Ένα ακόμη σαφέστατο μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, έστειλαν σήμερα από τον Πύργο του Μπρεγκανσόν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας.
Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισαν προς την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν πως στόχος είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η εξεύρεση λύσεων μέσω διαλόγου, στηρίζοντας τη σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Βερολίνο. Σε αυτή τη διαδικασία επιθυμούν και τη συμμετοχή της Τουρκίας, θέτοντας όμως ως σαφή προϋπόθεση «τον τερματισμό των προκλήσεων» εκ μέρους της και την «υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής ατζέντας», όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Είμαστε υπέρ της συνεργασίας, αλλά ταυτόχρονα καμία επίθεση κατά της κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», σημείωσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας.
«Θέλουμε να μετατρέψουμε την Μεσόγειο σε μία θάλασσα της ελευθερίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της σταθερότητας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο οικοδεσπότης της συνάντησης, τονίζοντας παράλληλα ότι Γερμανία και Γαλλία υπηρετούν «συμπληρωματικά» μια κοινή στρατηγική για τη Μεσόγειο, που έχει δύο πυλώνες: Τη διασφάλιση αφενός της κυριαρχίας της ΕΕ και όλων των κρατών-μελών της και, αφετέρου, της σταθερότητας.
Όσο για την φιλοξενούμενή του, τόνισε πως «υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι παρέμβασης για να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Μπορούμε να το κάνουμε και με τον τρόπο που έπραξε η Γαλλία, στέλνοντας στην περιοχή τα πλοία της, αλλά και με την πανάληψη του διαλόγου ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, αλλά εργαζόμαστε για να το καταφέρουμε». Επανέλαβε, πάντως, την εκτίμησή της ότι η κατάσταση που επικρατεί στη ΝΑ Μεσόγειο είναι «πολύ κρίσιμη», καλώντας ταυτόχρονα σε ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση, ενώ εκτίμησε η καλή συνεργασία της Γαλλίας και της Γερμανίας μπορεί να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα και σε αυτό το επίπεδο.
Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε συμφωνία πως είναι αδήριτη ανάγκη η Ευρώπη να μιλά με μία φωνή για τα σημαντικά διεθνή θέματα, σε μια περίοδο που επανακαθορίζεται η παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Μπορούμε – είπαν – να το κάνουμε με διαφορετικά μέσα, αρκεί να υπηρετούμε τις ίδιες στρατηγικές επιδιώξεις. «Η Ευρώπη πρέπει να αναδειχθεί σε γεωπολιτικό παίκτη (...) Η Ευρώπη είναι ισχυρή όταν μιλά με μία φωνή», όπως υπογράμμισε η Μέρκελ.
Λιβύη και Ταμείο Ανάκαμψης
Στο «κάδρο» των συνομιλιών, όπως είναι φυσικό, βρέθηκε και η Λιβύη, όπου ο εξελίξεις παραμένουν ρευστές και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ της τήρησης του εμπάργκο στους εξοπλισμούς και της εκεχειρίας, καθώς και υπέρ της εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους Λίβυους και στη βάση των αρχών και αποφάσεων του ΟΗΕ. Ωστόσο, αν και άφησαν να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα πρωτοβουλία για διαπραγματεύσεις, δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα υπάρξει πρόοδος.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα ακόμη θέμα φάνηκε να κυριαρχεί στις συνομιλίες Μακρόν-Μέρκελ: Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και, κυρίως, η υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης κατά τη μαραθώνια σύνοδο κορυφής του Ιουλίου. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν πως Παρίσι και Βερολίνο θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου οι διαδικασίες έγκρισης των αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο να επιταχυνθούν, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση χρημάτων εντός του 2021.
Έκαναν, επίσης, λόγο για σημαντικές γαλλο-γερμανικές επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα, με στόχο να ενισχύσουν την ΕΕ και να την καταστήσουν πιο κυρίαρχη και πρωτοπόρα, ακόμη και σε εκείνους τους τομείς που υστερεί.
Μάλι, Λευκορωσία και Ναβάλνι
Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν και οι εξελίξεις στο Μάλι, τη χώρα της δυτικής Αφρικής όπου σημειώθηκε πραξικόπημα αυτή την εβδομάδα, στην οποία η Γαλλία διατηρεί ισχυρή στρατιωτική παρουσία. Η καγκελάριος της Γερμανίας αναγνώρισε στον Μακρόν ότι η χώρα του συνεισφέρει πολύ περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, τόνισε όμως ότι το σύνολο της ΕΕ συμφωνεί στην αανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατίας, με ταυτόχρονη αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.
Για την κατάσταση στη Λευκορωσία, Μέρκελ και Μακρόν εμφανίστηκαν προσεκτικοί και στο πνεύμα της χθεσινής απόφασης της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των «27». Επανέλαβαν τη μη αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος, την αντίθεσή τους στη βία και σε κάθε ξένη επέμβαση, καθώς και τη στήριξή τους σε ένα διάλογο στον οποίο θα συμμετέχουν όλα τα μέρη για να βρεθεί λύση.
Τέλος, αναφορικά με τις εξελίξεις που αφορούν το στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, ενώ υπάρχουν φήμες για προσπάθεια να δηλητηριαστεί, ζήτησαν να υπάρξει ενδελεχής έρευνα, να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι εφόσον πρόκειται για εγκληματική ενέργεια, αλλά και να γίνουν σεβαστές οι αρχές της δημοκρατίας στη Ρωσία. Μάλιστα, ο Εμ. Μακρόν υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να παράσχει κάθε βοήθεια προς τον Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού ασύλου.