Εκτεταμένα είναι τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για τη επίσκεψη της πρόεδρου της Κομισιόν στην Ελλάδα και τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφερόμενα τόσο στο «τεράστιο πακέτο» ύψους 30,5 δισ ευρώ που θα δοθούν στη χώρα μας, όσο και για τους σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη να διοχετευθούν σε αναπτυξιακά έργα, κυρίως στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση.
Σε ρεπορτάζ το Reuters αναφέρεται στην έγκριση του εθνικού σχεδίου της Ελλάδας, αξίας 30,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (36,5 δισεκατομμύρια δολάρια), για να ανακάμψει από την πανδημία και να κάνει την οικονομία πιο πράσινη και πιο ψηφιακή, σημειώνοντας ότι αναμένεται να λάβει 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε φτηνά δάνεια τα επόμενα χρόνια, που αντιστοιχούν περίπου στο 16% της εθνικής της παραγωγής. Η Αθήνα επιδιώκει να πετύχει ανάπτυξη 7% τα επόμενα έξι χρόνια.
Στην έγκριση του προγράμματος, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να δημιουργήσει μια πιο πράσινη και πιο ψηφιακή οικονομία, σημειώνει και μεταφέρει τη δήλωση φον ντε Λάιεν πως «το πρόγραμμα θα βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον».
«Η ΕΕ εγκρίνει το πλάνο της Ελλάδας 30,5 δισ. ευρώ» γράφει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, το σχέδιο της Αθήνας πραγματεύεται αποτελεσματικά το σύνολο ή ένα σημαντικό υποσύνολο οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που περιγράφονται σεις συστάσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Όπως σημειώνει άμεσα αναμένεται η εκταμίευση 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ως προκαταβολή, δηλαδή το 13% του συνολικού ποσού που θα δοθεί στη χώρα, ενώ η Κομισιόν θα προχωρήσει στην έγκριση περαιτέρω εκταμιεύσεων βάσει της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των στόχων που περιγράφονται στην απόφαση του Συμβουλίου.
Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων σημειώνει ότι η χρηματοδότηση παρέχει «ζωτικής σημασίας ανακούφιση για το μέλος της ευρωζώνης, του οποίου η οικονομία έχει δεχθεί αναταράξεις» και παραθέτει τις δηλώσεις της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.
«Είμαι ευτυχής που ανακοινώνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στο Ελλάδα 2.0», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, δίπλα από την πρωθυπουργό, με την ίδια να επισημαίνει ότι η έγκριση δόθηκε μετά από εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των σχεδίων από αρμόδια επιτροπή.
Παράλληλα καταγράφει και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που αναφέρει ότι «το πρόγραμμα αποτελείται από 175 κρίσιμα σχέδια σε τέσσερις τομείς: περιβάλλον, ψηφιακή μεταρρύθμιση, απασχόληση και ιδιωτικές επενδύσεις», χαρακτηρίζοντας ως «πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη».
Και ο γαλλικός Τύπος κάνει ιδιαίτερες αναφορές με τη Le Monde να τονίζει ότι «η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη από την ΕΕ» και να προσθέτει ότι
η Ελλάδα θα μετριάσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.