Μετά από έξι μήνες πολέμου στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο έως ότου η Ρωσία αποσύρει όλες τις δυνάμεις της, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη.
Η δημοσκόπηση υποδηλώνει συνεχή υποστήριξη στην πολιτική του προέδρου Τζο Μπάιντεν να βοηθήσει την Ουκρανία, παρά τις οικονομικές ανησυχίες και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις που τράβηξαν την προσοχή των Αμερικανών τους προηγούμενους μήνες.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρείχε όπλα και πυρομαχικά για την προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκρούσει τις ρωσικές δυνάμεις και αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια ύψους περίπου 3 δισ. δολ., σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, καθώς η Ουκρανία γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της σήμερα Τετάρτη.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δεσμευτεί να ανακαταλάβει εδάφη που κατασχέθηκαν μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και σε προηγούμενες εισβολές που ξεκίνησαν το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. Από τα 1.005 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες που συμμετείχαν σε διαδικτυακή δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα, το 53% εξέφρασε την υποστήριξή του στη βοήθεια προς την Ουκρανία «μέχρι να αποσυρθούν όλες οι ρωσικές δυνάμεις από το έδαφος που διεκδικεί η Ουκρανία».
Μόνο το 18% ανέφερε ότι είναι αντίθετο. Αυτή η υποστήριξη προήλθε και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, αν και οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι ήταν πιο πιθανό να υποστηρίξουν τη θέση, με το 66% των Δημοκρατικών και το 51% των Ρεπουμπλικανών να τάσσονται υπέρ, αντίστοιχα.
Μικρή πλειοψηφία, το 51%, υποστήριξε επίσης την παροχή όπλων, όπως αντιαρματικά στον στρατό της Ουκρανίας, σε σχέση με το 22% που ήταν αντίθετο. Σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, μεγαλύτερος αριθμός Αμερικανών τάχθηκε υπέρ της παροχής όπλων στην Ουκρανία, αλλά δεν υπήρχαν άμεσα συγκρίσιμες δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, υπήρξε μικρή υποστήριξη στην αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Μόνο το 26% δήλωσε υπέρ τέτοιας επέμβασης, αλλά το 43% συμφώνησε με την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων σε συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία.