Του Γιάννη Μαντζίκου
Παρότι η ανακοίνωση της παραίτησης του Έβο Μοράλες του επί 14 χρόνια προέδρου της Βολιβίας χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από το σύνολο σχεδόν του δυτικού κόσμου, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ηγέτη των Εργατικών στη Βρετανία, οι σοσιαλιστές της Λατινικής Αμερικής, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είδαν ως αρνητικές τις εξελίξεις. Κυρίως όμως η Ρωσία του Βλαντιμιρ Πούτιν.
Το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών παρενέβη μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Έβο Μοράλες και έκανε λόγο για «σενάρια πραξικοπήματος» καταγγέλλοντας και την αντιπολιτευση στη Βολιβία. Αναμενόμενη η εξέλιξη αυτή δεδομένου ότι η Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν ασχολούνται με ιδιαίτερο ζήλο με την Λατινική Αμερική, αν και η με τον Έβο Μοράλες βρισκόταν πάντα σχεδόν στη σκιά αυτής με το καθεστώς της Βενεζουέλας και τον Νικολάς Μαδούρο.
Μόλις τον περασμένο Ιούλιο ο Μοράλες βρέθηκε στη Μόσχα όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη και τιμές από τον Ρώσο ομόλογο του. Εκεί του απονεμήθηκε τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο RUDN (Russian Peoples' Friendship University). Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση αυτή, ήταν και ο πρόεδρος της κρατικής Rosatom, Αλεξέι Λιχτσάεφ, εταιρεία η οποία έχει συμβόλαιο ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ελ Άλτο της Βολιβίας και συμμετοχή στο Σινοβολιβιανό project εξόρυξης λιθίου μέσω της AG Uranium One. Πέραν αυτών, η εταιρεία ενέργειας Gazprom βρίσκεται τουλάχιστον από το 2010 στη Βολιβία, όπως και η Rostec (εταιρεία που πουλά ελικόπτερα στη Βενεζουέλα).
Παράλληλα όμως, η Rosatom όπως και οι περισσότερες κρατικές εταιρείες της Ρωσίας εμπλέκεται και στην πολιτική της Μόσχας. Αρκεί να σημειωθεί ότι, ο πρώην επικεφαλής της Σεργκέι Κιριγένκο είναι πια στο επιτελείο του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.
Ο Κιριγένκο σύμφωνα με την ερευνητική ιστοσελίδα The Project (την οποία επικαλείται και το Bloomberg) ήταν υπεύθυνος της αποστολής εξειδικευμένων «πολιτικών» συμβούλων από τη Ρωσία στη Βολιβία ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου. Οι δέκα το σύνολο Ρώσοι ειδικοί έχουν εργαστεί στις περιφερειακές εκλογές της χώρας, μεταξύ άλλων και στην εκλογή του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντερ Μπεγκλοφ.
Η πρώτη ομάδα έφτασε στη πρωτεύουσα της χώρας Λα Παζ από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ η δεύτερη στις αρχές Σεπτεμβρίου. Όταν μάλιστα ξέσπασαν οι πυρκαγιές στη χώρα, o Mοράλες εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση ντυμένος με στολή πυροσβέστη να σβήνει φωτιές μετά από παρότρυνση των Ρώσων συμβούλων του.Ένας εξ΄αυτών, πάντα με βάση την παραπάνω πηγή, ανέβαζε συνεχώς φωτογραφίες από εξωτικά μέρη της Βολιβίας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Κανείς πάντως δεν απάντησε στις κλήσεις της ερευνητικής ιστοσελίδας για τον λόγο που βρίσκονταν τόσους μήνες στην άλλη άκρη του κόσμου.
Με φόντο τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίο που κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Έβο Μοράλες μπορεί να αναζητούσε άσυλο στη Μόσχα, κάτι που το Κρεμλίνο αρνήθηκε με τον πρώην πρόεδρος της Βολιβίας να βρίσκει άσυλο στο Μεξικό. Πάντως σε κάθε περίπτωση υπάρχει και μια ανοιχτή πρόταση από την διευθύντρια σύνταξης του ρωσικού κρατικού, διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου Russia Today, η οποία του πρόσφερε θέση τηλέ- σχολιαστή...