Χαμηλή παραμένει η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, τρεις περίπου ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης. Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) είχε ψηφίσει το 39,4% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, έναντι 40,75% που είχε ψηφίσει την ίδια ώρα το 2017 και 48,31% το 2012.
Η εποχή εκτιμάται ότι έφτασε το 52,8%.
🗳🇫🇷 #Élections2022 l Taux de participation à 17h pour le 1er tour des élections #législatives2022 en France métropolitaine : 39,42 % pic.twitter.com/lo9Vr5Jjb1
— Ministère de l'Intérieur 🇫🇷🇪🇺 (@Interieur_Gouv) June 12, 2022
Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 ώρα Γαλλίας (21:00 ώρα Ελλάδας). Τα μέσα ενημέρωσης έχουν το δικαίωμα να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης. Αποτελέσματα που θα εκτιμηθούν επί τη βάσει των ήδη καταμετρημένων ψηφοδελτίων στα εκλογικά τμήματα που κλείνουν νωρίτερα και τα οποία λίγο πολύ θεωρούνται αξιόπιστα. Αντιθέτως, οι προβλέψεις για τις έδρες που θα έχει το κάθε κόμμα την επόμενη Κυριακή που θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες αφού θα βασιστούν σε δημοσκοπικές έρευνες που πραγματοποιούνται σήμερα έξω από τα εκλογικά τμήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών είναι η μικρότερη της τελευταίας 20ετίας. Στις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Γαλλίας) η συμμετοχή έφτανε στο 18,43%, όταν την ίδια ώρα στις βουλευτικές εκλογές του 2017 ήταν στο 19,24%, το 2012 στο 21,06%, το 2007 στο 22,56% και το 2002 στο 19,7%.
Τα αντίστοιχα ποσοστά στις 17:00 το απόγευμα ήταν: 2022 39,42%, 2017 48,31%, 2012 49,28% και 2007 49,28% και 2002 50,51%.
Ως το μεσημέρι είχαν ψηφίσει οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί όπως και η πρωθυπουργός της χώρας Ελισάβετ Μπορν, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε στο Τουκέ.
Περίπου 48,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, ο δεύτερος γύρος της οποίας είναι προγραμματισμένος για την επόμενη Κυριακή 19 Ιουνίου. Και όλα αυτά δύο μήνες έπειτα από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Απριλίου, όταν και ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε της Μαρίν Λεπέν και κέρδισε τη δεύτερη θητεία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Συνολικά 6.293 υποψήφιοι βουλευτές θα διεκδικήσουν την ψήφο των συμπατριωτών τους, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται περί τις 20:00 ώρα Γαλλίας (21:00 ώρα Ελλάδας).
Για να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος από τον πρώτο γύρο, θα πρέπει να καταφέρει να εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων. Θα πρέπει όμως, οι ψήφοι που εξασφάλισε να αντιστοιχούν και στο τουλάχιστον 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογική του περιφέρεια.
Σημειώνεται ότι η εκλογή βουλευτών από τον πρώτο γύρο δεν είναι κάτι το σύνηθες στη Γαλλία.
Επίσης, όσοι εκ των υποψηφίων καταφέρουν στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσουν τουλάχιστον 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην περιφέρειά τους περνούν στον δεύτερο γύρο.
Σε επίπεδο κομμάτων ή κομματικών σχηματισμών για να μπορέσει μια παράταξη να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση απαιτούνται τουλάχιστον 289 έδρες σε σύνολο 577.
Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι και οι υπόλοιποι υποψήφιοι
Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής συγκρούουνται δύο μεγάλοι κομματικοί συνασπισμοί. Ο ένας με βάση το κεντρώο κόμμα που ίδρυσε ο πρόεδρος Μακρόν και ο έτερος υπό τον ηγέτη της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν αντίστοιχα, ενώ την ψήφο των συμπολιτών τους διεκδικούν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (το κόμμα που ίδρυσε ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, με τη Μαρίν Λεπέν να είναι υποψήφια βουλευτής) και οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί.
O κεντρώος συνασπισμός Enseble (Μαζί) αποτελείται από το La Republique En Marche (Η Δημοκρατία Προχωρά Μπροστά) με αρχηγό τον Ρισάρντ Φεράντ και διαθέτει έδρες στην Εθνοσυνέλευση και τα μικρότερα κεντρώα κόμματα Mouvement Democrate (Δημοκρατική Κίνηση), Horizons (Ορίζοντες), Agir (Δράση), TDP (Περιφέρειες της Προόδου), Parti Radical (Ριζοσπαστικό Κόμμα), En Commun (Από κοινού), Progressive Federation (Προοδευτική Ομοσπονδία).
Τα κόμματα της Αριστεράς κατεβαίνουν σε κοινό μέτωπο το NUPES, που απαρτίζεται μεταξύ άλλων από: La France Insoumise (Η Γαλλία ανυπότακτη), Parti de Gauche (Κόμμα της Αριστεράς), Ensemble - Mouvement pour une Alternative de Gauche, Ecologiste et Solidaire (Μαζί - Κίνημα για μια Εναλλακτική της Αριστεράς, της Οικολογίας και της Αλληλεγγύης), το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το EELV (Πράσινοι) και άλλα μικρότερα αριστερά και κεντρωαριστερά κόμματα. Στην παρούσα Εθνοσυνέλευση η Αριστερά καταλαμβάνει 68 έδρες.