Σε φάση ανόδου των επιτοκίων και των αποδόσεων σε καταθέσεις και αποταμιευτικά κεφάλαια, έχει περάσει η ελληνική οικονομία. Είναι η πρώτη φάση ανόδου των επιτοκίων που ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές παραινέσεις και πιέσεις, θα έχει και άλλες φάσεις ανόδου, καθώς εξαρτάται από τις συνθήκες που επιβάλλουν οι αγορές, ο πληθωρισμός και η πολιτική της ΕΚΤ.
Έτσι μετά από ένα γύρο ανόδου των επιτοκίων καταθέσεων στις τράπεζες εντός του Δεκεμβρίου, τα επιτόκια για προθεσμιακούς λογαριασμούς έχουν ήδη αυξηθεί και ειδικά για ετήσιους προθεσμιακούς λογαριασμούς κινούνται πέριξ των ευρωπαϊκών επιτοκίων μεταξύ 0,70% -1% ή και πάνω από 1% ανάλογα με το ποσό την περίοδο (12 μήνες ή περισσότερο) και την Τράπεζα.
Στα πλαίσια αυτά ισχύει ότι:
-Για μεγαλύτερης διάρκειας προθεσμίες δίνονται μεγαλύτερα επιτόκια
-Για μεγαλύτερα ποσά δίνονται επίσης μεγαλύτερα επιτόκια
-Μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεώνονται να καταβάλουν μεγαλύτερα επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις
Ο δεύτερος γύρος ανόδου έχει πάντως ήδη ξεκινήσει και όπως έχει ήδη παρουσιάσει το liberal.gr αφορά τα αποταμιευτικά προϊόντα. Μικρότερα κεφάλαια 5.000 -10.000 ευρώ ακόμα και πάνω από 3.000 ευρώ σε μία περίπτωση, είχαν τη δυνατότητα συμμετοχής σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια και ομόλογα στο εξωτερικό με εκτιμώμενες αποδόσεις πάνω από 2% έως και 2,25% ετησίως.
Αποταμιευτικά προϊόντα
Η λύση που έχουν βρει οι τράπεζες για να προσφέρουν καλές αποδόσεις μεγαλύτερες από των προθεσμιακών καταθέσεων και μάλιστα για μικρά κεφάλαια, είναι αυτή των προϊόντων όπως τα Ομολογιακά Αμοιβαία. Οι τράπεζες ανακοινώνουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε Αμοιβαία Κεφάλαια και εγγράφουν συμμετοχές για περίπου ένα μήνα, για πενταετή προϊόντα που τοποθετούνται σε ομόλογα.
Το ρίσκο είναι μικρό (εκτός πια αν προκύψει χρεωκοπία) η διασπορά των κεφαλαίων μειώνει την πιθανότητα και αυτού του κινδύνου και τα προϊόντα αυτά δίνουν ετήσια μερίσματα.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα δούμε ένα δεύτερο γύρο από ανάλογα προϊόντα, τα οποία μάλιστα ενδέχεται να γίνουν πιο ευέλικτα, καθώς συζητείται η περίπτωση έκδοσης και τριετών μετά τα πρώτα πενταετή που εμφανίστηκαν στην αγορά. Φυσικά οι αποδόσεις δεν είναι εγγυημένες αλλά τα επιτόκια των ομολόγων είναι ψηλά οπότε όσο η τάση είναι ανοδική και οι αποδόσεις που θα προσφέρουν τα προϊόντα αυτά θα κινηθούν ανοδικά.
Τέλος, ο τρίτος γύρος αυξήσεων των επιτοκίων καταθέσεων, θα προκύψει σε σχέση με τις κινήσεις της ΕΚΤ. Όσο η ΕΚΤ ανεβάζει τα επιτόκιά της και προχωρά σε πολιτικές σύσφιξης της ρευστότητας, τόσο οι τράπεζες θα αυξάνουν τα επιτόκιά τους.
ΕΚΤ: Δύσκολα πάνω από 3,15% το 2023
Οι τελευταίες προβλέψεις για άνοδο των επιτοκίων πριν τις αποφάσεις Δεκεμβρίου της ΕΚΤ προέβλεπαν «οροφή» του επιτοκίου της ΕΚΤ κάτω από το 3%. Ωστόσο, η φρασεολογία της ΕΚΤ και η ανακοίνωση πολιτικής για επαναγορές μόνο των μισών ομολόγων που θα λήξουν το 2023 (σύσφιξη), άλλαξαν την εικόνα.
Οι αρχικές εκτιμήσεις των αγορών μετά από αυτό ήταν ότι το 2023 η ΕΚΤ θα ανεβάσει τα επιτόκιά της αρκετά ψηλότερα και πάντως απάνω από 3%. Ωστόσο, ο πυρετός έδωσε τη θέση του σε μία επιφυλακτικότητα. Ενδέχεται χωρίς να είναι απολύτως βέβαιο, να δούμε αυξήσεις των επιτοκίων πάνω από 3% το 2023 αλλά δύσκολα οι αυξήσεις αυτές θα ξεπεράσουν το όριο του 3,15%-3,25%, σύμφωνα με όσα εκτιμούν Έλληνες αναλυτές.
Κλειδί για τις κινήσεις της ΕΚΤ θα αποτελέσει ο πληθωρισμός που παρουσιάζει ενδείξεις κορεσμού με τις τιμές στα καύσιμα σε πετρέλαιο και αέριο να έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι, απορροφώντας τυχόν αυξημένη καταναλωτική κίνηση στις γιορτές.
Ήδη η μείωση της κυκλοφορίας του χρήματος στην Ευρωζώνη με αυξημένο ήδη το κόστος του χρήματος προϊδεάζει για επιβράδυνση του πληθωρισμού φέτος.
Οι τράπεζες στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν τις κινήσεις της ΕΚΤ και οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν το ίδιο ανεβάζοντας τα επιτόκιά τους για να διατηρήσουν ικανοποιητικό επίπεδο καταθέσεων, καθώς το παράθυρο που παρείχε για δωρεάν δανεισμό και αυξημένη ρευστότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κλείνει φέτος.