«Καμπανάκι» επιστημόνων κατά της πρόωρης άρσης των μέτρων
Βρετανία

«Καμπανάκι» επιστημόνων κατά της πρόωρης άρσης των μέτρων

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες στη Βρετανία απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση Τζόνσον να επισπεύσει τους εμβολιασμούς επιταχύνοντας τη χορήγηση της δεύτερης δόσης των εμβολίων για την Covid-19 και να καθυστερήσει τη χαλάρωση των περιορισμών στις 21 Ιουνίου προκείμενου να αντιμετωπιστεί η διασπορά των κρουσμάτων και ιδίως η ινδική μετάλλαξη.

Τα δεδομένα έχουν δείξει ότι η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, γνωστή ως B.1.617.2, συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Αγγλία και θεωρείται ότι οδηγεί σε αύξηση των περιπτώσεων. Πιστεύεται ότι είναι και τα δύο πιο μεταδοτικά από την παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, η οποία είχε προηγουμένως κυριαρχήσει, και κάπως πιο ανθεκτική στα εμβόλια Covid, ιδιαίτερα μετά από μία δόση.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει ορισμένους επιστήμονες να προειδοποιήσουν ότι η χώρα βρίσκεται στα αρχικά στάδια ενός τρίτου κύματος, το οποίο, παρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, καλώντας να επαναξιολογηθεί η άρση των μέτρων που είναι προγραμματισμένη σε τρεις εβδομάδες.

Η Βρετανική Ιατρική Ένωση κάλεσε τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να τιμήσει τη δέσμευσή του να άρει μέτρα που βασίζονται σε «δεδομένα, όχι ημερομηνίες» και είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να δίνει το πράσινο φως για να προχωρήσει στο τέταρτο στάδιο του χάρτη πορείας «καθώς τα πιο πρόσφατα δεδομένα μπορούν να εξεταστούν επιστημονικά».

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου του BMA, Δρ Τσαντ Ναγκπόλ, ο οποίος προειδοποίησε ότι ένα «πρόωρο» τέλος όλων των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει σε κύμα λοιμώξεων που «θα υπονόμευαν την υπηρεσία υγείας μας» και θα αναιρούσε όλη την πρόοδο. «Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», είπε.

Ο μικροβιολόγος καθηγητής του Κέμπριτζ Ράβι Γκούπτα και μέλος της συμβουλευτικής της κυβέρνησης υποεπιτροπής Nervtag είπε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι «εκθετική» και εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ενός τρίτου κύματος.  Προειδοποίησε ότι η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος δημιουργεί τον κίνδυνο να αποκτήσουν οι πολίτες μία «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» και τάχθηκε υπέρ της καθυστέρησης της πλήρους άρσης των μέτρων κατά τέσσερις εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, πλέον συζητείται πιο ανοιχτά η ανησυχία ορισμένων επιστημόνων περί «αποτυχίας των εμβολίων», ότι δηλαδή για την καλύτερη δυνατή προστασία κατά της ινδικής μετάλλαξης απαιτούνται δύο δόσεις και πως ακόμα και τότε δεν εξασφαλίζεται 100% προστασία, μια επισήμανση κάνει σε άρθρο του στην Daily Telegraph το μέλος της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης καθηγητής Ρόμπερτ Ριντ.

Προς την επίσημη ανακοίνωση που αναμένεται στις 14 Ιουνίου σχετικά με το τι θα συμβεί την επόμενη Δευτέρα 21/6, ζητήθηκε από κυβερνητικούς επιστήμονες της ομάδας για την πανδημία να μοντελοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο η παραλλαγή της Ινδίας και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα κρούσματα εάν αρθούν οι περιορισμοί.