Ο κορυφαίος Ιρανός πυρηνικός φυσικός και αρχιτέκτονας του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, Μοχσέν Φαχριζάντεχ δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, με κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας να κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση.
Το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, που ελέγχεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης μετέδωσε ότι η επίθεση συνέβη στο Αμπσαρντ, μια μικρή πόλη ακριβώς ανατολικά της πρωτεύουσας, την Τεχεράνη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες ακούστηκε μια έκρηξη και στη συνέχεια ένα πυροβόλο όπλο.
Iranian Nuclear Scientist Assassinated by Terrorists Near Tehranhttps://t.co/BbImZl2kOA pic.twitter.com/G876T1dy5a
— Fars News Agency (@EnglishFars) November 27, 2020
Σε δηλώσεις του, πάντως, στο Iran Press, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε τη δολοφονία. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν πως ένα αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά από αυτό στο οποίο βρισκόταν ο επιστήμονας, πριν ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών.
"Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον επαναφέρει στη ζωή και πριν από λίγα λεπτά, αυτός ο διευθυντής και επιστήμονας έφθασε στο υψηλό στάτους του μαρτυρικού θανάτου έπειτα από χρόνια προσπαθειών και αγώνα", αναφέρει ανακοίνωση των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ.
"Η δολοφονία πυρηνικών επιστημόνων είναι η πιο βίαιη πράξη για να μας εμποδίσει να φτάσουμε στη σύγχρονη επιστήμη", έγραψε ο Χοσειν Σαλαμι επικεφαλής της οργάνωσης Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν
Ο Χοσειν Ντεγκχαν σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν και προεδρικός υποψήφιος στις εκλογές του 2021 στο Ιράν, εξέδωσε προειδοποίηση στο Twitter.
"Τις τελευταίες μέρες της πολιτικής ζωής του συμμάχου τους, οι Σιωνιστές επιδιώκουν να εντείνουν και να αυξήσουν την πίεση στο Ιράν για να πραγματοποιήσει έναν πλήρη πόλεμο", έγραψε ο Ντεχάν, αναφερόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Φαχριζαντέχ έχει χαρακτηριστεί ως "ισοδύναμος' με τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος στρατιωτικός διοικητής της χώρας.
Ο επιστήμονας φέρεται να ασκούσε επιρροή σε αξιωματούχους υψηλού επιπέδου, ενώ σύμφωνα με την The Jerusalem Post, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν έγραψε στο Twitter ότι το Ιράν θα εκδικηθεί τη δολοφονία του επιστήμονα, όπως έκανε στο παρελθόν.
Το 2018, ο Φαχριζαντέχ ορίστηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ως διευθυντής του συνολικού πυρηνικού σχεδιασμού του Ιράν. Μάλιστα, λέγεται ότι πρόσθεσε... "θυμηθείτε αυτό το όνομα, Φακριζαντεχ".
Έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν προηγουμένως αναγνωρίσει τον Φακριζαντεχ ως "πρόσωπο που συμμετέχει σε δραστηριότητες πυρηνικών ή βαλλιστικών πυραύλων".
Το 2015, οι New York Times τον συνέκριναν με τον Τζ. Ρομπέρτ Οπενχάιμερ, τον φυσικό που ήταν υπεύθυνος για το "Πρότζεκτ Μανχάταν" που κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου παρήγαγε τα πρώτα ατομικά όπλα.