Ρύθμιση χρεών: Το ύψος του «κουρέματος», το επιτόκιο και οι όροι για τους δανειολήπτες
Shutterstock
Shutterstock

Ρύθμιση χρεών: Το ύψος του «κουρέματος», το επιτόκιο και οι όροι για τους δανειολήπτες

Έρχεται τις επόμενες ημέρες η μεγάλη, αλλά τελευταία ευκαιρία, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στο Liberal.gr για δανειολήπτες να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων με κούρεμα έως 28% των συνολικών απαιτήσεων και σταθερό επιτόκιο 3% για τρία χρόνια, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην αγορά, με την αναμενόμενη υπογραφή της ΚΥΑ, η οποία θα ενεργοποιήσει το νέο νόμο του ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη, με τις βελτιώσεις για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό.

Ταυτόχρονα δρομολογείται και λύση για συνεγγυητές δανείων και συνυπεύθυνα πρόσωπα, που ενεπλάκησαν σε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια χωρίς να μπορούν να ρυθμίσουν, λόγω μη βεβαίωσης ΑΦΜ.

Ο ρυθμός των αιτήσεων και των ρυθμίσεων αυξάνεται όπως έχουν δείξει τα στοιχεία και όπως είπε στο Liberal.gr η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, «στόχος του νόμου είναι οι καλύτερες λύσεις και καλύτερες ρυθμίσεις και προσδοκούμε σε μεγαλύτερη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων». Μέχρι τώρα έγιναν ρυθμίσεις για δάνεια 4,36 δισ. ευρώ με κούρεμα 362 εκατ. ευρώ.

Ήδη στον ένα χρόνο λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας τα ποσοστά ικανοποίησης και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό είναι μεγάλα. Ξεκινούν από 93% για τα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων και φθάνουν πάνω από 96% από την εξυπηρέτηση των εκπροσώπων. Έγιναν συνολικά 31.180 ραντεβού πέρυσι, τηλεφωνικά ή με τηλεδιάσκεψη και λιγοστά με φυσική παρουσία.

Δεν έλυσαν όλοι το πρόβλημά τους, αλλά η επιτυχία και χωρίς τις ευνοϊκές λύσεις που φέρνει ο νέος νόμος ήταν σημαντική, αφού οι εγκρίσεις στις προτεινόμενες ρυθμίσεις οφειλών μέσω Εξωδικαστικού έφθασε το 75%. Μερικά στατιστικά από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό παρατίθενται παρακάτω και είναι σημαντικό να συνυπολογιστεί ότι ακόμα δεν υπήρχαν οι λύσεις που παρέχει ο νέος νόμος

Έγιναν συνολικά 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικά ποσά οφειλών 4,36 δισ. ευρώ, που απέφεραν κούρεμα 362 εκατ. ευρώ, οι περισσότερες σε αριθμό δανειοληπτών τον Οκτώβριο και γενικότερα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ σε ποσά ρυθμίσεων τον Ιούνιο.

Ταυτόχρονα όμως με την εφαρμογή του νόμου έρχεται και μία πίεση από ευρωπαϊκής πλευράς με τη μείωση των διευκολύνσεων που δόθηκαν λόγω πανδημίας και φθάνει έως τους δανειολήπτες για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις. Η πίεση αυτή φθάνει μέχρι τους servicers να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, καθώς οι πωλήσεις θεραπευμένων δανείων θα γίνουν πιο δύσκολες απαιτώντας έως και τρία χρόνια βεβαιωμένης εξυπηρέτησης των δανείων για να μπουν στην κατηγορία των θεραπευμένων.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία για όλο το 2023, οι ρυθμίσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα:

  • Σχεδόν οι μισές ρυθμίσεις, με ακριβές ποσοστό 45% προς εταιρίες απαιτήσεων και τράπεζες απέδωσαν κούρεμα μεγαλύτερο από 30% και διαγράφηκε συνολικό ποσό οφειλών 1,24 δισ. ευρώ.
  • Μέσο κούρεμα οφειλής 27% για δάνεια από χρηματοπιστωτικούς φορείς, τράπεζες εταιρίες διαχείρισης κλπ.
  • Μέσο κούρεμα οφειλής 17,3% για οφειλές προς το δημόσιο.
  • Μεγαλύτερο κούρεμα οφειλής έγινε σε καταναλωτικά δάνεια, με μέσο όρο 34,31%
  • Το μέσο κούρεμα οφειλής στα επιχειρηματικά δάνεια ήταν 30,13%
  • Το μέσο κούρεμα οφειλής στα στεγαστικά δάνεια ήταν 13%
  • Στο δημόσιο το μέσο κούρεμα οφειλής ήταν 17,13%.
  • Το 54,43% των οφειλών στο δημόσιο περιελάμβανε και διαγραφή οφειλών.
  • Το 67,21% των ρυθμίσεων προς χρηματοπιστωτικούς φορείς περιελάμβανε κάποια διαγραφή.

Στη διάρκεια του 2023 έγιναν 53.030 αιτήσεις για οφειλές που αντιστοιχούν σε 27,55 δισ. ευρώ 6.480 οφειλέτες προχώρησαν σε οριστική υποβολή και διαπραγμάτευση για ρύθμιση που αφορούσα δάνεια περίπου 4 δισ. ευρώ. Σε αυτήν τη φάση υπάρχουν 3.509 νέες αιτήσεις 2.151 οριστικές υποβολές αιτημάτων ρύθμισης, ενώ αναμένεται να επιταχυνθεί ο ρυθμός των αιτήσεων με την ενεργοποίηση της ΚΥΑ καθώς θα ενεργοποιήσει ευνοϊκές λύσεις.