Ένα μεγάλο ατού, για να αποφύγουν επιβάρυνση στα κεφάλαιά τους και ουσιαστικά για να αποφύγουν μεγάλες εκδόσεις ομολόγων, παρόλο που τα επιτόκια υποχωρούν, έχουν όπως φαίνεται οι συστημικές τράπεζες και ειδικότερα, όπως προκύπτει από την παρουσίασή της, η Τράπεζα Πειραιώς, που αξιοποιεί ήδη την ανάπτυξή της για να ανεβάσει τις διανομές μερισμάτων στους μετόχους, πάνω από 35% για τα κέρδη 2024 και πάνω από 50% για τα κέρδη 2025.
Το ατού των τραπεζών, πέραν του αυξημένου ρυθμού κερδοφορίας και της μεγάλης μείωσης κόστους και ειδικά του κόστους κινδύνου, είναι ότι οι επιταχυνόμενες και αυξημένες διαγραφές αναβαλλόμενων φόρων, μειώνουν ταυτόχρονα και το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό των τραπεζών, άρα μειώνουν τον υποχρεωτικό πήχη για αυξημένα κεφάλαια από εκδόσεις ομολόγων MREL.
Συνεπώς, η εποπτική ρύθμιση που επιλέγει ειδικότερα η Πειραιώς, αφαιρεί μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο την υποχρέωση για κάλυψη του σταθμισμένου με κίνδυνο ενεργητικού, από αυξημένα κεφάλαια μέσω ομολόγων. Στο μεταξύ, η εσωτερική δημιουργία ιδίων κεφαλαίων, λόγω ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, θα αποκτήσει αυξημένη δυναμική και σημαντικότερη επίδραση επί των κεφαλαίων.
Η Πειραιώς που έχει μειώσει το σύνολο του DTC λίγο κάτω από τα 3,2 δισ. ευρώ, στο εννεάμηνο, με μία γραμμική απομείωση κεφαλαίων περί τα 200 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, υπολογιζόταν ότι θα μηδένιζε ολοκληρωτικά τα DTC το έτος 2041.
Τώρα υπολογίζει με ετήσια οικειοθελή επιτάχυνση, την εποπτική πρόβλεψη σε επιπλέον περίπου 150 εκατ. ευρώ που θα τη φέρει σε θέση να εξοφλήσει εξ ολοκλήρου το ποσόν μέχρι το 2034.
Με αυτό τον τρόπο, η Πειραιώς, μόνο κατά την πρώτη τριετία, μέχρι το 2027, υπολογίζεται ότι θα έχει μειώσει τα DTC από το εποπτικό της κεφάλαιο, αρκετά πάνω από 1 δισ. ευρώ και το σύνολο των DTC εκτιμάται ότι θα έχει υποχωρήσει συνολικά, πέριξ των 2,08 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, τα ίδια κεφάλαια θα αυξάνονται λόγω ανάπτυξης, με την πιστωτική επέκταση να έχει αυξήσει τα δανειακά χαρτοφυλάκιά της στα 32 δισ. ευρώ και τα υπό διαχείριση κεφάλαια να έχουν αυξηθεί στα 11 δισ. ευρώ, προσφέροντας καθαρά έσοδα προμηθειών 156 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και συνολικά 480 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.
Το υψηλό ποσό των DTA’s, που σχηματίστηκαν μετά το 2015, μπορεί να ενισχύσει τα κεφάλαια των τραπεζών και της Πειραιώς επίσης.
Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων της Πειραιώς CET1 διαμορφώθηκε στο 14,7% στο εννεάμηνο, επιτυγχάνοντας ήδη τον στόχο του 2024. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 19,9%, υπερβαίνοντας κατά περίπου 410 μονάδες βάσης την εποπτική σύσταση P2G του 2024. Ο δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο 29,1% τον Σεπτέμβριο 2024. Η Πειραιώς έχει επιτύχει την τελική δεσμευτική απαίτηση για τον δείκτη MREL, περισσότερο από ένα έτος πριν την προθεσμία που έχει τεθεί.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι με την ανάπτυξη που έχει πετύχει η Πειραιώς και με σωστό προγραμματισμό μπορεί να επιτύχει το στόχο βελτίωσης των ιδίων κεφαλαίων, παράλληλα με ικανοποίηση των μετόχων με μεγάλα μερίσματα. Εκτιμάται, άλλωστε, ότι ο δείκτης CET 1 θα διαμορφωθεί περίπου στο 16% στα τέλη του 2027.
Το δικό τους πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα, Eurobank, Εθνική και Alpha Bank. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες πήραν πρωτοβουλία να μειώσουν μόνες τους το εποπτικό κεφάλαιο από DTC και συνεπώς η λύση δεν απαιτεί κάποια νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα αποτελούσε άλλωστε δυσεπίλυτο νομικό γρίφο. Η πρωτοβουλία τους έχει την έγκριση των εποπτικών αρχών και οδηγεί σε ταχεία μείωση των αναβαλλόμενων φόρων από τα κεφάλαιά τους.