Στην Τουρκία μεταβαίνει αιφνιδιαστικά αύριο ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιεζ Αλ Σάρατζ, για επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και ενώ την ίδια στιγμή η Αγκυρα κλιμακώνει την ρητορική και τις κινήσεις της στην βάση του Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου.
Χαρακτηριστική είναι η σημερινή αναφορά του υπ. Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι “τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, παρά μόνο χωρικά ύδατα τα οποία φτάνουν στα 6 ναυτικά μίλια”. Η δήλωση έρχεται ως απάντηση στις ΗΠΑ που χθες έστειλαν το δικό τους αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, και ενώ επίκειται η χορήγηση στην κρατική τουρκική εταιρεία TPAO αδειών για έρευνες υδρογονανθράκων σε 24 οικόπεδα με βάση το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, στην ατζέντα Ερντογάν - Σάρατζ θα είναι η στήριξη που προσφέρει η Τουρκία στην κυβέρνηση της Τρίπολης ενάντια στον στρατάρχη Χαφτάρ, καθώς και οι «εργασίες» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Canli24, ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Λιβύη σημειώνοντας πως «ο Χαφτάρ δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο», ενώ για το τουρκολιβυκό Μνημόνιο επισήμανε πως «ενεργούμε νόμιμα στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν ισχύουν όσα λέγονται πως δεν υπάρχει deal για την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο».
Στην ίδια συνέντευξή ο Τούρκος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε με χάρτη που έδειχνε τις περιοχές στην ανατολική Μεσόγειο για τις οποίες η Άγκυρα σχεδιάζει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις ακόμα και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu): Bize akıl verebilecek en son ülke Yunanistan'dır. Avrupa'da camisi olmayan tek başkent Atina'dır pic.twitter.com/Zd0fkDV7XW
— F5Haber 🇹🇷 (@f5haber) June 3, 2020
Αναφορά έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και στην Αγία Σοφία, κάνοντας λόγο για αναίδεια της Ελλάδας να μιλάει για το συγκεκριμένο θέμα. «Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε μέσα στη χώρα μας και στις περιουσίες μας», τόνισε λέγοντας ότι η «Αγία Σοφία είναι στην τουρκική επικράτεια, την κατακτήσαμε», προσθέτοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση η Ελλάδα να ασχολείται με το τι κάνουμε στην επικράτειά μας».
«Η τελευταία χώρα που μπορεί να μας κάνει μαθήματα είναι η Ελλάδα. Η μόνη χώρα χωρίς τζαμί στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα. Με τη δικαιολογία του κορωνοϊού, ήθελαν να σιωπήσουν την προσευχή στη Δυτική Θράκη και αμέσως ενεργήσαμε», πρόσθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ..
#BREAKING Ayasofya (Hagia Sophia) in Istanbul 'property of Republic of Turkey', says Turkish top diplomat, adding 'it was conquered'
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) June 3, 2020
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη και το τουρκολυβικό Μνημόνιο, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως «ο Χαφτάρ δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο. Ενεργούμε νόμιμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν ισχύουν όσα λέγονται πως δεν υπάρχει deal για την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σημειώνεται πως τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως αύριο φτάνει στην Τουρκία ο Φαγιεζ Αλ Σαρατζ για επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν..
Χάρτες με τους τουρκικούς σχεδιασμούς για γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Το βράδυ της Τρίτης, Άγκυρα συνέχισε τις προκλήσεις, δημοσιεύοντας χάρτες που επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μη αναγνωρίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Αθήνας και την κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και υπεύθυνος για τα αεροναυτιλιακά θέματα, Τσαγατάι Ερτζιγιές, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter δύο χάρτες, με τον πρώτο να δείχνει τα νέα σημεία, όπου η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη.
Στο δεύτερο χάρτη φαίνεται η οριοθέτηση που έχει κάνει η Τουρκία, ώστε όλη η ανατολική Μεσόγειος να είναι υπό την επιρροή της, αφού συμπεριλαμβάνονται και θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Κύπρου.
Όπως ανέφερε ο Ερτζιγιές στην ανάρτησή του: «Αναφορικά με την ανακοίνωση του υπουργείου μας (σ.σ. με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2020, απαντώντας στο Νίκο Δένδια περί αιτήσεων για άδεια ερευνών ανατολικά της Κρήτης), αυτά είναι τα θαλάσσια σύνορά μας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως τα έχουμε δηλώσει στα ΗΕ και τα όρια των περιοχών για τις οποίες η ΤΡΑΟ έχει αιτηθεί άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις».
With regard to @MFATurkey statement QA-43🇹🇷
Turkey?s CS/EEZ boundaries in the Eastern Mediterranean as declared to the UN https://t.co/512LyHpAwo Turkish Petroleum?s recent request for new off-shore survey and exploitation licences covers areas within these boundaries. pic.twitter.com/6490J5reKO
— Çağatay Erciyes 🇹🇷 (@CErciyes) June 2, 2020
Σημειώνεται πως νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, κατά τη συνεδρίασή του υπό τον Τ. Ερντογάν, έστειλε μήνυμα ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε όσα έχει εξαγγείλει, μεταξύ των οποίων και στις έρευνες στο όριο των 6 ν.μ. με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παραγόντων οι οποίοι συνασπίζονται με κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και τονίστηκε ότι θα συνεχιστεί αδιαπραγμάτευτα η προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».
Διαβάστε ακόμα:
- Κώστας Λάβδας: Να είμαστε έτοιμοι για όλα
- Η επιστολή στον ΟΗΕ ενώ η Άγκυρα εμμένει στη σκληρή γραμμή