Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της παγκόσμιας πανδημίας έκρουσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιώντας ότι η ταυτόχρονη εξάπλωση των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον θα προκαλέσει «τσουνάμι κρουσμάτων». «Είναι πλέον δίδυμες απειλές που αυξάνουν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, οδηγώντας σε κορύφωση νοσηλειών και θανάτων», είπε ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός, καθώς μόνο την προηγούμενη εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε κατά 11% στον πλανήτη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μεταδίδεται ταυτόχρονα με την παραλλαγή Δέλτα, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να αυξηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού και οι πλουσιότερες χώρες να μοιράσουν ταχύτερα και δικαιότερα εμβόλια προς τις φτωχότερες χώρες.
Ήδη, τα ποσοστά μόλυνσης αυξάνονται σε πολλά μέρη του κόσμου, τροφοδοτούμενα από την εξάπλωση της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον. Σχεδόν 900.000 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο μεταξύ 22 και 28 Δεκεμβρίου, με δεκάδες χώρες να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και πολλών χωρών στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 1,44 εκατομμύρια, αποτέλεσμα της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Johns Hopkins και της υπηρεσίας Our World in Data.
Ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους γνωστοποίησε ότι στόχος του ΠΟΥ είναι να επιτευχθεί ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης σε κάθε χώρα τουλάχιστον στο 70% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα του 2022, ώστε να τερματιστεί η οξεία, όπως ανέφερε, φάση της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει και εκστρατεία ενημέρωσης.
«Καλώ τους ηγέτες εύπορων χωρών και παραγωγών εμβολίων να διδαχθούν από τη διασπορά των μεταλλάξεων Άλφα, Βήτα, Γάμα, Δέλτα και Όμικρον και να συνεργαστούν για να φτάσουν την κάλυψη του 70% εμβολιασμού στην παγκόσμια κοινότητα», είπε.
Προειδοποίησε επίσης ότι «όσο περισσότερο διαρκεί η οξεία φάση της πανδημίας COVID-19, τόσο περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν νέες παραλλαγές όπως η Όμικρον» και πρόσθεσε ότι «είναι πιθανό οι νέες παραλλαγές να αποφύγουν τα αντίμετρά μας και να γίνουν πλήρως ανθεκτικές στα τρέχοντα εμβόλια ή σε παλαιότερες λοιμώξεις, απαιτώντας προσαρμογές εμβολίων».
Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί
Η οξεία φάση της πανδημίας της Covid-19 ενδέχεται να τελειώσει το 2022, όμως ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί, προειδοποίησε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, που γίνεται διαδικτυακά από τη Γενεύη, ο Ράιαν είπε επίσης ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για τη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο αφού εξαπλωθεί ευρέως η παραλλαγή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη επέτειο από τη στιγμή που η Κίνα ειδοποίησε τον ΠΟΥ για 27 περιπτώσεις «ιογενούς πνευμονίας» άγνωστης προέλευσης στην πόλη Γουχάν, αναφέρει το Reuters προσθέτοντας πως σύμφωνα με καταμέτρησή του περισσότεροι από 281 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έκτοτε αναφερθεί ότι έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό παγκοσμίως και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια έχουν πεθάνει.
Η Όμικρον βρίσκεται πίσω από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του ενημέρωση για τον COVID, έχοντας ξεπεράσει την παραλλαγή Δέλτα που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη σε πολλά έθνη, συμπεριλαμβανομένου των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Η ενημέρωση ήρθε αφού αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο ανέφεραν ρεκόρ ημερήσιων στοιχείων μόλυνσης τις τελευταίες ημέρες.