Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Alpha Bank και ΕΤΕ - Tα επόμενα βήματα του ΤΧΣ
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος Alpha Bank και ΕΤΕ - Tα επόμενα βήματα του ΤΧΣ

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο εισήλθε η Αθήνα και ο τραπεζικός κλάδος μετά το πολυεπίπεδο deal των Alpha Bank και UniCredit που δημιούργησε τις συνθήκες για την επόμενη είσοδο του ιταλικού ομίλου σε ελληνική συστημική τράπεζα, η οποία προβλέπεται ανεξάρτητα από την κατάληξη της πρότασης στο ΤΧΣ για το πακέτο των μετοχών της Alpha Bank.

Το deal, ήρθε ως επισφράγιση της σημασίας που έχει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς ήδη το ΤΧΣ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θα τρέξει ταυτόχρονα, ανεβάζοντας στα ύψη το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, του οποίου δύο συστημικές τράπεζες γίνονται πόλος έλξης από διεθνείς επενδυτές.

Το πλέον σημαντικό είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια, ενώ με ταχύτατες διαδικασίες αποδεικνύουν την πρόοδο που έχουν επιτύχει και επανέρχονται σε ευρωπαϊκό στάτους σε ιδιωτικά κεφάλαια και διοίκηση. Μετά την Eurobank μάλιστα θα δούμε μέσα σε τρεις μήνες μέχρι το τέλος του έτους τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες που το ΤΧΣ είχε μερίδιο να έχουν προχωρήσει σε αποεπένδυση από το δημόσιο.

Οι δύο διαδικασίες θα τρέξουν παράλληλα και εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και ενισχυτικά η μία για την άλλη, για τον απλό λόγο ότι απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό και με διαφορετική διαδικασία από το ΤΧΣ. Η περίπτωση της ΕΤΕ απευθύνεται σε ευρύτερο επενδυτικό κοινό και το ΤΧΣ θα διαθέσει σε θεσμικούς και ιδιώτες, το 20% των μετοχών της, σε δύο τμήματα, ενώ η Alpha Bank, έχει ένα μικρότερο πακέτο 8,98% που μπορεί να δοθεί με διαγωνιστική διαδικασία σε έναν θεσμικό παίκτη, που το ιδανικότερο θεωρητικά σενάριο είναι να πρόκειται για μεγάλη διεθνή τράπεζα όπως στην περίπτωση της UniCredit. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας είχε εκφράσει την επιθυμία της εισόδου έστω μίας ευρωπαϊκής τράπεζας στο μετοχολόγιο ελληνικής τράπεζας. Είναι ο ορισμός του bona fine επεπενδυτή που θα ήθελε τόσο το ΤΧΣ όσο και η ΤτΕ.

Η μεν Alpha Bank έχει συγκεκριμένη πρόταση από την UniCredit και η διαδικασία εκκίνησε με τη δική της πρόταση χάρη και στην αναμενόμενη αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό καθώς οι διαβουλεύσεις των δύο τραπεζών και των διοικήσεων των κ.κ. Βασίλη Ψάλτη και Andrea Orcel δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για είσοδο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των θυγατρικών της Ρουμανίας και τη συνεργασία σε τραπεζασφαλιστικά με πώληση πλειοψηφικού μεριδίου της ελληνικής θυγατρικής ασφαλιστικής.

Η συνεργασία απέδωσε καρπούς και διευρύνθηκε με την πρόταση της UniCredit στο ΤΧΣ για την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank. Το πολυπεπίπεδο deal ολοκληρώθηκε με τις συναντήσεις των κ.κ. Βασίλη Ψάλτη και Andrea Orcel στην Αθήνα, όπου οι γενικές γραμμές της συμφωνίας τους σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκαν στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν άμεσα και στον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι το σχέδιο  προχώρησε και είναι ξεκάθαρο ότι προβλέπει την είσοδο της UniCredit στην Alpha Bank. Το Ταμείο θα τρέξει τη διαδικασία αναμένοντας ανταγωνιστική πρόταση, καθώς το premium που προσφέρουν οι Ιταλοί εκτιμάται ότι κινείται πέριξ του 10%-15% σε σχέση με το τελευταίο κλείσιμο της μετοχής της Alpha Bank. Θα ακολουθηθεί μία διαδικασία ανάλογη της Eurobank.

