Κομβικής σημασίας είναι η αναβάθμιση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που μόλις έδωσε ο μεγάλος οίκος αξιολόγησης S&P και μάλιστα με θετικές προοπτικές (outlook), αναβαθμίζοντας έμμεσα ουσιαστικά ξανά, το σύνολο της ελληνικής οικονομίας πριν τις γαλλικές εκλογές.
Πρόκειται για ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, τα τραπεζικά ομόλογα και το ελληνικό χρέος στο οποίο έχουν άλλωστε τοποθετηθεί οι ελληνικές τράπεζες.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αρχίσει να επωφελείται από την έκδοση τραπεζικών ομολόγων και φθηνότερης και προσιτής χρηματοδότησης των τραπεζών, οι οποίες επιτυγχάνουν ρεκόρ κερδοφορίας διανείμουν ξανά μερίσματα, μειώνουν περαιτέρω τα κόκκινα δάνειά τους και ενισχύουν τα ίδια κεφάλαιά τους.
Ο οίκος αναβαθμίζει και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως και την Aegean Baltic Bank (ABB) και τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αρχίζει να επωφελείται από τη θετική δυναμική που αναπτύσσει η ελληνική οικονομία. Ειδικότερα η S&P:
Alpha Bank: Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Alpha Bank σε ΒΒ από ΒΒ- και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. Το outlook είναι θετικό.
Eurοbank: Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε BB+ από ΒΒ και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι θετικό.
Εθνική Τράπεζα: Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε BB+ από ΒΒ και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι θετικό.
Πειραιώς: Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε BB από ΒΒ- και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι θετικό.
Aegean Baltic Bank: Αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε BB- από B+ και διατήρησε στο Β το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο. To outlook είναι θετικό.
Αιτιολογώντας τη νέα αναβάθμιση ο οίκος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η εκκαθάριση των ισολογισμών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος πλησιάζει στο τέλος της και επιτυγχάνεται πλήρης ανάκαμψη μετά την κρίση, με τον κλάδο να αρχίζει να επωφελείται από τη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα.
Το σκεπτικό της αναβάθμισης
Το ενισχυμένο κλίμα της αγοράς αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες διατήρησαν χαμηλό κόστος χρηματοδότησης χάρη στη σταθερή καταθετική βάση και την πρόσβαση σε πιο προσιτή χρηματοδότηση από τις αγορές χρέους του εξωτερικού.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης, μεμονωμένα, σημειώσει σημαντική πρόοδο προς τη βελτίωση της δημιουργίας κερδών και της ανθεκτικότητας του επιχειρηματικού μοντέλου τους.
Ο οίκος επισημαίνει λοιπόν, ότι αυξάνει τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις του για την Alpha Bank και την Alpha Services and Holdings, την Eurobank και την Eurobank Holdings, την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς και την Piraeus Financial Holdings και διατηρεί τις προοπτικές για αυτές τις τράπεζες θετικές.
Η S&P βλέπει βελτιωμένη ανθεκτικότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το 2023, τα ΜΕΑ μειώθηκαν περαιτέρω λόγω μεγαλύτερων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, αλλά το πιο σημαντικό είναι, ότι το σύστημα δεν κατέγραψε σημαντικές νέες εισροές αθετημένων δανείων.
Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν ήδη δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) 3%-4% στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2024 και η S&P αναμένει περαιτέρω βελτίωση μέχρι το τέλος του 2026.
Η γενικότερη θετική δυναμική στην οικονομία και πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4%
Παράγοντας που μπορεί να βελτιώσει το προφίλ κινδύνου των ελληνικών τραπεζών είναι η συνεχιζόμενη θετική οικονομική δυναμική στην Ελλάδα. Παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, ο οίκος αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, ξεπερνώντας σε απόδοση πολλές χώρες της ευρωζώνης.
Αυτό αντανακλά απτή ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας που οφείλεται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, στη βελτιωμένη οικονομική ισχύ των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να μικρύνουν οι αποστάσεις, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι περίπου 22% μικρότερη από την κορύφωση πριν από την κρίση χρέους πριν από το 2008.
Η επέκταση έως το 2024 του προγράμματος Ηρακλής θα στηρίξει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μεταφορά επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών σε προβληματικούς αγοραστές χρεών φέτος.