Ουκρανοί ειδικοί: Πιθανόν η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» να μετέφερε πυρηνικές κεφαλές

Ουκρανοί ειδικοί: Πιθανόν η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» να μετέφερε πυρηνικές κεφαλές

Η ναυαρχίδα της Ρωσίας «Moskva» στη Μαύρη Θάλασσα που βυθίστηκε χθες στη Σεβαστούπολη μετά από έκρηξη μπορεί να μετέφερε πυρηνικές κεφαλές, προειδοποίησαν σήμερα Ουκρανοί αναλυτές και ειδικοί, υποστηρίζοντας πως το πλοίο σχεδιάστηκε για να φέρει κεφαλές για τους υπερηχητικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους P-1000, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει τις αναφορές του διευθυντή ουκρανικού think tank με έδρα το Λβίβ Mykhailo Samus, τον αρχισυντάκτης του Black Sea News Andriy Klymenko και την ουκρανική εφημερίδα Defense Express.

«Στο Moskva θα μπορούσαν να υπάρχουν πυρηνικές κεφαλές, δύο μονάδες για πυραύλους κρουζ» είπε ο Samus, ενώ ο Klymenko κάλεσε άλλα κράτη της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία και Τουρκία) να ζητήσουν εξηγήσεις από τη Μόσχα. «Πού είναι αυτές οι κεφαλές; Πού ήταν όταν εξερράγησαν τα πυρομαχικά;» αναρωτήθηκε και ζήτησε να διεξαχθεί κατεπείγουσα διεθνής έρευνα για το εάν η Μόσχα έφερε πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με την βρετανική mirror η ουκρανική εφημερίδα Defense Express «το καταδρομικό πυραύλων Moskva, το οποίο ανατράπηκε και άρχισε να βυθίζεται μετά το χτύπημα από πυραύλους R-360 Neptune, είναι φορέας πυρηνικών όπλων».

«Συγκεκριμένα, πρόκειται για αντιπλοϊκούς πυραύλους P-1000 «Vulkan», εκ των οποίων το πλοίο διαθέτει 16 μονάδες, σημείωσε και πρόσθεσε «κάθε ένα από αυτά μπορεί να είναι εξοπλισμένο με πυρηνική κεφαλή χωρητικότητας 350 kt ή συμβατικό αθροιστικό υψηλής εκρηκτικό 500 κιλών. «Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι καθόλου μυστικές, γιατί αυτό το καταδρομικό έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων», συμπλήρωσε.