Τα βασικά δάνεια που δίνουν μέχρι στιγμής οι τράπεζες φέτος, είναι επιχειρηματικά μακροχρόνια δάνεια από 5 χρόνια και άνω. Είναι δάνεια που σχετίζονται με επενδύσεις που υποστηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης ή το ΕΣΠΑ κι έχουν αυξήσει τα μακροχρόνια επιχειρηματικά δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών πάνω από τα 40,5 δισ. ευρώ, μέχρι το Μάιο. Το ποσό αποτελεί ρεκόρ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αυτά είναι και τα περισσότερα από τα δάνεια που δίνουν τώρα οι τράπεζες.
Τα επιχειρηματικά δάνεια άνω των 5 ετών κάνουν ουσιαστικά τη διαφορά στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας φέτος. Η άλλη κατηγορία δανείων που παρατηρείται τάση ανάκαμψης, είναι τα καταναλωτικά δάνεια, ενώ στις άλλες κατηγορίες δανεισμού παρατηρείται στασιμότητα ή μείωση.
Η τάση για δανεισμό που σχετίζεται με επενδύσεις, συνεχίστηκε και το Μάιο που είναι ο δεύτερος ισχυρότερος μήνας φέτος έως τώρα μετά τον Απρίλιο, με καθαρές ροές δανείων προς τις επιχειρήσεις 612 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των εξοφλήσεων.
Τον Απρίλιο ο δανεισμός των επιχειρήσεων για πέντε χρόνια και άνω είχε φθάσει τα 689 εκατ. ευρώ. Τα νούμερα είναι σημαντικά μεγαλύτερα από πέρυσι όταν τον Απρίλιο του 2023 ο μακροχρόνιος επιχειρηματικός δανεισμός από τις τράπεζες ήταν 247 εκατ. ευρώ συνολικά και το Μάιο 2023 ήταν 418 εκατ. ευρώ.
Μετά τα 1,48 δισ. ευρώ που δανείστηκαν μακροχρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο του 2023 (γεγονός που έφερε μία αναμενόμενη «κοιλιά» στα δάνεια του Ιανουαρίου, με αρνητικές ροές 362 εκατ. ευρώ), ο δανεισμός των επιχειρήσεων άρχισε να αυξάνεται και πάλι. Να σημειωθεί ότι 1,5 δισ. ευρώ μόνον για τον μακροχρόνιο επιχειρηματικό δανεισμό, που είδαμε τον Δεκέμβριο, είναι ρεκόρ από τον Ιανουάριο 2019 όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Πιθανότατα όμως, δεν είναι απλά ρεκόρ 5ετίας αλλά ρεκόρ 15ετίας.
Στο πεντάμηνο, από την αρχή του έτους μέχρι και το Μάιο, οι καθαρές ροές σε μακροχρόνια επιχειρηματικά δάνεια πέντε ετών και άνω, έχουν φθάσει τα 1,8 δισ. ευρώ κι έχουν στηρίξει τη χρηματοδότηση της οικονομίας αυξάνοντας τα υγιή δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Πέρυσι στο αντίστοιχο πεντάμηνο διάστημα είχαν δοθεί αντίστοιχα δάνεια 869 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των μακροχρόνιων επιχειρηματικών δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ξεπερνά πλέον, μετά το Μάιο τα 40,5 δισ. ευρώ. Είναι επίσης ρεκόρ πενταετίας και αποκαλυπτικό της επενδυτικής τάσης στην Ελλάδα, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να δανείζονται μακροχρόνια και να επενδύουν. Το ναδίρ στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων που κινεί την αγορά, παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο του 2022 όταν το σύνολο του δανεισμού είχε υποχωρήσει σε 29,39 δισ. ευρώ. Έκτοτε η πορεία είναι σταθερά ανοδική επί 28 μήνες.
Θετική επίσης είναι η τάση στα καταναλωτικά δάνεια όπου έχουν δοθεί φέτος 159 εκατ. ευρώ δανείων μέχρι το Μάιο. Πέρυσι στο ίδιο διάστημα τα δάνεια ήταν μόλις 10 εκατ. ευρώ, με τον Ιανουάριο να είναι αρνητικός μήνας. Το σύνολο των καταναλωτικών δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ξεπέρασε το Μάιο τα 8,65 δισ. ευρώ. Αν εξαιρεθεί η περίπτωση του Δεκεμβρίου 2023 (στα καταναλωτικά υπολογίζονται και οι πιστωτικές κάρτες) το υπόλοιπο των δανείων παρουσιάζει τις εποχικές διακυμάνσεις, αλλά αυξάνεται από τον Ιανουάριο του 2023 ειδικά όμως από τον Απρίλιο 2023 και μετά.
Στα στεγαστικά δάνεια πάλι, το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών μειώνεται σταθερά μετά από πωλήσεις δανείων, αναταξινομήσεις αλλά και πρόωρες εξοφλήσεις, ενώ τα χαρτοφυλάκια παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα. Το σύνολο των στεγαστικών δανείων έφθανε τα 28,74 δισ. ευρώ το Μάιο 2023 και φέτος υποχώρησε σε 24,64 δισ. ευρώ μετά από πωλήσεις και αναταξινομήσεις δανείων που δεν εξυπηρετούνται.