Η προετοιμασία για τη διάθεση των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς ξεκίνησε ήδη από το ΤΧΣ που διαθέτει το 27% των μετοχών της Τράπεζας, με αναζήτηση νομικού συμβούλου, αλλά θα επιταχυνθεί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023 από την τράπεζα να αναμένονται ισχυρά, στα τέλη Φεβρουαρίου (ενόψει αποεπένδυσης το Μάρτιο), ενώ σε όλα τα μεγέθη και τις προβλέψεις της Πειραιώς υπολογίζεται και μέρισμα 10% από τα φετινά κέρδη, τα οποία αναμένονται τουλάχιστον σε 700 εκατ. ευρώ.
Όπως και πρόσφατα θύμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, η αύξηση κεφαλαίου έχει γίνει με τιμή στα 1,15 ευρώ. Από εκείνη τη μέρα η Πειραιώς κυριολεκτικά γύρισε σελίδα και στο ΧΑ γιατί η δουλειά για την εξυγίανση της τράπεζας είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και γι' αυτό τώρα αναμένεται να κλείσει τη χρονιά επιτυγχάνοντας τα κόκκινα δάνεια να υποχωρούν κάτω και από 5%.
Παρόλα αυτά η μετοχή, αν και διατηρεί πολύ στενή επαφή με τα υψηλά της, διαπραγματεύεται ωστόσο πέριξ του 0,62 της λογιστικής αξίας της, παραμένοντας ουσιαστικά σε ζώνη που αφήνει σημαντικά περιθώρια μελλοντικής βελτίωσης, με βάση τα όσα έχει ήδη επιτύχει η διοίκηση και όσα προετοιμάζει ενόψει και της διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ από το Μάρτιο, όταν οι επενδυτές θα έχουν ενημερωθεί για τους στόχους της ερχόμενης τριετίας.
Η Πειραιώς στο εννεάμηνο παρουσίασε πολύ ισχυρά αποτελέσματα και αναθεώρησε ανοδικά τους στόχους της χρονιάς με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) να είναι 0,55 ευρώ και πρόβλεψη ότι θα ξεπεράσουν τα 0,65 ευρώ στο τέλος του έτους. Ο στόχος απόδοσης στην ενσώματη λογιστική αξία μπήκε στο 14% για το τέλος της χρονιάς.
Η τράπεζα έχει ήδη μειώσει το δείκτη (NPE) κόκκινων δανείων της σε 5,5% με την κάλυψή τους να έχει ανέλθει στο 57%, ενώ ο δείκτης των ιδίων κεφαλαίων CET1 είναι στο 12,9% με πρόβλεψη για 13% που περιλαμβάνει τη διανομή μερίσματος 10% των κερδών. Επίσης, ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων προβλέπεται στο 17,5% μετά την αφαίρεση του μερίσματος
Υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις MREL για το 2024 με δείκτη 21,8% πριν από την έκδοση του ομολόγου στην οποία προχώρησε, ενώ το σύνολο των καταθέσεών της φθάνουν 58,7 δισ. ευρώ με τις καταθέσεις προθεσμίας να αποτελούν κάτι λιγότερο από το 24% και τον δείκτη beta μεταφοράς σε καταθέσεις αυξημένου κόστους 12% έναντι πρόβλεψης για 14%.
Στο μεταξύ, η Τράπεζα Πειραιώς αναβαθμίστηκε και από την DBRS Morningstar και πλέον η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγησή της από τον οίκο είναι BB από B προηγουμένως. Επίσης, ο ίδιος οίκος αναβάθμισε και την αξιολόγηση στις καταθέσεις σε BB και ανακοίνωσε ότι η τάση σε όλες τις αξιολογήσεις είναι σταθερή (Stable).
Η αναβάθμιση είπε η DBRS αντανακλά τη διατηρήσιμη βελτίωση στο προφίλ κινδύνου του ομίλου, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης του όγκου των μην εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από το παρελθόν και τον περιορισμό στη δημιουργία νέων NPE.
Συνολικά αν και ο οίκος αναμένει κάποιες εισροές, εκτιμά ότι το προφίλ κινδύνου της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να παραμείνει ισχυρότερο απ' ότι στο παρελθόν, δεδομένης της περαιτέρω ελαχιστοποίησης των κινδύνων, της πιο ισχυρής κάλυψης των NPE και της στήριξης της πιστωτικής επέκτασης από έργα που συνδέονται με τα κονδύλια του Μηχανισμού Ανάκαμψης.
Η αναβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη τα ενισχυμένα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας του ομίλου ως απόρροια της διατηρήσιμης εσωτερικής παραγωγής κεφαλαίου καθώς και της χαμηλότερης επιβάρυνσης από τα NPEs.