Προάγγελος κινήσεων στο ευρωπαϊκό banking
Shutterstock
Shutterstock

Προάγγελος κινήσεων στο ευρωπαϊκό banking

H όρεξη για επιχειρηματικά deals φαίνεται ότι επιστρέφει στο ευρωπαϊκό banking. H κίνηση της ισπανικής ΒΒVA (Bankco Bilbao Vizcaya Argentaria) να ξεκινήσει συνομιλίες για την εξαγορά της Banco Sabadell δείχνει ότι η τάση συγκεντρωτισμού στον κλάδο αναθερμαίνεται.

Η BBVA δημοσιοποίησε τις λεπτομέρειες της προσφοράς που υπέβαλλε στο διοικητικό συμβούλιο της Sabadell την Τετάρτη. Προτείνει ανταλλαγή μετοχών – μία νέα μετοχή της για κάθε 4,83 μετοχές της Sabadell – που ισοδυναμεί με ένα πριμ 30% πάνω στην τιμή κλεισίματος της Sabadell τη Δευτέρα πριν η πρότασή της γίνει γνωστή στην αγορά.

Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μετοχών αποτιμά τη μικρότερη τράπεζα Sabadell στα 12 δισ. ευρώ. Αν γίνει αποδεκτή, οι μέτοχοι της Sabadell θα έχουν ποσοστό 16% στο νέο σχήμα.

Στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης η είδηση εκτόξευσε τη μετοχή της Sabadell 10% την Πέμπτη ενώ η μετοχή της BBVA υποχώρησε. Το προτεινόμενο ντηλ θα μειώσει ελαφρώς τα κεφάλαια Core Equity Tier 1 που αποτελούν δείκτη κεφαλαιακής ισχύος κατά 30 μονάδες βάσης καθώς το κόστος αναδιάρθρωσης υπολογίζεται στα 1,45 δισ. ευρώ.

Παρόλο που η εξαγορά δεν θα είναι η διασυνοριακή, μεταμορφωτική συγχώνευση που πολλοί τραπεζίτες και επόπτες θα ήθελαν, θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό όμιλο με ενεργητικό άνω του ενός τρισ. ευρώ και χρηματιστηριακή αξία κοντά στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των 72 δισ. ευρώ της τράπεζας Santander.

Επίσης, θα προσφέρει στην BBVA μία κερδοφόρα δραστηριότητα στη βρετανική αγορά καθώς και τη δυνατότητα να αναπτύξει περαιτέρω την παρουσία της στο Μεξικό.

Βρισκόμαστε σε μία ασυνήθιστη φάση στον τραπεζικό χώρο. Μετά από δύο χρόνια επιτοκιακών αυξήσεων πολλές τράπεζες έχουν απολαύσει κέρδη ρεκόρ τα οποία θέλουν τώρα να τοποθετήσουν σε καλή χρήση. Και οι επαναγορές ιδίων μετοχών δεν είναι πάντα η απάντηση.

Με την προσοχή των αγορών πλέον να στρέφεται στο πότε τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται, οι διοικήσεις των τραπεζών ψάχνουν για ευκαιρίες διαφοροποίησης.

Καθώς πλησιάζουν σιγά-σιγά οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας, ο συγκεντρωτισμός στον τραπεζικό κλάδο επανέρχεται στο προσκήνιο, εκτιμούν οι αναλυτές του χώρου.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είδαν μία αύξηση 25% στα καθαρά κέρδη από το 2022 χάρη στα υψηλά επιτόκια. Η κερδοφορία - ρεκόρ των ισπανικών και των ιταλικών τραπεζών που παράλληλα ευνοούνται από την οικονομική ανάπτυξη στη Νότια Ευρώπη αρχίζει να ανακατεύει τους παραδοσιακούς σχηματισμούς.

Τη φετινή χρονιά η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία προβλέπεται ότι θα είναι οι οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη λόγω της ανόδου των εξαγωγών, της δυναμικής του τουρισμού και των χαμηλότερων τιμών ενέργειας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της BBVA Carlos Torres ακολουθεί τα βήματα του επικεφαλής της ιταλικής Unicredit Andrea Orcel και άλλων τραπεζιτών που κυνηγούν νέα ντηλ.

H Unicredit αγόρασε ποσοστό 9% στην Alpha Bank τον Οκτώβριο, αποκτώντας το μερίδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο Orcel δεν κρύβει ότι η τράπεζά του διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ που ψάχνει να επενδύσει.

Κινητικότητα παρατηρείται και στις γαλλικές τράπεζες. Νωρίτερα, αυτόν τον μήνα, η BNP Paribas συμφώνησε να εξαγοράσει το μερίδιο της Fosun International στην βελγική ασφαλιστική Ageas γαι 730 εκατ. ευρώ. 

Μετά τη χρηματοοικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας υπήρξε συγκεντρωτισμός στον ισπανικό τραπεζικό κλάδο. Οι τράπεζες της χώρας μείωσαν τον αριθμό καταστημάτων στα δίκτυά τους κατά σχεδόν δύο τρίτα και το προσωπικό τους κατά 40% από το 2008, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P.

H CaixaBank εξαγόρασε την Bankia το 2020 και την ίδια χρονιά η Unicaja απέκτησε την τράπεζα Liberbank. To 2017 η Santander εξαγόρασε τη μικρότερη Banco Popular.