Η Μόσχα επιβάλλει από σήμερα 1η Μαΐου το ρωσικό ρούβλι ως επίσημο νόμισμα στις κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, όπως είναι η Χερσώνα, η Μελιτόπολη και το Μπερντιάνσκ.
Σημειώνεται ότι το ρωσικό ρούβλι αποτελεί από το 2014 το επίσημο νόμισμα στην Κριμαία και στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
«Από την 1η Μαΐου θα περάσουμε στη ζώνη του ρουβλίου», είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη, ο Κίριλ Στρεμούσοφ, αναπληρωτής του επικεφαλής της ρωσικής τοπικής διοίκησης, η οποία εγκαθιδρύθηκε από τότε που οι δυνάμεις της Μόσχας έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή αυτή στην αρχή της εισβολής τους στην Ουκρανία.
Η πλήρης μετάβαση στο ρωσικό ρούβλι θα απαιτήσει έως και τέσσερις μήνες, κατά τους οποίους θα κυκλοφορεί μαζί με το επίσημο ουκρανικό νόμισμα, την γρίβνα, πρόσθεσε το πρακτορείο RIA Νovosti, επικαλούμενο τις δηλώσεις του Στρεμούσοφ.
«Μετά θα περάσουμε ολοκληρωτικά σε διακανονισμούς σε ρούβλια», σημείωσε o ίδιος.
«Από την κατάληψη της Χερσώνας στις αρχές Μαρτίου, η Ρωσία επεδίωξε να νομιμοποιήσει τον έλεγχο της πόλης, αλλά και τις γύρω περιοχές, μέσω της εγκατάστασης μιας φιλορωσικής διοίκησης», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 01 May 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) May 1, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/BmT3CLuyu7
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/IfyhPJ4hF3
Πάντως, ο Ουκρανός δήμαρχος της Χερσώνας, Ίχορ Κολικάιεφ, ο οποίος έχει ανατραπεί από τότε που η πόλη του κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς το μοναδικό τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί στην περιοχή είναι ουκρανικό και όχι ρωσικό.
Παρότι η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή εδώ και 60 ημέρες, οι κάτοικοί της αναζητούν τρόπους για να αψηφήσουν τις ρωσικές δυνάμεις, όπως το να ανταλλάζουν ρούβλια με το νόμισμα της Ουκρανίας, την γρίβνα.