Τράπεζες: Ανεβάζουν στροφές για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια - Ο σχεδιασμός
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Ανεβάζουν στροφές για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια - Ο σχεδιασμός

Ανεβάζουν στροφές για να μειώσουν σημαντικά τα κόκκινα δάνειά τους οι ελληνικές τράπεζες με στρατηγικό σχεδιασμό που όλες έχουν για τον επόμενο χρόνο, ώστε να φέρουν τους δείκτες τους σε ευρωπαϊκά επίπεδα αναφοράς τουλάχιστον κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2025.

Εκτιμάται ότι κάποιες μπορούν να το επιτύχουν και μέχρι το τέλος της ερχόμενης χρονιάς.

Εκτιμάται ότι το 2024 σε αυτό το πλαίσιο, μπορούν να γίνουν συναλλαγές που θα φθάσουν τα 12 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας επίσης την εξυγίανση χαρτοφυλακίων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας που θα υπαχθούν στο νέο Ηρακλή. Στο ποσό αυτό επίσης αθροίζονται και τα περίπου 4,8 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου της PQH δηλαδή το πρώην πακέτο «Αριάδνη», που έχει σπάσει σε τρία τμήματα, μαζί με τις συναλλαγές πακέτων των συστημικών τραπεζών. Τέλος, υπολογίζονται και συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά.

Το μεγάλο βήμα για το τελευταίο στάδιο της εξυγίανσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών προβλέπεται να γίνει εντός του 2024, χάρη στις ευνοϊκές διατάξεις που παρέχει ο νέος νόμος του ΥΠΕΘΟ Κωστή Χατζηδάκη, για τις ρυθμίσεις δανείων και το σχέδιο Ηρακλής.

Ήδη ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων των συστημικών τραπεζών είναι κάτω από 8% με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου, που ανακοίνωσαν οι μεγάλες τράπεζες. Αλλά η διαφορά θα φανεί ήδη από το τέλος της χρονιάς με τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες να έχουν θέσει στόχους για χαμηλότερα. Ο πρώτος στόχος για όλες είναι να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων κάτω από 5% και ακολούθως κάτω από 3% σε βάθος χρόνου. 

Διότι μπορεί ο ευρωπαϊκός μέσος όρος να είναι περίπου στο 1,8%, όμως το κρίσιμο ποσοστό με βάση τον παλαιό τραπεζικό κανόνα που θέλουν να επιτύχουν γρήγορα οι ελληνικές τράπεζες, είναι να περάσουν κάτω από το όριο του 3% το οποίο σηματοδοτεί την επιστροφή σε ασφαλή νερά και σε υγιή χαρτοφυλάκια. Αυτό είναι το κρίσιμο όριο.

Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη επιτύχει μείωση των κόκκινων δανείων στο 3,7% του χαρτοφυλακίου της από το εννεάμηνο, οπότε δεν επείγεται να προχωρήσει σε περισσότερες κινήσεις από τις προγραμματισμένες που αφορούν και τη συμφωνημένη συμμετοχή της στο πακέτο Solar με εγγύηση του νέου Ηρακλή, μαζί και με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

Η Eurobank πάλι έχει θέσει στόχο στο τέλος της φετινής χρονιάς να μειώσει τα κόκκινα δάνεια στα επίπεδα του 4,5% κάτω από το 5% που έχει ήδη βρεθεί από το εννεάμηνο.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ήδη στο 5,5% και στοχεύει στο τέλος του έτους σε δείκτη μικρότερο του 5%. 

Τέλος η Alpha Bank έχει ήδη μειώσει το δείκτη στο 7,2% στο εννεάμηνο κι έχει θέσει στόχο το 4% μέχρι το τέλος του 2025.

Συνολικά ο μέσος όρος των κόκκινων δανείων για τις 4 συστημικές είναι κάτω του 8% και τα κόκκινα δάνεια σε απόλυτα νούμερα στο εννεάμηνο ήταν κάτω από 10 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες. 

Το 2016 τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ήταν περίπου 94,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.  Στην περαιτέρω μείωση αυτών των ανοιγμάτων το τελευταίο διάστημα, μετά την πρώτη ώθηση των προγραμμάτων Ηρακλής με τα οποία έγινε το μεγάλο βήμα, έχουν συμβάλλει τρεις παράγοντες:

  • Η πώληση κόκκινων δανείων με νέες συμφωνίες για διάθεση που πακέτων που έχουν κάνει οι συστημικές τράπεζες.
  • Τα νέα εξυπηρετούμενα δάνεια που αυξάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με οργανικό τρόπο περιορίζοντας το μερίδιο των κόκκινων δανείων στο σύνολο των δανείων. 
  • Η θεράπευση δανείων που διακράτησαν οι τράπεζες και τα οποία ξεπερνούν τα δάνεια που κοκκινίζουν ξανά και είναι οριακά λιγότερα από το ¼ όσων ρυθμίζονται, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία εξυγιαίνεται.

Στο σημείο αυτό κομβικό ρόλο θα παίξει και το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων που οι τράπεζες τιτλοποίησαν κι όσα έχουν ρυθμιστεί, έχουν εξυγιανθεί κατά τα ¾ καθώς με την παρέλευση δύο ετών το δάνειο θεωρείται υγιές και οι τράπεζες με πλεόνασμα ρευστότητας (αλλά όχι αυτές που έδωσαν το αρχικό δάνειο) θα μπορούν να τα αγοράσουν πίσω, κι έτσι να αυξήσουν τα εξυπηρετούμενα χαρτοφυλάκιά τους περαιτέρω, μειώνοντας με οργανικό τρόπο τα κόκκινα δάνειά τους.