Στο ζήτημα της ασφαλούς εκκένωσης και μεταφοράς Αμερικανών πολιτών και συνεργατών της χώρας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με διάγγελμα του, ο οποίος χαρακτήρισε την επιχείρηση που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες ως μια «από τις πιο δύσκολες αερομεταφορές ανθρώπων στην ιστορία», δεδομένης της επικράτησης των ισλαμιστών εξτρεμιστών Ταλιμπάν.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν. Προειδοποίησε, δε, ότι «κάθε επίθεση στις δυνάμεις μας ή διακοπή των επιχειρήσεων μας στο αεροδρόμιο θα αντιμετωπιστεί με γρήγορη και δυναμική απάντηση».
«Μην κάνετε λάθος, αυτή η αποστολή εκκένωσης είναι επικίνδυνη. Ενέχει κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις μας και διεξάγεται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Δεν μπορώ να υποσχεθώ ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα ή ότι θα είναι χωρίς κίνδυνο απωλειών. Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα κινητοποιήσω κάθε απαραίτητο πόρο », είπε.
«Από την Δευτέρα που απευθύνθηκα στον Αμερικανό Λάο, ασφαλίσαμε το αεροδρόμιο της Καμπούλ, επιτρέποντας τη συνέχιση των πτήσεων όχι μόνο των στρατιωτικών πτήσεων, αλλά και των πτήσεων τσάρτερ για τη μεταφορά πολιτών από άλλες χώρες και ΜΚΟ που αφαιρούν αμάχους και ευάλωτους Αφγανούς» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος τόνισε ότι η επιχείρηση είναι επικίνδυνη και δύσκολη ωστόσο η παρουσία 6.000 στρατιωτών της χώρας αποτελεί εγγύηση.
«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος, κάθε Αμερικανός που θέλει να γυρίσει σπίτι, θα γυρίσει. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εργάζονται για να εξακριβώσουν τον ακριβή αριθμό των Αμερικανών πολιτών βρίσκονται στο Αφγανιστάν» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τον Ιούλιο και περίπου 13.000 από την έναρξη της στρατιωτικής αεροπορικής επιχείρησης στις 14 Αυγούστου.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν απεγνωσμένα να απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από το Αφγανιστάν έως την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, αν και ο Μπάιντεν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως τα αμερικανικά στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τα οποία παρέχουν ασφάλεια για τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών, θα μπορούσαν να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα, εάν καταστεί αναγκαίο.
Οι εκτιμήσεις για τους εναπομείναντες Αμερικανούς ποικίλλουν. Σύμφωνα με την Washington Post, αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας ανέφεραν σε μια διακομματική ομάδα της Γερουσίας την Τρίτη πως περίπου 10.000 με 15.000 Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως πιστεύεται ότι ο αριθμός των Αμερικανών υπηκόων ανέρχεται μεταξύ 5.000 και 10.000 στην περιοχή της Καμπούλ.
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να απομακρύνει τους ευάλωτους ανθρώπους από το Αφγανιστάν, μπροστά στην ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απόφασης του να αποχωρήσει στρατιωτικά από το Αφγανιστάν επαναλαμβάνοντάς ότι «η αποστολή των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε εδώ και αρκετά χρόνια», προσθέτοντας ότι η τρομοκρατική απειλή για την χώρα του δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στο παρελθόν.
«Πήγα στο Αφγανιστάν πριν από σχεδόν 20 χρόνια με σαφείς στόχους: πάρτε αυτούς που μας επιτέθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και βεβαιωθείτε ότι η Αλ Κάιντα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως βάση από την οποία θα μας επιτεθεί ξανά. Και πρόσθεσε: «Το μόνο ζωτικό εθνικό μας συμφέρον για το Αφγανιστάν παραμένει σήμερα αυτό που ήταν πάντα. Να αποτρέψουμε μια τρομοκρατική επίθεση στην πατρίδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.