Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το τελικό «πράσινο φως» για το νομό που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε άτομα αλλά και νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα οδεύει η ΕΕ.
Οι υπουργοί σφράγισαν τη συμφωνία για το καθεστώς κυρώσεων σε συνομιλίες στις Βρυξέλλες στις 7 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι «η προώθηση και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος και προτεραιότητα της εξωτερικής δράσης της ΕΕ και αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα της να αντιμετωπίσει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταχρήσεις».
Πρόκειται ουσιαστικά για την «Ευρωπαϊκή εκδοχή του νόμου Μαγκνίτσκι» που ισχύει στις ΗΠΑ γνωστού ως Global Magnitsky Act. Ο νόμος φέρει το όνομα του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, Ρώσου εισαγγελέα που διεξήγε έρευνες για διαφθορά στο ρωσικό υπ. Εσωτερικών, συνελήφθη και πέθανε σε φυλακή υπό άγνωστες συνθήκες. Οι ΗΠΑ τότε επέβαλαν κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους για τον θάνατο του Μαγκνίτσκι, τις οποίες επεξέτειναν και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο νόμος που υιοθετήθηκε θα αφορά τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, την εμπορία ανθρώπων, τις παραβιάσεις της ελευθερίας της ειρηνικής συνάθροισης, την ελευθερία της γνώμης, την ελευθερία των πεποιθήσεων και την ανεξιθρησκεία.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, που θα στοχεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα, η ΕΕ μπορεί να απαγορεύσει την είσοδο στην επικράτειά της, να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου ή ενός οργανισμού στην ΕΕ και να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε πολίτη ή εταιρεία της ΕΕ να παρέχει οικονομική υποστήριξη στα άτομα που κυρώνονται.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες οι πρώτες λίστες κυρώσεων θα μπορούσαν να είναι έτοιμες το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ καθώς και τα κράτη μέλη μπορούν να προτείνουν ένα πρόσωπο ή οντότητα που θα υφίσταται κυρώσεις. Η τελική απόφαση λαμβάνεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.