Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου στη Βρετανία

Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου στη Βρετανία

Στις 12 Δεκεμβρίου θα προσέλθουν τελικά οι Βρετανοί στις κάλπες, αφού υπερίσχυσε τελικά η αρχική πρόταση της κυβέρνησης, αντί αυτής της αντιπολίτευσης για εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές απέρριψαν με 315 ψήφους την πρόταση του Τζέρεμι Κόρμπιν για εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου, έναντι 295 βουλευτών που ψήφισαν υπέρ. Στη συνέχεια ενέκριναν και τυπικά την ημερομηνία που είχε προτείνει ο Μπ. Τζόνσον, με 438 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 20 κατά.

Λίγο νωρίτερα το κοινοβούλιο είχε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία σε δεύτερη ανάγνωση την πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Δεκέμβριο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, επέμενε, παρά την τρίτη ήττα του μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα στο αίτημα αυτό, φέρνοντας σήμερα νέο νομοσχέδιο το οποίο απαιτούσε απλή πλειοψηφία για τη διεξαγωγή εκλογών μετά τη χθεσινή απόρριψη του αιτήματος του. Τη Δευτέρα, 299 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, όμως ο πρωθυπουργός χρειαζόταν τουλάχιστον 434 θετικές ψήφους (τα δύο τρίτα της Βουλής).

Το «πράσινο φως» έδωσε ουσιαστικά ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος απευθυνόμενος στην ομάδα των κορυφαίων πολιτικών συμβούλων του νωρίτερα, τόνισε η προϋπόθεση που έθετε το κόμμα για να υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εκπληρώθηκε.

Εξάλλου, σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε και επίσημα την αναβολή του Brexit μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020. «Οι 27 της ΕΕ ενέκριναν επισήμως την παράταση. Μπορεί να είναι η τελευταία. Σας παρακαλούμε, χρησιμοποιείστε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον χρόνο» έγραψε στο Twitter.

Ο Τουσκ, ο οποίος αποχωρεί στα τέλη Νοεμβρίου από το αξίωμά του, μετά από πενταετή θητεία, ουδέποτε έκρυψε ότι επιθυμούσε να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ.«Θέλω επίσης να σας πω αντίο, καθώς η αποστολή μου εδώ φτάνει στο τέλος της. Θα προσεύχομαι για εσάς» πρόσθεσε απευθυνόμενος στους «φίλους Βρετανούς».