Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε, για μια ακόμα φορά, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εκτοξεύοντας απειλές κατά της Ελλάδας εάν η Αθήνα αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε: «Μην κάνουν το λάθος. Να μην νομίζουν ότι τώρα είναι η ώρα για επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Και άλλοι έκαναν αυτόν τον μοιραίο υπολογισμό και οργανώσαμε την Επιχείρηση "Ασπίδα του Ευφράτη". Μην μας δοκιμάζουν. Η Ελλάδα να κάτσει εκεί που κάθεται, να μην μπαίνει σε περιπέτειες. Κάνατε τα 6 μίλια, μείνετε εκεί που είστε. Μακάρι οι δύο πλευρές να επωφεληθούν από τον πλούτο και να ζήσουν εν ειρήνη».
Παράλληλα, κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα για «προκλήσεις», ενώ κάλεσε και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην στηρίζουν την ελληνική πλευρά και «να είναι αντικειμενικές».
«Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών με ειρηνικές μεθόδους και διάλογο. Παρότι η επέκταση της Ελλάδας μέσα από την Ιστορία είναι προφανής, η Τουρκία περιγράφεται ως επεκτατική. Παρά τις προκλήσεις, εμείς λέμε "ας μιλήσουμε". Η τέταρτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία. Έχουμε προχωρήσει σε ανοιχτή πρόσκληση, τους λέμε "σας περιμένουμε". Είμαστε σύμμαχοι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Όμως αυτοί κάνουν συμφωνίες με άλλες χώρες. Πραγματοποιώντας άλλες συμμαχίες που κυνηγούν διάφορα όνειρα αδυνατίζει το ΝΑΤΟ. Γιατί να γίνονται αυτές οι συμμαχίες όταν υπάρχει το ΝΑΤΟ; Επίσης, υπάρχει το θέμα των εξοπλισμών. Εναντίον ποιου εξοπλίζονται;», υποστήριξε.
Αναφερόμενος στο Καστελόριζο, σχολίασε πως πρόκειται για «ένα νησί 10 τετρ. χιλιομέτρων, απέχει 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, ενώ 1.950 μέτρα από την Τουρκία. Για το νησί αυτό διεκδικεί θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.μ. Στην Ακαδημία μας η κανονική κολύμβηση είναι 2.000 μέτρα. Χρησιμοποιήσαμε αυτή την έκφραση για να δείξουμε πόσο κοντινή είναι η απόσταση. Εκφράσαμε μια πραγματικότητα».
Νωρίτερα, μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης για τον μειονοτικό βουλευτή Αχμέτ Σαντίκ, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει την εικόνα της χώρας-θύματος διαστρεβλώνοντας κάθε είδους δεδομένα και ντυμένη με προβιά αρνιού για να καλύψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες, όπως είπε.
Ενώ επανέλαβε το αφήγημα της Άγκυρας ότι η χώρα μας παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης σε 16 νησιά του Αιγαίου.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει την εικόνα της χώρας θύματος διαστρεβλώνοντας κάθε είδους δεδομένα και ντυμένη με προβιά αρνιού για να καλύψει τις παράνομες και επιθετικές της ενέργειες, καταφεύγοντας στην ΕΕ ώστε να δημιουργήσει μια συμμαχία μέσα σε μια συμμαχία δημιουργώντας μια τεχνητή απειλή για να μετατρέψει τα προβλήματά της με την Τουρκία, σε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ, Τουρκίας - ΗΠΑ και Τουρκίας - ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ενεργεί ενάντια στο διεθνές δίκαιο, τη λογική και τις σχέσεις καλής γειτονίας, Δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί με λογική ή τον νόμο ότι έχει εναέριο χώρο 10 μιλίων. Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρακτική στην ιστορία», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
Επανέλαβε, δε, ότι η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αποστρατικοποίσης τουλάχιστον 16 από τα 23 όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης, και πρόσθεσε: «Επιπλέον, με την συμπερίληψη αυτών των νησιών σε διάφορες ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών, προσπαθεί να τις εξαπατήσει, διεκδικεί κυριαρχία στα νησιά, τις νησίδες και τους βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με Συνθήκες, και μάλιστα βάζει κάποια από αυτά τα νησιά προς πώληση».
Κατηγόρησε, μάλιστα, την Ελλάδα για επεκτατισμό καθώς σύμφωνα με τον ίδιο το ελληνικό κράτος ιδρύθηκε το 1832 με έκταση 47 χιλιάδες 517 τετραγωνικά χιλιόμετρα και σήμερα έχει σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερη έκταση μετά 7 στάδια επέκτασης.