Βρετανοί κομάντος φέρονται να εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό

Βρετανοί κομάντος φέρονται να εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό

Βρετανοί κομάντος φέρονται να έχουν εκπαιδεύσει Ουκρανούς νεοσύλλεκτους τις τελευταίες εβδομάδες επί ουκρανικού εδάφους, σύμφωνα με δημοσίευμα των «The Times».

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται πηγές από δύο τάγματα του ουκρανικού στρατού, οι οποίες ισχυρίζονται πως Ουκρανοί νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύτηκαν δύο φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες από εν ενεργεία Βρετανούς κομάντος.   

Ο λοχαγός Γιούρι Μιρονένκο, το τάγμα του οποίου βρίσκεται στο Όμπολον της Ουκρανίας δήλωσε ότι Βρετανοί στρατιωτικοί των ειδικών δυνάμεων έφτασαν στην περιοχή, καθώς οι νεοσύλλεκτοι έπρεπε να μάθουν να χρησιμοποιούν τους αντιαρματικούς πυραύλους NLAWs, οι οποίοι είχαν σταλεί από τη Βρετανία τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία.

Επίσης, ο δεύτερος διοικητής με το κωδικό όνομα «Bear», σχολίασε την καλή σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ Βρετανών και Ουκρανών στρατιωτών, καθώς όπως αναφέρει «τους κάλεσαν να επισκεφτούν τη Βρετανία μετά το τέλος του πολέμου».

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, μέχρι πρότινος, οι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν κυρίως μέσω βίντεο στο YouTube, καθώς οποιαδήποτε εκπαίδευση από δυτικές δυνάμεις επί ουκρανικού εδάφους  θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Και μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία Βρετανοί απόστρατοι, οι οποίοι βοηθούν εθελοντικά τα ουκρανικά στρατεύματα όχι όμως εν ενεργεία μέλη του Βρετανικού στρατού, όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Άλλωστε ακριβώς γι' αυτό τον λόγο και υπό τον φόβο να μην προκαλέσει μια εξοργισμένη αντίδραση από τη Μόσχα, η Βρετανία είχε αποσύρει από τον Φεβρουάριο όλους τους Βρετανούς στρατιώτες, τους οποίους είχε εγκαταστήσει στην Ουκρανία από το 2014 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Κριμαία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μέχρι τουλάχιστον αρχές Μαρτίου επέμενε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο».

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας παρόλα αυτά ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τα λεγόμενα των Ουκρανών στρατιωτικών καθώς είναι πάγια τακτική του να μην σχολιάζει ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.