Τράπεζες: Ανοικτή η στρόφιγγα επιχειρηματικών δανείων - Γιατί θα αυξηθούν
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Ανοικτή η στρόφιγγα επιχειρηματικών δανείων - Γιατί θα αυξηθούν

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της έρευνας SAFE που πραγματοποιείται από την ΕΚΤ για τον δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία ανατρέπει την άποψη ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις ΜμΕ.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις δηλώνουν πως δεν έχουν μεγάλες ανάγκες για χρηματοδότηση και πως διαθέτουν επαρκή κεφάλαια. Τα οποία, το 2024, σύμφωνα με την έρευνα, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο 42% της τελευταίας δεκαπενταετίας, ενώ από τις επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί δανεισμού από τις τράπεζες, το δ’ τρίμηνο του 2024, απορρίφθηκε το 7%, ενώ για το 52% εγκρίθηκε η δανειοδότησή του.

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με την έρευνα SAFE, το κενό χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έπεσε στο -3%, ενώ αντίθετα, στην ευρωζώνη, κατέγραψε διεύρυνση στο 1%. Στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση συνέβαλλαν καθοριστικά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που αποτελούν το 24% των συνολικών χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις, που έφτασαν το 25,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2025 αναμένεται οι τράπεζες να χορηγήσουν περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ η ζήτηση θα αναθερμανθεί λόγω της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και το «Σπίτι μου 2».

Σε ότι αφορά στα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, στην Έκθεση σημειώνεται πως η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις επιταχύνθηκε σε όρους δωδεκάμηνου ρυθμού κατά τη διάρκεια του 2024 και η ακαθάριστη ροή νέων δανείων τακτής λήξης αυξήθηκε σημαντικά έναντι του 2023. Επίσης, μεγάλη ήταν η αύξηση της ακαθάριστης ροής δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, σε όρους δωδεκάμηνου ρυθμού, η καθαρή και η ακαθάριστη ροή πιστώσεων υποεκτιμούν την προσφορά δανειακών κεφαλαίων μέσω του τραπεζικού τομέα, καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν τους δανειακούς πόρους που διαθέτουν (στο πλαίσιο συγχρηματοδοτήσεων μαζί με τις εμπορικές τράπεζες) η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ο Όμιλος ΕΤΕπ, καθώς και τα δάνεια του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία συνιστούν δημόσιους πόρους.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στη συνολική ροή επιχειρηματικών δανείων το 2024 (όπως εξάλλου και το προηγούμενο έτος) κατέγραψαν οι τομείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, της ενέργειας και του τουρισμού, οι οποίοι συνέχισαν να εμφανίζουν τα υψηλότερα μερίδια στο συνολικό υπόλοιπο των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Ανοδικά θα κινηθούν και οι εκταμιεύσεις καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

Πέρυσι, ο ρυθμός ανόδου στα καταναλωτικά αυξήθηκε κατά 5,5% (από 2% το 2023), ενώ και ο μέσος ρυθμός μεταβολής των στεγαστικών δανείων έγινε λιγότερο αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -2,9% (από -3,7% το 2023. Να σημειωθεί ότι φέτος τον Ιανουάριο η καταναλωτική πίστη «έτρεξε» με  6%, και η στεγαστική με  -2,5%.

Όπως αναφέρει η Έκθεση, πέρυσι, κάθε μήνα, οι τράπεζες εκταμίευαν κατά μέσο όρο 145 εκατ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια (+34% σε σχέση με το 2023), ποσό υψηλότερο σε  σύγκριση με την αντίστοιχη ροή των δανείων για αγορά κατοικίας.

Διότι οι μηνιαίες εκταμιεύσεις για στέγη διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 119 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 20,4% σε σχέση με τα 99 εκατ. ευρώ του 2023.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή, η  μείωση των στεγαστικών επιτοκίων πέρυσι, δεν πρόλαβε ακόμη να επιδράσει πλήρως στη ζήτηση στεγαστικών δανείων. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια –αρχικά την περίοδο της πανδημίας και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του ανοδικού κύκλου των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ– έχει αυξηθεί, και παραμένει υψηλό, το ποσοστό των νέων δανείων με σταθερό επιτόκιο (ως προς το σύνολο των νέων στεγαστικών δανείων), περιορίζοντας περαιτέρω έως ένα βαθμό την αναμενόμενη επίδραση της πτωτικής τάσης των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.