Η Κομισιόν πρότεινε αλλαγές στο σχεδιαζόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε μια προσπάθεια να «κερδίσει» τα κράτη που εγείρουν ενστάσεις, αναφέρουν στο Reuters τρεις πηγές της ΕΕ.
Η τροποποιημένη πρόταση, την οποία οι απεσταλμένοι της ΕΕ συζήτησαν σε νέα συνάντηση το πρωί της Παρασκευής, περιλαμβάνει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία να προσαρμοστούν στο εμπάργκο και να βοηθήσουν στην αναβάθμιση της δικής τους πετρελαϊκής υποδομής, ανέφεραν οι πηγές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τροποποιημένη πρόταση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να μπορούν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία μέχρι τον Ιούνιο του 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν λαμβάνει πετρέλαιο μέσω αγωγού από τη νότια Ευρώπη, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Η Βουλγαρία είχε επίσης ζητήσει εξαιρέσεις, αλλά δεν της προσφέρθηκαν παραχωρήσεις σχετικά με τις προθεσμίες, είπε ένας αξιωματούχος, «επειδή δεν έχουν πραγματικό νόημα». Οι άλλες τρεις χώρες στις οποίες παραχωρήθηκαν περισσότερα περιθώρια «έχουν ένα αντικειμενικό πρόβλημα», πρόσθεσε ο ανώνυμοςαξιωματούχος.
Μία από τις πηγές είπε ότι οι παρατάσεις υπολογίστηκαν με βάση τους πιθανούς χρόνους κατασκευής για αναβαθμίσεις αγωγών. Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ουγγαρία και η Σλοβακία αντιπροσώπευαν μόνο το 6% των εισαγωγών πετρελαίου της ΕΕ από τη Ρωσία και οι εξαιρέσεις δεν θα άλλαζαν τον αντίκτυπο της απαγόρευσης στη ρωσική οικονομία.
Διπλωμάτες είπαν ότι οι συνομιλίες ήταν περίπλοκες και δεν ήταν σαφές εάν η νέα πρόταση θα λάβει την υποστήριξη και των 27 κρατών της ΕΕ, κάτι που απαιτείται για να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση του πετρελαίου.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα της Επιτροπής που ανακοίνωσε την Τετάρτη η πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τη σταδιακή κατάργηση των προμηθειών ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του 2022, με την πρόεδρο της Κομισιόν να δεσμεύεται να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
«Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε στις δηλώσεις της την Τετάρτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο» κατέληξε.
Ο Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Σαββατοκύριακο.
Οι τροποποιήσεις στα ναυτιλιακά
Πλην της παράτασης στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, η τροποποιημένη πρόταση της Κομισιόν κάνει λόγο επίσης και για μια μεταβατική περίοδο τριών μηνών πριν από την απαγόρευση των ναυτιλιακών υπηρεσιών της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, αντί του ενός μήνα όπως προέβλεπε αρχικά το πλάνο, πρόσθεσε μια πηγή.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, οι εταιρείες της ΕΕ θα έπρεπε να σταματήσουν να προσφέρουν υπηρεσίες ναυτιλίας, μεσιτείας, ασφάλισης και χρηματοδότησης για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως σε ένα μήνα.
Η πρόταση για την παράταση της μεταβατικής περιόδου πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της ΕΕ απαντά στις ανησυχίες που εκφράσθηκαν από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο για τις επιπτώσεις του μέτρου στις ναυτιλιακές τους εταιρείες, δήλωσε o ίδιος αξιωματούχος στο Reuters.
Όρμπαν: Δεν στηρίζουμε τις κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο
Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές αργού πετρελαίου, δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο State Radio την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, είπε πως η πρόταση της Κομισιόν θα ισοδυναμούσε με μια «ατομική βόμβα» στην ουγγρική οικονομία, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί αν δει μια νέα πρόταση που θα ανταποκρίνεται στα ουγγρικά συμφέροντα.
Την ίδια στιγμή, η αυστριακή υπουργός Οικονομίας Μαργκαρέτε Σράμπεκ προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μιας ενδεχόμενης επιβολής εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για την «κόκκινη γραμμή» της χώρας της, της οποίας η εξάρτηση φθάνει το 80%.