Μέτοχος της Alpha Bank η UniCredit- Τι λέει το Ταμείο

Αν ο ανταγωνισμός ξεπεράσει την UniCredit και το πακέτο του Ταμείου περάσει σε άλλα χέρια, ο ιταλικός όμιλος, έχει ήδη συμφωνήσει να εισέλθει στην  Alpha Bank με ποσοστό που θα φθάνει περίπου το 5% ή θα ισοδυναμεί με συγκεκριμένο προσυμφωνημένο ποσό επένδυσης (αν προφανώς αυξηθεί τόσο η τιμή, ωστόσο ο ιταλικός όμιλος θα πάρει όμως μετοχές) που θα αποκτήσει η UniCredit, η παρουσία της οποίας είναι έτσι δεδομένη στην ελληνική συστημική τράπεζα, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών τραπεζών και της ίδιας της UniCredit στην οποία άλλοι διεθνείς όμιλοι έχουν μειοψηφικά μερίδια).

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τη χθεσινή νυχτερινή ανακοίνωση του ΤΧΣ η οποία αναφέρει ότι η «UniCredit S.p.A  υπέβαλε την 23/10/2023, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυτόκλητη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση 211.138.299 κοινών μετοχών (με δικαίωμα ψήφου) που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 9% του εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε.  δια της πώλησης πακέτου μετοχών, επιβεβαιώνει το Ταμείο σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, η Unicredit προτείνει η Συναλλαγή να δομηθεί ως προσυμφωνημένη συναλλαγή (πακέτο μετοχών) σύμφωνα με τα άρθρα 2.3.8 επ. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών 2 (Μέθοδος 6-1: Απλό πακέτο) και οι Μετοχές να πωληθούν και να μεταβιβαστούν μέσω αμοιβαίως συμφωνημένης συμβάσης αγοράς μετοχών που θα περιλαμβάνει τις συνήθεις εγγυοδοτικές δηλώσεις. Η UniCredit δεν προτίθεται να προβεί σε οποιοδήποτε οικονομοτεχνικό ή νομικό έλεγχο για την ολοκλήρωση της Συναλλαγής και δεν αναμένει να λάβει επιχειρηματικές εγγυοδοτικές δηλώσεις.

Η Συναλλαγή θα υπόκειται σε όλες τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις, στον βαθμό που απαιτούνται. Η Συναλλαγή δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε εξωτερική χρηματοδότηση και η UniCredit έχει δηλώσει ότι διαθέτει τους οικονομικούς πόρους για να πληρώσει πλήρως για την απόκτηση των Μετοχών σε μετρητά.

Σύμφωνα με τον νόμο 3864/2010 του ΤΧΣ και τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ΤΧΣ, πριν από οποιαδήποτε διάθεση, το ΤΧΣ πρέπει να διορίσει σύμβουλο διάθεσης κατόπιν διαβούλευσης με το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του Νόμου του ΤΧΣ.

Το ΤΧΣ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία διορισμού Συμβούλου Διάθεσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων λίγων ημερών. Επιπλέον, σύμφωνα με τη Στρατηγική Αποεπένδυσης του ΤΧΣ, σε περίπτωση αυτόκλητης πρότασης (αποδεκτής για την απόκτηση συμμετοχής ΤΧΣ άνω του 5%) από καλόπιστο δυνητικό επενδυτή, θα πρέπει να ακολουθείται ανταγωνιστική διαδικασία ανοικτή σε τρίτα μέρη σύμφωνα με το παράρτημα Γ της Στρατηγικής Αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Με τον διορισμό του Συμβούλου Διάθεσης που σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Νόμο του ΤΧΣ εισηγείται μεταξύ άλλων τη δομή οποιασδήποτε συναλλαγής διάθεσης, θα περιγραφούν οι λεπτομέρειες της ανταγωνιστικής διαδικασίας και το σχετικό χρονοδιάγραμμα της Συναλλαγής, που αναμένεται να είναι σύμφωνα με την παράγραφο i) του Παραρτήματος Γ της Στρατηγικής Αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Με την επιφύλαξη της εισήγησης του Συμβούλου Διάθεσης, εφόσον εγκριθεί από τα μέρη, η Συναλλαγή αναμένεται να υλοποιηθεί σύμφωνα με το ως άνω αναφερόμενο χρονοδιάγραμμα. Η Πρόταση προβλέπει μια αρχική περίοδο ισχύος, η οποία μπορεί να παραταθεί κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας των μερών λαμβάνοντας υπόψιν τα ως άνω.

Σημειώνεται ότι η Συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΧΣ. Περαιτέρω ανακοίνωση θα γίνει όπως και όταν απαιτείται».