Σε πολιτική που ενθαρρύνει τον τραπεζικό ανταγωνισμό για φθηνότερα δάνεια και τραπεζικές προμήθειες επενδύει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συνεχίζει τις προτροπές και παραινέσεις στις τράπεζες για δικαιότερη πολιτική τραπεζικών προμηθειών, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι διαθέτει και τη δυνατότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων για να επιτύχει το στόχο του.
Ο βασικός στόχος του ΥΠΕΘΟ, είναι το φθηνό χρήμα και υπηρεσίες που δημιουργούν καλύτερο επενδυτικό περιβάλλον για μικρές και ΜμΕ επιχειρήσεις και καλύτερη πρόσβαση για τα νοικοκυριά. Στις συναλλαγές η κυβέρνηση επιμένει στο σύστημα IRIS, ενώ έχει θέσει συγκεκριμένα όρια για τραπεζικές χρεώσεις σε μικρές συναλλαγές των επιχειρήσεων.
Η ευκολότερη πρόσβαση σε δανεισμό και τα φθηνότερα επιτόκια εκτιμάται ότι θα έρθουν από τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα και τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, ενώ ο ανταγωνισμός μπορεί να περάσει και στις τραπεζικές προμήθειες για τις οποίες το ΥΠΕΘΟ επιμένει βλέποντας ότι τα έσοδα από προμήθειες συνεχίζουν να αυξάνονται, φέτος.
Ταυτόχρονα όμως οι ελληνικές τράπεζες όπως συμβαίνει και σε όλο τον κόσμο, σε περιβάλλον ακόμα υψηλών επιτοκίων μετά από μία μόνο πρώτη μείωση από την ΕΚΤ, επιτυγχάνουν πιστωτική επέκταση ουσιαστικά χάρη στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τα προγράμματα της ΕΤΕπ. Τα έσοδα από τόκους έχουν κορυφώσει χωρίς σημαντική πιστωτική επέκταση και η λύση για την αύξηση εσόδων και κερδών προέρχεται από την αύξηση σε αμοιβές και προμήθειες.
Στην Ελλάδα οι τραπεζικές προμήθειες ήταν και παραμένουν φθηνές συγκριτικά με το εξωτερικό, αλλά η συνολική εικόνα δεν είναι συγκρίσιμη γιατί τα ελληνικά τραπεζικά περιθώρια είναι μεγάλα και η μεγάλη πλειοψηφία των καταθέσεων έχει μηδενικό κόστος για τις τράπεζες.
Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες των 4 συστημικών τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο, έφθασαν συνολικά τα 477 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τόκους τα 2,115 δισ. ευρώ. Πέρυσι στο πρώτο τρίμηνο τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ήταν αντίστοιχα, 420 εκατ. ευρώ. Ήδη οι τράπεζες γράφουν 13,8% ετήσια αύξηση από αυτή την κατηγορία εσόδων.
Συγκρίνοντας έσοδα από τόκους με προμήθειες προκύπτει ότι πέρυσι, τα έσοδα από προμήθειες αντιστοιχούσαν σε όλο το έτος σε ποσοστό 20,6% των εσόδων από τόκους, ενώ στο πρώτο τρίμηνο που τα επιτόκια δεν είχαν μειωθεί, οι προμήθειες αντιστοιχούσαν σε 21,1% των εσόδων από τόκους. Η ποσοστιαία διαφορά δεν είναι μεγάλη.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες περιλαμβάνουν σε αυτήν την κατηγορία τα έσοδα από διαχείριση περιουσιακών στοιχείων πελατών, από αγοραπωλησίες μετοχών ομολόγων, Αμοιβαίων τραπεζασφαλιστικά κλπ που η άνοδος της αγοράς ευνόησε την αύξηση των εσόδων.
Τα έσοδα από προμήθειες ανά τράπεζα φέτος στο πρώτο τρίμηνο ήταν:
- EUROBANK: 136 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 129 εκατ. ευρώ πέρυσι στο τρίμηνο
-Alpha Bank: 96,3 εκατ. ευρώ, έναντι 81,6 εκατ. ευρώ πέρυσι
-Πειραιώς: 145 εκατ. ευρώ από 122 εκατ. ευρώ, πέρυσι. Περιλαμβάνονται έσοδα από ενοίκια και μη τραπεζικές δραστηριότητες.
-Εθνική Τράπεζα: 100 εκατ. ευρώ από 87 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Αντίστοιχα τα τραπεζικά περιθώρια NIM στο πρώτο τρίμηνο ήταν:
-Εθνική Τράπεζα 3,26% (από 2,60% πέρυσι)
-Eurobank 2,87% (από 2,53%)
-Πειραιώς 2,70% (από 2,40%)
-Alpha Bank 2,30% (από 2%)