Έπειτα από σχεδόν δέκα μήνες μαζικών και άνευ προηγουμένου λαϊκών κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, οι Αλγερινοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον διάδοχό του σε μια εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται ελιγμός για την επιβίωση του καθεστώτος.
Τα περίπου 61.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν όπως ήταν προγραμματισμένο στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) σε όλη τη χώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο APS.
Το «Χιράκ», το κίνημα κατά του καθεστώτος στην Αλγερία ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου και παρόλο που πέτυχε την παραίτηση τον Απρίλιο του Μπουτεφλίκα δεν φαίνεται να ηρεμεί και έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, την οποία το καθεστώς ήθελε να πραγματοποιήσει με οποιοδήποτε κόστος παρά την κοινωνική ένταση.
Το κίνημα καταγγέλλει «την εκλογική φάρσα» και απαιτεί την εκ βάθρων αλλαγή «του συστήματος» εξουσίας που κυβερνά την Αλγερία από το 1962 οπότε κέρδισε την ανεξαρτησία της, όπως και την αποχώρηση όλων όσοι υποστήριζαν ή συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Μπουεφλίκα, που βρισκόταν στην εξουσία επί 20 χρόνια.
Οι πέντε υποψήφιοι πρόεδροι θεωρούνται όλοι παιδιά του «συστήματος» αυτού.
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η τελευταία εβδομαδιαία διαδήλωση πριν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών με τη συμμετοχή πολύ μεγάλου πλήθους.
Εξάλλου χθες Τετάρτη, λιγότερες από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Αλγέρι φωνάζοντας «Όχι στις εκλογές!».
Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), όμως τα αποτελέσματα δεν θα γίνουν αμέσως γνωστά. Στις προηγούμενες εκλογές το ποσοστό της συμμετοχής είχε ανακοινωθεί αργά το ίδιο βράδυ των εκλογών και τα αποτελέσματα την επόμενη.
Ανάλογα με το αποτέλεσμα ενδέχεται να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος.
Μεγάλη αποχή
Καθώς δεν έχουν διενεργηθεί δημοσκοπήσεις στην Αλγερία είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι από τους 24 εκατομμύρια ψηφοφόρους θα πάνε στις κάλπες, σε μια χώρα μάλιστα που το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια ήταν μικρό. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν και πάλι μεγάλο ποσοστό αποχής.
«Κανένας από τους πέντε υποψήφιους δεν μπορεί να ελπίζει να θεωρηθεί νόμιμος» από τους διαδηλωτές και οι πολίτες «θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές σε μεγάλη κλίμακα», εκτίμησε ο Άντονι Σκίνερ διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο ινστιτούτου Verisk Maplecroft.
Η προεκλογική εκστρατεία ήταν περίπλοκη για τους πέντε υποψηφίους: τον Αμπντελαζίζ Μπελάιντ, τον Άλι Μπενφλίς, τον Αμπντελκαντέρ Μπενγκρίνα, τον Αζεντίν Μιχούμπι και τον Αμπντελμαζίντ Τεμπούν, οι οποίοι συχνά έρχονταν αντιμέτωποι με εχθρικούς διαδηλωτές και δυσκολεύθηκαν να γεμίσουν τις αίθουσες όπου πραγματοποιούσαν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις.
Το «Χιράκ» τους κατηγορεί ότι υποστηρίζουν «το σύστημα» θέτοντας υποψηφιότητα και τους επικρίνουν για τη συμμετοχή τους στο καθεστώς Μπουτεφλίκα.
Οι ένοπλες δυνάμεις, που παραδοσιακά στηρίζουν το καθεστώς, έχουν αναλάβει την εξουσία μετά την παραίτηση του Μπουτεφλίκα. Έπειτα από δύο αποτυχημένες απόπειρες να οργανώσει εκλογές τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, ο στρατός στην Αλγερία κινήθηκε γρήγορα για τη διοργάνωση εκλογών προκειμένου να επιλυθεί η τρέχουσα πολιτικοκοινωνική κρίση.
Ο ισχυρός επικεφαλής του στρατού, ο υποστράτηγος Άχμεντ Γάιντ Σάλαχ ο οποίος έχει αναχθεί στον ισχυρότερο πολιτικό παίκτη στην Αλγερία μετά την παραίτηση Μπουτεφλίκα, επιμένει ότι οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν καθώς είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η νομιμότητα της κυβέρνησης και να τερματιστούν οι διαδηλώσεις.