Την είσοδο νέων επενδυτικών κεφαλαίων στο ΧΑ αναμένεται να σηματοδοτήσει η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στα μερίσματα που θα δώσουν από τα κέρδη της φετινής χρονιάς στους μετόχους τους, καθώς γίνεται φανερό ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν όλες δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να τους ανταμείψουν μετά από 15 χρόνια «μερισματικής ξηρασίας».
Εθνική και Eurobank με μειωμένες απαιτήσεις κεφαλαίων P2R μετά τα τεστ του επόπτη έγινε σαφές ότι «κλείδωσαν» τα μερίσματα. Ενώ η διανομή προαιρετικών αποθεματικών, συνολικού ποσού 410 εκατ. ευρώ από την Eurobank, προς τη Holding εταιρεία, αφύπνισε τους επενδυτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα κεφάλαια αυτά 300 έως και 350 εκατ. ευρώ μάξιμουμ, θα διανεμηθούν στους μετόχους και στη Eurobank Holdings, θα μείνουν τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ καθώς αποτελούν το μοναδικό της έσοδο.
Δεδομένου ότι η Eurobank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη εννεαμήνου 980 εκατ. ευρώ και με την τελευταία ανοδική αναθεώρηση κινείται για δείκτη Fully Loaded CET1 ύψους 17% και άνω και δείκτη συνολικών κεφαλαίων CAD 20%, το μέρισμα μπορεί να είναι πλούσιο και με το παραπάνω, ενώ ο CEO Φωκίων Καραβίας και η διοικητική ομάδα της τράπεζας έχουν έντονη αναπτυξιακή ματιά και επεκτατική στρατηγική που διαμορφώνει εξελίξεις εκτός Ελλάδος αξιοποιώντας και την πλεονάζουσα ρευστότητα.
Η Εθνική Τράπεζα έχει επίσης κλειδώσει από νωρίς τη διανομή μερίσματος στο 25% των κερδών της χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoTE) έφθασε το 17,8% στο εννεάμηνο έναντι στόχου για πάνω από 15% φέτος και τα ίδια κεφάλαια είναι πολύ υψηλά με το δείκτη CET1 στο 17,9%, και με το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να διαμορφώνεται στο 20,3%. Η πλεονάζουσα ρευστότητα ξεπέρασε τα 7,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο και οι νέοι ξένοι επενδυτές της ΕΤΕ είναι ενθουσιασμένοι με την τράπεζα, το CEO Παύλο Μυλωνά και τη διοίκηση, που έχουν διαφημίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ΧΑ.
Έχοντας επιταχύνει με καταιγιστικούς ρυθμούς την εξυγίανση και ανάπτυξή της η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να κλείσει τη χρονιά με δείκτη ΜΕΑ κάτω του 5%, ενώ ο δείκτης κεφαλαίων CET1 στο 12,9% στο εννεάμηνο και με πρόβλεψη για περίπου 13 στο τέλος του έτους, όπως και η εκτίμηση για συνολικό δείκτη κεφαλαίων πάνω από 17,5% στο τέλος του έτους είναι εξαρχής υπολογισμένοι με το μέρισμα 10% από τα κέρδη της χρονιάς που ο CEO Χρήστος Μεγάλου θέλει να δώσει και αποκαλεί συμβολικό, καθώς στο τρέχον guidance στοχεύει να αυξήσει σε 15% σε πρώτη φάση το 2024 και σε 25% των κερδών στη συνέχεια.
Με μεγέθη που αυξάνονται συνεχώς επί σειρά τριμήνων η Τράπεζα Πειραιώς έχει ανακοινώσει καθαρά κέρδη εννεαμήνου 513 εκατ. ευρώ κι έχει συμφωνία για τη διανομή του πρώτου μερίσματος, ενώ αναμένεται ένα πολύ ισχυρό τελευταίο τρίμηνο που εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσει πλήρως το ήδη εκπεφρασμένο ενδιαφέρον σοβαρών θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό. Οι οποίοι αναμένεται να τοποθετηθούν σε μετοχές της με το αναμενόμενο placement του Μαρτίου. Δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές οι πραγματικές αξίες των assets σε υγεία και ναυτιλία, παρόλο που ο κ. Μεγάλου έχει ήδη δώσει δείγματα επιχειρηματικής στρατηγικής που δημιουργεί αξίες για τους μετόχους.
Στην Alpha Bank τώρα, η διοίκηση του CEO Βασίλη Ψάλτη, θα κάνει τη θετική έκπληξη για μία ακόμα φορά μετά το πολύκροτο και πολυεπίπεδο deal με την UniCredit, που έφερε ξανά μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα ως στρατηγικό, μάλιστα, εταίρο στο μετοχικό κεφάλαιο ελληνικής τράπεζας.
Η Alpha Bank όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Ψάλτης έχει πάρει έγκριση από τις εποπτικές αρχές για τη διανομή μερίσματος, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο. Πληροφορίες θέλουν την Alpha Bank, να σχεδιάζει μέρισμα μεγαλύτερο από το 10% των κερδών που αρχικά ανέμενε η αγορά, καθώς το deal με την UniCredit εκτός από τη ρευστότητα που μεθοδικά έκτισε η τράπεζα και αύξησε, έχει επίσης ξεκλειδώσει κεφάλαια μειώνοντας το ρίσκο στα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία.
Επιπλέον, οι δείκτες MREL της τράπεζας ήταν ήδη από το εννεάμηνο οι μεγαλύτεροι της αγοράς 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την απαίτηση και η τράπεζα είναι η πλέον ωφελούμενη από την άνοδο των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, όπου είχε αυξήσει θέσεις πριν τις αναβαθμίσεις.
Εκτιμάται ότι η Alpha Bank θα σηματοδοτήσει έτσι τη μεγάλη επιστροφή σε καθεστώς κερδοφορίας και μερισμάτων καθώς, είναι ιστορικά η αρχαιότερη και συνεπέστερη σε μερίσματα κάθε χρόνο από το 1949 μέχρι το 2008 και το «σωσίβιο» που πήραν τότε οι τράπεζες διεθνώς και οι ελληνικές επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Ψάλτης υπενθυμίζοντας την ιστορία της τράπεζας.
Η τράπεζα έχει ανακοινώσει καθαρά κέρδη 491 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, μειώνει το δείκτη ΜΕΑ που ήταν στο 7,2% κι έχει δώσει guidance για δείκτη κεφαλαίων Fully Loaded CET1 στο 14% στο τέλος της χρονιάς (δείκτη συνολικών κεφαλαίων 18,2%) και στόχευση 16% μέχρι το 2025. Συνολικά, η τράπεζα δημιουργεί κεφάλαια 2,3 δισ. ευρώ στο διάστημα 2023-2025.
Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί ότι η Optima Bank, χωρίς κόκκινα δάνεια και με αλματώδη ανάπτυξη και κερδοφορία σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος τουλάχιστον 30% από τα κέρδη του 2023.