Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε «καταρχήν» να οργανωθεί σύνοδος κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως πρότεινε ο Εμμανουέλ Μακρόν, αφού συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών την Πέμπτη και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι ΗΠΑ «έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διπλωματία ως τη στιγμή που θα αρχίσει η εισβολή», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποδέχθηκε καταρχήν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν (...) εάν δεν έχει γίνει εισβολή», συνέχισε. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να καταφέρουμε ταχύτατα και βαριά κόστη αν η Ρωσία επιλέξει αντ’ αυτού τον πόλεμο», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.
«Επί του παρόντος, η Ρωσία μοιάζει να συνεχίζει τις προετοιμασίες της για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία πολύ σύντομα», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.
Τη διεξαγωγή της συνόδου πρότεινε νωρίτερα στους ηγέτες ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, θα ακολουθήσει διευρυμένη σύνοδος, με τη συμμετοχή «όλων των μερών» που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση, η οποία θα αφορά «την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη».
Η ανακοίνωση καταγράφηκε ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία συνέχιζαν χθες Κυριακή να ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις εχθροπραξίες στο Ντονμπάς ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγαγε αυτή τη διπλωματική επιτυχία έπειτα από δύο συνδιαλέξεις του την ίδια ημέρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν χθες Κυριακή.
Η δεύτερη έγινε το βράδυ, αφού ο αρχηγός του γαλλικού κράτους είχε μιλήσει στο μεταξύ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στους δυο εχθρούς του ψυχρού πολέμου.
Η εξέλιξη σημειώθηκε ενώ η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε σε ολοένα υψηλότερο τόνο πως η ρωσική εισβολή ήταν άμεσα επικείμενη, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν να λέει χθες ότι η Μόσχα είναι ένα βήμα πριν από την εισβολή.
Η Ρωσία αρνείται πως έχει πρόθεση να προχωρήσει σε εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Απαιτεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, ιδίως την απόσυρση δυνάμεων του NATO από την ανατολική Ευρώπη, αξίωση όμως την οποία απορρίπτουν οι δυτικοί.
Η κρίση γύρω από την Ουκρανία από τα τέλη του 2021 έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη κλιμάκωση των εντάσεων που έχει βιώσει η Ευρώπη μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου.
Reuters: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών στις διεθνείς συναλλαγές
Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει ετοιμάσει ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει την απαγόρευση διεκπεραίωσης συναλλαγών για μεγάλες ρωσικές τράπεζες στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγές με βαθύ γνώση του θέματος.
Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, στα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μόνο εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, στοχεύουν να βλάψουν τη ρωσική οικονομία με το να κόψουν τις τραπεζικές σχέσεις μεταξύ των «στοχευμένων» ρωσικών τραπεζών και των αμερικανικών τραπεζών που συμμετέχουν στις διεθνείς συναλλαγές.
Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν επίσης το πιο ισχυρό εργαλείο επιβολής κυρώσεων εναντίον ορισμένων Ρώσων ατόμων και εταιρειών, τοποθετώντας τους στη λίστα Specially Designated Nationals And Blocked Persons List (SDN) εκδιώχνοντας τους ουσιαστικά από το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, απαγορεύοντας το εμπόριο με Αμερικανούς και παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πακέτο θα μπορούσε να αλλάξει μέχρι την τελευταία στιγμή και δεν ήταν σαφές ποιοι θα ενταχθούν τελικά στη Λίστα, ωστόσο, πιστεύουν ότι κορυφαία ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η VTB Bank, η Sberbank, η VEB.RF και η Gazprombank είναι πιθανόν αν συμπεριληφθούν στη λίστα.
Ο Λευκός Οίκος και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Εμπειρογνώμονες που συμβουλεύτηκε το Reuters είπαν ότι ενώ το SDN θα μπορούσε ωστόσο να επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στις τράπεζες-στόχους καθιστώντας δύσκολη τη συναλλαγή με το αμερικανικό δολάριο, που αποτελεί το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
ΕΕ: Διαβουλεύσεις αξιωματούχων για τις τελευταίες εξελίξεις
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ουκρανική κρίση, έπειτα από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο με θανάτους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και την ανακοίνωση της επικείμενης συνόδου κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα αναμένεται να είναι παρών στο πρόγευμα των ευρωπαίων ομολόγων του. Άλλα ζητήματα στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης των υπουργών θα είναι η ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη Βοσνία, που βιώνει τη χειρότερη πολιτική κρίση από το τέλος του πολέμου το 1995, και η κατάσταση στο Μαλί, όπου η ΕΕ καλείται να αποφασίσει εάν θα βάλει τέλος στη στρατιωτική αποστολή της για την εκπαίδευση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του Σαχέλ μετά το πραξικόπημα και τη δυσμενή τροπή που πήραν οι σχέσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και τους εταίρους του, ειδικά το Παρίσι.
Εντωμεταξύ και οι επικεφαλής της ρωσικής και της γαλλικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ζαν-Ιβ Λεντριάν αναμένεται να συζητήσουν σήμερα, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Επίσης σήμερα προβλέπεται να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΣΕ αφιερωμένη στην Ουκρανία.
Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων
Δορυφορικές εικόνες της αμερικανικής εταιρείας Maxar κατέγραψαν νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων και υλικού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε η ίδια.
Οι φωτογραφίες της Κυριακής δείχνουν «δυνάμεις κρούσης» – άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβόλα, υλικό και προσωπικό υποστήριξης – να διασχίζουν χιονισμένες εκτάσεις.
Οι δυτικοί φοβούνται πως η κλιμάκωση των μαχών εδώ και ημέρες στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει κάπου 150.000 στρατιωτικούς κοντά στα σύνορα, για να προχωρήσει σε εισβολή.
Κατάπαυση του πυρός;
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποδίδει την ανάφλεξη της βίας στις «ουκρανικές προκλήσεις». Οι φιλορώσοι αυτονομιστές προχωρούν σε εκκένωση των αμάχων, που μεταφέρονται στη Ρωσία, και κήρυξαν γενική κινητοποίηση των ανδρών που είναι σε θέση να φέρουν όπλα.
Μετά την εντολή απομάκρυνσης, κάπου 53.000 πολίτες - από τα τρία εκατομμύρια που ζουν στο Ντονμπάς, όπως είναι γνωστή η ανατολική Ουκρανία – κατέφυγαν στη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, που κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ.
Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε τις «προκλήσεις» των ανταρτών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα και κάλεσε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και να τεθεί σε εφαρμογή «άμεσα» νέα κατάπαυση του πυρός.
Αξιωματούχοι των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία της Λουχάνσκ έκαναν λόγο σήμερα για δύο άμαχους νεκρούς σε βομβαρδισμούς του πυροβολικού του ουκρανικού στρατού, στοιχείο που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Σύμφωνα με το Ελιζέ, κατά τη διάρκεια των συνδιαλέξεων των προέδρων Πούτιν και Μακρόν τονίστηκε η σημασία που έχει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός.