2023.

Αντίθετα, οι τράπεζες στην Αυστρία, το Βέλγιο και τη Γερμανία ανέφεραν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα COR από το 2023, αν και γενικά αυτές τις αυξήσεις ήταν σχετικά μέτριες (κυμαινόμενες από 7 μονάδες βάσης έως 10 μονάδες βάσης) και από χαμηλά επίπεδα.